Hem > Presentation > Johanna Matsdotter

Jag heter Johanna Matsdotter, och arbetar på Sunnansjö skola. 2011 blev jag lärare, utbildningen utförde jag på Högskolan Dalarna. Legitimationen ger mig behörighet i matematik, svenska, SVA, bild, förskoleklass och fritidshemmet. Jag är klasslärare i en 3-4:a, och undervisar i svenska, matematik, de samhällsorienterade ämnena, och bild som jag har med åk 1-6.

Med en ny grupp, brukar jag ha en dramalektion i veckan, för att skapa sammanhållning. På så sätt, får vi till en behaglig arbetsmiljö. På fredagar utvärderar mina elever veckan som har gått, och funderar över vad de ska tänka på till veckan därpå. De blir då medvetna om sin del, i att skapa studiero. Under lektionerna, bryter vi av med en kort stunds rörelse, för att eleverna ska kunna behålla fokus på sina arbeten. Att det finns något för elever att göra på raster, tycker jag också är en viktig del, i att det ska kunna vara lugnt på lektionstid. Har man roligt och leker, blir det inte lika ofta konflikter, därför är jag med och ordnar med rastleksaker.

Det skriftliga och muntliga berättandet, är något som ligger mig varmt om hjärtat. Innan jag utbildade mig till lärare, läste jag en högskolekurs om att skriva manus. Jag har även gått på en författarskola. De dramaturgiska kunskaperna har jag tagit med mig in i klassrummet. Det är viktigt att eleverna får träna sig i att fantisera, att få hjälp med att uttrycka sig, och att känna glädjen i att lyssna, eller bli lyssnad på.

Johanna Matsdotter

Sunnansjö skola

Mina inlägg

2023-10-31 Johanna Matsdotter

Jag tillhör de människor som har ett överflöd av fantasi, det bara finns där, men jag har full förståelse för att det inte är så för alla. I skolan ska våra elever kunna skriva skönlitterära texter, och då krävs det att man kan fantisera och få ihop en historia..

Fortsätt att läsa ➡️

2022-10-13 Johanna Matsdotter

Skrattets betydelse

På studiedagen då vi förstelärare ledde olika workshops, hade jag en praktisk station med drama. Alla fick en folder, med tips på några lektionsupplägg. När jag skrev dramafoldern, funderade jag om jag kastade bort min tid. Det var första gången jag skulle ha drama med vuxna, och jag hade ingen aning om hur det skulle tas emot. Skulle jag ens fylla ett enda av de sex passen? Skulle någon vara så intresserad att den ens ville ha en folder? 

Fortsätt att läsa ➡️

2022-04-01 Johanna Matsdotter

När ekonomin stramades åt för skolorna för ett antal år sedan, blev vi tvungna att fundera över vad vi verkligen behövde, och vad vi egentligen klarade oss utan. Nu har tiden gått, och i stället för att deppa över vad vi inte kan få, har vi hittat andra sätt att lösa behoven på. Jag ska nu lyfta detta med återbruk, vilket jag verkligen tycker om. Det infinner sig en förnöjsamhet, när prylar som har gjort sitt, helt plötsligt kan väckas till liv, och leva vidare som något annat. 

Fortsätt att läsa ➡️

2021-10-15 Johanna Matsdotter

En rektor skickade för några år sedan, ut oss i personalen parvis på en Walk and talk. Vi fick några frågeställningar med oss som vi diskuterade under promenaden, för att sedan samlas i stor grupp och lyfta våra tankar. Konceptet föll mig i smaken, och jag funderade över hur detta skulle kunna användas i elevgrupper. 

Fortsätt att läsa ➡️

2021-02-26 Johanna Matsdotter

...Med jämna mellanrum genomför jag muntligt berättande med elevgruppen, där eleverna är med och skapar historien. Jag har en genomtänkt grund med dessa stunder, och kan därför göra detta spontant då det finns några minuter över. Jag ställer mig gärna mitt i elevgruppen, så att jag på ett enkelt sätt kan få kontakt med varje elev. 

Fortsätt att läsa ➡️

2021-04-16 Johanna Matsdotter

Det som är bra när vi personal får kompetensutveckling i form av stillasittande intagande av kunskaper, är att vi som bonus blir påminda om hur de flesta elever har det dagligen i våra skolor. Oj, så jobbigt det kan vara att sitta still, trots att föreläsningen är oerhört intressant eller att kunskaperna som haglar över en, är mycket användbara. 

Fortsätt att läsa ➡️