Anita Björs
Kyrkskolan 7-9
Hem > Presentation > Anita Björs Kyrkskolan 7-9
Jag heter Anita Björs och undervisar i svenska och engelska på Kyrkskolan 7-9.
Min undervisning bygger på goda relationer med eleverna och en tydlig struktur där man ändå kan individualisera efter behov. Eftersom eleverna befinner sig på väldigt olika nivåer, speciellt i engelska, är det viktigt att det finns en viss frihet med valbara och utmanade uppgifter samtidigt som det finns möjlighet att utveckla sina baskunskaper. Allt detta kräver ett lugnt och tryggt klassrum som jag arbetar för att skapa. Ett ständigt pågående men svårt arbete är att göra eleverna medvetna om kunskapskraven och vad de behöver arbeta med för att nå högre.
Andra saker jag tycker om att göra och får positiv input av är att handleda, att vara samtalsledare i olika sammanhang och att stötta obehöriga kollegor med såväl undervisning, bedömning som studier.
Mina inlägg
2022-10-14 Anita Björs
På vår senaste studiedag fick jag möjlighet att samarbeta med Anna Törnkvist och Ylva Landkvist från Parkskolan samt Lena Flodin Järvi från Blötbergets skola. Anna och Ylva hade tidigare arbetat med boken Värdegrundsarbete i praktiken skriven av John Steinberg och Åsa Sourander och de hade också genomfört ett ”Hela skolan”-projekt på Parkskolan som de skrivit inlägg om här tidigare. Eftersom jag själv brinner för värdegrundsarbete bad jag att få läsa boken och efter det bestämde vi oss för att göra detta tillsammans. Vi träffades och förberedde en workshop för kollegorna i kommunen som vi kallade: ”Värdegrundsarbete i praktiken – beteendebaserat värdegrundsarbete”.
2022-03-16 Anita Björs
“A teacher knows something not understood by others, presumably the students.”
Som alla känner till har vi ett pågående utvecklings- och kvalitetsarbete i Ludvika kommun som vi kallar Kunskapsresan som alla pedagoger är involverade i. Det är ett arbete som ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Vad vetenskaplig grund är känns inte så svårt att räkna ut men det är osäkert om alla verkligen hunnit reflektera och diskutera just begreppet ”beprövad erfarenhet”. Ett begrepp som låter enkelt men är komplext. Troligen finns en mängd olika tolkningar bland personalen precis som det tycks finnas bland olika forskare.
2021-10-07 Anita Björs
Så gott som alla visar någon gång film i skolan. Det kan vara en vikarie som behöver fylla ut en lektion, en lärare som vill belöna sina elever efter en jobbig period eller så kan det helt enkelt vara ett medvetet pedagogiskt arbetssätt. I den här bloggen vill jag slå ett slag för att arbeta medvetet med film eller serier i undervisningen och alla fördelar det ger.
2021-02-19 Anita Björs
Ett av de roligaste och mest givande inslagen i mitt jobb som lärare är, förutom att undervisa, att handleda och coacha kollegor och blivande kollegor. Jag har haft förmånen att vara mentor åt nyexaminerade lärare och är just nu VFU-handledare och stöttar dessutom obehöriga kollegor med både undervisning och med högskolestudier. Varför gör jag då detta? Svaren är många och handlar egentligen inte bara om att jag vill få nya trygga kollegor utan också att det ger mig så otroligt mycket positiv input med alla diskussioner där jag måste hålla mig uppdaterad och får nya insikter. Den ansträngning och tid jag ger får jag tillbaka många gånger om.
Många lärare jag möter har samma problem som jag upplever, nämligen att det är svårt att hinna individualisera när behoven är stora och eleverna många. För några år sedan började jag att arbeta med att försöka hitta en strategi där man kunde kombinera genomgångar i helklass, olika par- och gruppaktiviteter med enskilt individualiserat arbete i min engelskundervisning i åk 7 - 9.