Hem > Presentation > Anita Björs Kyrkskolan 7-9 > Film i engelskundervisning

Film i engelskundervisning

Så gott som alla visar någon gång film i skolan. Det kan vara en vikarie som behöver fylla ut en lektion, en lärare som vill belöna sina elever efter en jobbig period eller så kan det helt enkelt vara ett medvetet pedagogiskt arbetssätt. I den här bloggen vill jag slå ett slag för att arbeta medvetet med film eller serier i undervisningen och alla fördelar det ger.

När det gäller undervisning i engelska är vinsterna med att arbeta med film väldigt många. Först och främst är det ett sätt att skapa en lustfylld undervisning. Många elever berättar gärna att de lär sig engelska genom att titta på film, serier, Youtube-clip eller genom spel hemma. Tyvärr gäller det de som redan är duktiga på engelska. Första reaktionen kan vara därför bli ett spontant och glatt utrop när eleverna inser att de ska se en hel film på lektionstid, ofta eftersom de inte inser eller upplever att det handlar om arbete. Då är det viktigt att betona att de ska arbeta med filmen och då fungerar det inte om de inte tittar och lyssnar aktivt. De svagare eleverna kan hänga med på ett helt annat sätt än om klassen läser tillsammans eftersom de hela tiden ser vad som händer. 

För att maximera inlärningen vid filmvisning behövs engelsk textning. Många elever säger att de ofta tittar utan text hemma och det är jättebra men om man visar med text så följer ögonen omedvetet texten och de tillägnar sig ord, fraser, grammatik, stavning och uttal i en kontext utan att man upplever att det är ett arbete.

Man kan introducera ett arbetsområde eller ett tema med en film som skapar intresse, man kan läsa en bok som filmatiserats och jämföra dem sinsemellan muntligt eller skriftligt, man kan analysera filmen och därigenom få begrepp, t. ex setting, man kan ha olika gruppdiskussioner eller helklassdiskussioner om ett innehåll som berör o.s.v. Arbetssätten kan varieras i det oändliga vilket gör att eleverna lär sig bättre . Förslag på samarbeten med NO:n (klimatförändringar) t. ex ”Before the Flood”, med SO:n (Rwanda) t. ex ”Sometimes in April” eller (Andra världskriget) t. ex ”The Boy in the Striped Pyjamas” etc.

Enligt LGR11 ska undervisningen ”även ge eleverna möjligheter att utveckla kunskaper om och förståelse för olika livsvillkor samt sociala och kulturella företeelser i områden och i sammanhang där engelska används.”. Detta tillsammans med vår viktiga värdegrund som ska genomsyra allt vi gör kan då bli ett naturligt innehåll med hjälp av t. ex ”The Butler” (The Civil Rights Movement), ”Love Simon” (HBTQ eller LGBTQ på engelska) o.s.v.

I det centrala innehållet i engelska åk 7 – 9 ingår ”skönlitteratur och annan fiktion även i talad, dramatiserad och filmatiserad form” men det blir svårare och svårare att göra detta utan att bryta mot bestämmelserna (se länk nedan). För bara några få år sedan kunde man visa t. ex ”Life of Pi” eller ”Frankenstein” på DVD med engelsk text som man lånade genom LMC. Idag kan man läsa att filmer enbart kan streamas genom SLI men antalet spelfilmer har minimerats och UR:s utbud är begränsat och föråldrat idag och många elever tycker att serierna som finns är barnsliga och tråkiga. För att få visa vanlig spelfilm och populära serier krävs dyra licenser.

Filmer väcker känslor och engagerar på ett helt annat sätt än vad en text gör. Den levandegör och i en tid när alla elever inte längre lär sig engelska på fritiden, vilket var förklaringen som angavs för 10 år sedan när svenska 15-åringar låg på topp i Europa, så måste vi utjämna kunskapsskillnaderna som bara blir större och större. Jag hoppas att filmen får ett återtåg i skolan och att möjligheten kommer tillbaka att kunna visa film legalt.

Så funkar upphovsrätten för film, radio och tv-program

Frågor att fundera över:

Anita Björs

Kyrkskolan 7-9