Hem > Presentation > Anita Björs Kyrkskolan 7-9 > VFU – verksamhetsförlagd utbildning

VFU – verksamhetsförlagd utbildning

Ett av de roligaste och mest givande inslagen i mitt jobb som lärare är, förutom att undervisa, att handleda och coacha kollegor och blivande kollegor. Jag har haft förmånen att vara mentor åt nyexaminerade lärare och är just nu VFU-handledare och stöttar dessutom obehöriga kollegor med både undervisning och med högskolestudier. Varför gör jag då detta? Svaren är många och handlar egentligen inte bara om att jag vill få nya trygga kollegor utan också att det ger mig så otroligt mycket positiv input med alla diskussioner där jag måste hålla mig uppdaterad och får nya insikter. Den ansträngning och tid jag ger får jag tillbaka många gånger om. I den här bloggen fokuserar jag på den verksamhetsförlagda delen av lärarutbildningen generellt och slutligen även utmaningar som den pågående pandemin innebär för mig och studenten.

Verksamhetsförlagd utbildning är helt nödvändig på resan att bli lärare. I Högskolelagen (SFS 1992: 1434) står att:

 ”Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas

   - förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,

   - förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och

   - beredskap att möta förändringar i arbetslivet.”

Dessa förmågor kan inte blivande lärare läsa sig till enbart genom forskning och olika studier på Högskolan. Där behövs vi verksamma lärare för att delge all denna tysta kunskap som forskare försökt att definiera på olika sätt t.ex. ”den så kallade tysta kunskapen där skickliga handlingar i yrkesutövningen är svåra att verbalt formulera”(Schön 1991) eller ”en typ av tyst kunskap vars intuitiva karaktär resulterar i intuitivt styrda handlingar som i sig är odiskutabla”. (Hartman 2005). Begreppet som kommit att användas är beprövad erfarenhet och är ett erkännande av lärares kunskaper som jämställs med vetenskaplig grund. Så hur får då studenten ta del av all denna kunskap?

Beroende på vilken fas i utbildningen studenten befinner sig på så förväntas de prova på olika moment i verksamheten. Det kan vara att planera, genomföra, bedöma elevernas förmågor samt att utvärdera och analysera vad som fungerar och inte. Eftersom jag jobbar på högstadiet så använder mina studenter samma planering i flera grupper, vilket gör att det blir en enklare form av Lesson Study. Vi diskuterar lektionen efteråt och ofta reviderar de planeringen till nästa grupp eftersom de upptäcker vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Självklart påverkar klassernas gruppdynamik resultatet men detta, tillsammans med VFU-elevens medverkan på mina lektioner, är ändå en början på uppbyggnaden av beprövad erfarenhet. Allt detta ska studenten göra samtidigt som de vet att handledaren kommer att göra en bedömning av deras arbete som förmedlas till högskolan.

Vi misslyckas alla ibland, något går fel och blev inte som vi tänkt. Det blir en balansgång som handledare eftersom man vet hur man själv skulle göra i olika situationer men vill att studenten själv ska reflektera och pröva sin egen väg till sitt lärarskap, att ”handleda utan att leda för mycket” (Emsheimer 1995). När jag studerade till lärare på högskolan sa en av lärarna att misstag är ”Learning steps” och det har jag burit med mig. För en student är det då otroligt viktigt att de kan känna sig trygga med sin handledare och där kommer de handledande samtalen in.

Hur påverkas då VU-perioden av den pågående pandemin? Ja, det återstår att se, vi har precis börjat men förutsättningarna är inte detsamma längre och både studenten och jag får tänka nytt. I dagsläget har klasserna i skolan varannan dag och med hemstudier varannan dag för att minska trängseln. Det innebär att vissa lektioner kommer att vara traditionellt i ett klassrum, några blir helt på distans och några blir med halva gruppen i klassrummet och halva klassen online samtidigt. Jag fyller 60 i år och är inte uppvuxen med datorer och ska lära min student allt jag kan om digitala verktyg. :) 

Det tog ungefär 2 minuter innan studenten körde igång med att lägga in planeringar och meet-länkar i classroom och jag känner mig som Baloo.

Frågor att fundera över:

Anita Björs

Kyrkskolan 7-9

Referenser