Förskolans utvecklingsområden

Med bakgrund i det som lyfts i förskolornas analyser har förvaltningen identifierat ett antal utvecklingsområden i förskolan.

Arbetslaget ska vara navet i förskolans utveckling.

För att arbetslaget ska lyckas med sin uppgift är det viktigt att det finns ett gemensamt pedagogiskt synsätt och tydligt definierade yrkesroller. Likaså att medarbetarna är trygga i sina roller och i bemötandet med varandra och vårdnadshavare. På så sätt och genom kontinuitet i arbetslagets sammansättning skapas de bästa förutsättningar för innehåll och ett bra samarbete med hemmet.

Varje förskola ska arbeta med professionsutveckling och varje förskollärare ska ansvara för att kvalitetssäkring sker av verksamhetens innehåll.

Förskolläraren ska ansvara för att det kontinuerligt förs diskussioner om kvaliteten och verksamhetens utveckling.

Pedagogisk dokumentation ska vara en integrerad del i vardagen.

Uppföljning av det pedagogiska arbetet i förskolorna är av vikt. Således ska arbetslagets kunskaper kring pedagogisk dokumentation stärkas och utmanas och en gemensam struktur för dokumentationsarbetet tas fram.

Kreativa lärmiljöer inne och ute ska uppmuntra till öppet undersökande och medupptäckande.

Arbetet med att skapa olika rum och lärmiljöer som inspirerar till lek och kreativt lärande är av vikt. Likaså kompensatoriska åtgärder till förskolor med äldre och slitna lokaler.