Hem > Presentation > Johanna Matsdotter > Veckans utvärdering

Veckans utvärdering

En rektor skickade för några år sedan, ut oss i personalen parvis på en Walk and talk. Vi fick några frågeställningar med oss som vi diskuterade under promenaden, för att sedan samlas i stor grupp och lyfta våra tankar. Konceptet föll mig i smaken, och jag funderade över hur detta skulle kunna användas i elevgrupper. Nu är jag inne på mitt tredje läsår då mina elever, varje fredag utvärderar veckan i en pratpromenad. Hur det går till, och varför jag gör det, ska jag nu berätta om.

Till veckans utvärdering har vi fyra fasta frågor, och en fråga som varieras. Den extra frågan kan handla om något som ska hända, något vi har gjort, om årstiden mm. Dessa fem frågor står på en lapp, som varje par får med sig ut på pratpromenaden.

Vad har varit bäst i veckan?

Vad har du lärt dig?

Har du tyckt att något har varit dåligt i veckan, i så fall, vad?

Vilka förväntningar har du på nästa vecka?

Vi drar namnkulor som visar vilka som ska gå tillsammans. Så fort ett par har hört sina namn, tar de lappen med sig och går ut, och när det sista paret är på väg ut, brukar de första vara på väg in. Det tar alltså inte längre tid än så för eleverna att diskutera igenom frågorna. När de kommer tillbaka in, tar de en annan lapp där frågorna är omgjorda till påbörjade meningar. Att vi har påbörjade meningar, är för att detta moment inte ska bli för krångligt och tidskrävande.

Jag tycker att det bästa under veckan, har varit att ___________________________________

__________________________________________________________________________

Jag har lärt mig ______________________________________________________________

__________________________________________________________________________

Dåligt denna vecka, tycker jag har varit att ________________________________________

__________________________________________________________________________

Mina förväntningar på nästa vecka, är att _________________________________________ __________________________________________________________________________

Vid skolstarten detta läsår, satt klassen i smågrupper och diskuterade vilka frågor som skulle vara kvar, och om det fanns nya frågor. Sedan tog vi en diskussion i hela gruppen, och enades om att göra en del förändringar. Så frågorna vi använder nu, har klassen varit med och bestämt.

Eleverna sätter sig således ned och skriver en personlig utvärdering över veckan som har gått, och tankar som finns över kommande vecka. Varje elev har ett skrivhäfte som vi kallar Veckologgen, den agerar som en kontaktbok mellan skolan och hemmet, där limmas utvärderingslappen in.

Anledningen till att ha en pratpromenad, före den skriftliga utvärderingen, om samma frågor, är att det är lättare för eleverna att komma ihåg vad de har gjort under veckan, och att de kan få idéer av varandra.

På den skriftliga utvärderingen, godtar jag inga svar som ”Jag vet inte”. Har någon skrivit det som svar på en fråga, får de göra om. Detta har de lärt sig, så det är ytterst få som försöker att gena. Att jag envist håller fast vid att de ska svara på frågorna, är att de ska lära sig att känna efter, reflektera, och ta mer ansvar över sig själva.

Den stående frågan som handlar om nästa vecka, löd tidigare Finns det något som du vill förbättra till nästa vecka? När jag läser vad eleverna har skrivit, har ofta oroliga elever som hamnar i konflikter, gett svar som ”Jag ska inte bråka.”

Avstamp i läroplanen för detta upplägg, är från kapitel 2.3 om elevers ansvar, att de ska ges förutsättning till ansvarstagande, och om lärarnas del i att visa tilltro till eleverna.

Utvärderar du och dina elever veckan? Har du använt dig av pratpromenader i något annat sammanhang? Är det något du annars kan tänka dig att göra?

Efter första läsåret med detta fredagskoncept, gjorde jag följande reflektioner som fortfarande stämmer, och som får bli mina avslutande ord.

Johanna Matsdotter

Sunnansjö skola