Grundskolan och fritidshemmets utvecklingsområden

Med bakgrund i vad som lyfts i skolornas analyser har förvaltningen identifierat ett antal prioriterade utvecklingsområden i förskoleklass, skola och fritidshem.

En likvärdig skola med höga resultat och god kvalitet ska vila på systematiskt analysarbete.

Analyser av resultat eller redogörelser för vilka effekter man kan se av det pedagogiska arbetet har betydelse.

Systematiskt kvalitetsarbete är ett verktyg för skolans utvecklingsarbete och skolledare behöver utveckla sitt analysarbete.

Undervisningen ska vara av likvärdig kvalitet och ge varje elev maximal kunskapsutveckling.

Undervisning är skolans kärnuppgift och avgörande för elevernas lärande. Att skapa en undervisning som utgår från elevernas individuella behov och förutsättningar är en utmaning. Kvaliteten på den individanpassade undervisningen påverkas av lärarens skicklighet.

Lärare behöver ytterligare utveckla arbetet med att ge varje elev maximal ledning och stimulans så att eleven kan utvecklas så långt som möjligt i förhållande till kunskapsmålen. Det kräver att läraren har god kännedom om elevernas förkunskaper och förmågor och kan sätta dessa i relation till det aktuella undervisningsinnehållet.

Erfarenhetsutbyte mellan stadier är viktigt för att säkra alla elevers progression genom hela skolgången.

Elever i behov av omfattande särskilt stöd ska få rätt stöd.

I samband med resursfördelningen behöver huvudmannen ta hänsyn till behoven på de olika skolorna. Att resurser viktas och fördelas utifrån elevernas olika förutsättningar och behov är ett mycket betydelsefullt instrument för att kunna uppnå likvärdighet i utbildningen.

Alla skolor ska enligt skollagen ge stöd åt elever i behov av särskilt stöd och åtgärdsprogram är ett verktyg för att säkerställa att en elev får det stöd denne behöver. Enheterna behöver ytterligare utveckla arbetet för elever i behov av omfattande särskilt stöd.