Per treballar les característiques físiques del riu

Per treballar les característiques físiques del riu

La Tordera de dalt a baix, l'aigua i la llera (full), és el que té 3 columnes per si es fan 2 o 3 parades, o  La Tordera (full) és el que té només una columna per si només es fa una parada. Per treballar les característiques físiques del riu, s'ha de poder accedir fins a l'aigua.

El color ens pot donar indicis de l'estat de l'aigua. S'ha d'omplir un pot transparent de plàstic i posar-lo al davant d'un full blanc, llavors observar el color que té l'aigua i anotar-ho a la fitxa.

La terbolesa ens indicarà la càrrega de sòlids que va transportant l'aigua. En el mateix pot, podem observar si l'aigua està transparent (es pot escriure la paraula Tordera en el full blanc del darrere el pot i observar si es llegeix perfectament a través seu) i marcar el primer requadre. Si està transparent però s'observen petites partícules en suspensió, marcarem el segon requadre, i a mesura que la concentració de partícules augmenti anirem marcant els requadres següents (l'últim cas, seria que no es llegís gens la paraula Tordera).

L'olor també ens dóna indicis de l'estat de l'aigua. En el mateix pot podem olorar l'aigua i anotar l'olor que fa.

La temperatura: posar la punta del termòmetre digital a l'aigua i esperar uns tres minuts o bé fins que la temperatura es mantingui estable. Anotar-ho en el full.

Velocitat. Tot i que els alumnes encara no hagin treballat el concepte de la velocitat, es pot comprovar si aquesta és ràpida, lenta o estancada. Es tracta de marcar en el marge del riu amb la cinta una distància d'uns 10 metres, tirar a l'aigua un tap de suro (procurant que vagi a parar al centre del riu) i calcular amb un cronòmetre el temps que triga en recórrer els 10 metres. Per a alumnes que ja hagin treballat la velocitat, aquesta es calcula en m/s. Per a nivells que encara no l'hagin treballada, s'apunten els segons que triga en recórrer els 10 m. Alhora que es cronometra la velocitat, els alumnes poden caminar per la riba del riu a la mateixa velocitat que el tap de suro, amb això es faran una idea més objectiva de si va ràpid o lent.

L'aigua i la llera

A la llera. Observar els marges del riu per anotar si es tracta d'un tram canalitzat (marges de pedres o ciment) i observar el llit del riu i la part de la llera que no està submergida per anotar el tipus de materials present. Considerarem blocs de pedra si els materials són més grans de 25 cm, còdols si tenen entre 4 i 25 cm i tenen les vores arrodonides, sorres gruixudes si tenen entre 0,5 cm i 2 mm, sorres fines si tenen entre 0,06 i 2 mm i fangs si els grans no són destriables a ull nu.

L'amplada i la fondària. Per mesurar l'amplada del riu es pot fer directament amb el metre de fuster si és que l'amplada és petita. Si no s'hi arriba amb el metre, s'agafa un cordill i s'hi lliga una pedra a l'extrem, es tira la pedra fins l'altra banda del riu, es fa una marca a l'extrem del cordill més pròxim, es recull el cordill i s'amida amb el metre el tros de cordill des de la marca fins a la pedra.

Mesurar la fondària pot ser més complicat, sobretot si baixa molta aigua. En aquest cas s'aconsella mesurar la fondària en el marge del riu, en un lloc de fàcil accès. Si no hi ha massa cabal i es pot accedir al mig de la llera, s'aconsella mesurar la fondària en aquest punt.

Material

Per mesurar el color, la terbolesa i l'olor: pot de plàstic transparent de 250 ml.

Per mesurar la temperatura: termòmetre per a l'aigua.

Per mesurar la velocitat: taps de suro, rellotge (d'algun alumne o de l'educador, es necesitaria un rellotge per a cada grup) i cinta mètrica de 20 metres.

Per mesurar l'amplada i la fondària de la llera: metre de fusta plegable o cordill.