Luizen te lijf!
Wat is de oorzaak van luizen en hoe komen luizen in je haar? Luizen kunnen niet springen van het ene hoofd naar het andere. Besmet geraken kan enkel bij direct haarcontact, zoals bij het geven van een knuffel.
Ook wanneer kinderen hun mutsen, sjaals of kleren uitwisselen, ontstaat er een groot risico op besmetting. Maar ook dezelfde haarborstel gebruiken, kan ervoor zorgen dat je luizen krijgt. Op die manier komen luizen ook bij volwassenen voor.
Om luizen te voorkomen in periodes van besmetting vermijd je dus best te nauw contact. De afgelopen jaren is de luizenbesmetting bij tieners overigens toegenomen door het maken van selfies. Verder is het ook belangrijk om te onthouden dat een luizenbesmetting niets te maken heeft met slechte hygiëne en dat je kind zich dus niet hoeft te schamen wanneer het luizen heeft.
Onze school zet zit al vele jaren in om de luizenbesmetting tegen te gaan dankzij het luizenstappenplan. En met succes! Klassen zijn steeds langer luizenvrij en dankzij een goede samenwerking wordt verdere besmetting vaak vermeden.
Toch moeten we alert blijven en het luizenstappenplan was aan vernieuwing toe. Tot twee maal toe konden we rekenen op de hulp van studenten sociale verpleegkunde die er hun bachelorproef aan gewijd hebben.
Op basis van hun bevindingen, gingen we aan de slag, met als resultaat wat we u vandaag presenteren.
Het luizenalarm
Na de zomer-, kerst- en paasvakantie komt een team van vrijwilligers de kindjes controleren op luisjes. Als zij een besmetting vaststellen, dan melden ze dit bij de zorgleerkrachten en die geven de hele klas een luizenalarmkaart mee naar huis.
Dit is een teken voor u om de controle eveneens uit te voeren en eventueel een behandeling te starten. In elk geval beantwoordt u de kaart die werd meegegeven en gaat die terug naar school.
Anderzijds kunt u altijd een besmetting aan de school melden. Dit kan doordat u zelf regelmatig controleert of verwittigd werd vanuit de sportclub, jeugdvereniging, ... Dit doet u aan de hand van een oei-kaart.
Hoe we te werk gaan, kunt u volgen via de beslisboom van ons luizenstappenplan.
Hoe pak je het aan?
Op luisjes controleren en bij besmetting behandelen? Allemaal gemakkelijk gezegd en gedaan, maar hoe doe je dat? Wij bevelen de natkammethode aan. Die is ook het meest effectief. Alleen kunnen wij deze op school niet uitvoeren.
Net daarom rekenen we op jullie, de ouders. Aan de slag dus! Geen idee hoe je er aan begint? Geen paniek. De video hiernaast, van Klasse, legt het je haarfijn uit.
Extra info vindt u ook in de folder 'luizen te lijf'. Deze kunt u hieronder downloaden.
TERUG LUIZENVRIJ
Als de behandeling succesvol is, dan raakt je kind weer luizenvrij. Dit meldt u eveneens aan de school met een Joepiestrookje.
De zorgleerkrachten registreren dit en dan duimen we dat het lang zo mag blijven.
Lukt het niet, dan blijft u behandelen. Om de twee weken wordt uw kind gecontroleerd, tenzij we intussen de melding krijgen dat het luizenvrij is. Na een tweede hercontrole zal de leerkracht je aanspreken, na de derde de zorgcoördinator en na een vierde het CLB. We doen dit niet om je op de vingers te tikken. Sommige gezinnen hebben brute pech en blijven met een hardnekkige besmetting zitten. We noemen dit zogenaamde haardgezinnen. We zullen je nooit met de vinger wijzen, maar we willen jullie thuis ondersteunen. Misschien krijg je dan wel tips die je zelf nog niet wist.
Samen staan we sterk!
Heeft u nog vragen of bent u niet akkoord met onze aanpak? Neem dan gerust contact met de zorgcoördinator of de directeur. Wij luisteren graag naar jouw mening.