Edició i guionatge

Projecte Tabaquisme

Fem una història feta d’stories! El repte consistirà a pensar com, amb un conjunt d’stories individuals, podem crear una història més gran entre tots i totes. Ens imaginem que mirant les stories dels nostres amics a l'Instagram veiéssim una història completa a través de l'aportació de tots i totes? De la mateixa manera, nosaltres haurem de pensar què volem mostrar com a grup i quines imatges necessitem gravar individualment perquè el conjunt d'stories mostri un missatge clar en contra de l'hàbit de fumar.

  • Crear una story amb un missatge clar de rebuig al tabac i fer una història d'stories entre tota la classe.
  • Data límit, el 21 de maig.
  • Cada story té una durada màxima de 2 minuts.

Sessió 1: Inspirem-nos!

Per comprendre que tot allò que produïm a través dels nostres dispositius (telèfons intel·ligents, tauletes, càmeres, etc.) també pot ser un producte audiovisual d’entreteniment o divulgació, visualitzarem els primers 5 minuts de la pel·lícula ‘Life in a Day’. Es tracta d’un film basat en el material que milers de persones van gravar de la seva vida quotidiana el 24 de juliol de 2010, i que van enviar al director Kevin MacDonald per tal de crear un documental sobre un sol dia al món. Es tracta del primer llargmetratge filmat pels usuaris, que mostren la realitat mateixa a través dels vídeos que van gravar i enviar a l’autor.

Preproducció. Preparem el projecte

Què hem de tenir en compte per engegar un projecte audiovisual? En aquest vídeo didàctic veurem quins són els elements clau de la fase de preproducció d'un projecte audiovisual.

La concepció de la idea, la sinopsi, el guió literari, l'storyboard, el pla de rodatge... Fem un repàs pels diferents ingredients a tenir en compte quan engeguem un projecte audiovisual.

Un cop heu visualitzat el vídeo, feu una primera reunió d’equip per posar en comú les vostres conclusions sobre el vídeo que acabeu de veure:

  • Teniu clars els diferents passos que haurem de desenvolupar durant la fase de preproducció? Quins són?
  • Heu entès en què consisteix cada pas?
  • Algun cop us heu fixat en els diferents plans dels que parla el vídeo quan miràveu, per exemple, una pel·lícula o sèrie? Us ha quedat clar per què s’utilitza cadascun d’ells?
  • Éreu conscients que per fer un contingut audiovisual cal tenir tot això en compte?

Activitat: Recolliu en un llistat, que us servirà de guia durant la sessió següent, cada pas o element a tenir en compte i les idees clau relacionades. En aquest enllaç trobareu un exemple d'aquest llistat, amb el ítems necessaris per recollir la informació.

Sessió 2: Producció. Gravem!

Què hem de tenir en compte per a la gravació d'un projecte audiovisual? En aquest vídeo didàctic veurem quins són els elements clau de la fase de producció d'un projecte audiovisual.

Un cop visualitzat el vídeo, teniu el guió per continuar en aquest enllaç.

Sessió 3: Postproducció. Editem!

Què hem de tenir en compte per a l'edició d'un vídeo? En aquest vídeo didàctic veurem quins són els elements clau de la fase de postproducció d'un projecte audiovisual.

Els passos per editar són:

  1. Escollim els vídeos En primer lloc, hem de seleccionar els clips de vídeo. Durant la gravació, és habitual repetir alguns plans per assegurar-nos que quedi tot bé, o perquè alguna cosa no ha sortit com volíem. En aquesta fase, és important visualitzar-ho tot i fer una selecció dels plans que ens agraden més.
  2. Tallem-los Un cop seleccionats els clips, els haurem de tallar. Què significa això? Tallar vol dir eliminar del clip original les parts que no ens interessen: un moment en què se sent un so que no volem, una part on ens hem equivocat, algun moment que es veu borrós o mogut, moments previs o posteriors del que volíem gravar, etc.
  3. Ordenem els clips Un cop escollits i tallats els clips, haurem d’ordenar-los perquè el nostre vídeo tingui el sentit que li volem donar. És important ser conscients que l’ordre que escollim determina el significat de la imatge. És a dir, el que mostrem davant i darrere de cada pla pot canviar totalment el significat de la història.
  4. Posem-hi transicions Una transició és el recurs que utilitzem per enllaçar dos clips, i en funció del tipus de transició que triem pot donar-li un efecte diferent al nostre vídeo. Per exemple, posar una imatge darrere de l’altra sense cap mena d’unió (transició per tall) pot quedar una mica brusc, però abusar de foses a negre o efectes de fusió de dues imatges pot acabar cansant l’espectador. És important pensar i decidir quina és la transició més convenient en cada cas en funció del que volem transmetre. Com hem vist al vídeo, les transicions principals amb què podem comptar són les següents:
                1. Transició per tall
                2. Transició per fosa
                3. Transició per dissolució
  5. Introduïm el so Ja tenim la imatge, ara ens falta el so! Pot ser que les nostres imatges ja tinguin so ambient i els diàlegs dels actors. Tot i així, hi ha sons que s’han d’introduir en el moment del muntatge.