Projecte 3r Trimestre (2n ESO)

L'objectiu d'aquest trimestre és crear un programa (amb la temàtica que vulgueu) però que descrigui algun tipus de gràfic. Podeu organitzar-vos en grups de 1, 2 o 3 persones.

Els passos que seguirem seran:

  1. Buscar una idea inicial.
  2. Dissenyar el mapa d'escenaris del vostre programa.
  3. Dissenyarem el prototip del nostre programa.
  4. Programem essent conseqüents amb la feina anterior.

1. Idea Inicial

Ompliu el document "Idea inicial.docx", el trobaràs a la part baixa d'aquesta pàgina, sobre el que farà el vostre programa. Recordeu que el programa ha de contenir algun tipus de gràfica!

2. Mapa d'escenaris

Què és un mapa d’escenaris?

Un mapa d’escenaris és un escenari representat normalment en paper en el que, mitjançant etiquetes de diferents colors (perquè representen coses diferents, com s’explica més endavant) es tracen tots i cadascun dels passos que l’usuari farà per completar una tasca. Parteix d’un supòsit inicial del què ha de fer l’usuari, però no necessàriament de com ho farà.

Com crear un mapa d’escenaris

Per començar:

  • Concentreu-vos en el que passarà, no en el com passarà.
  • Comenceu per la tasca clau que és indispensable que faci l’usuari.
  • A mida que aneu avançant, discutiu en grup i dissenyeu els passos que l'usuari hauria de donar per realitzar aquesta tasca.
  1. Indiqueu els diferents passos que l’usuari ha de realitzar de forma horitzontal i d'esquerra a dreta. Incloeu els comentaris, idees, preguntes i suggeriments verticalment a sota de cada pas.
    1. Indiqueu qualsevol comentari o informació que considereu important en cada pas.
    2. Indiqueu totes les preguntes o hipòtesis que es plantegen sobre el pas que es vol resoldre.
    3. Què fa l'usuari? Recordeu que us heu de centrar en el que passa, no en com passa realment. Intenteu no frenar el procés creatiu del grup parant-vos en detalls o mirant de ser massa minuciosos proposant coses massa concretes. Això ja ho fareu més endavant, quan poliu la vostra solució.
    4. Penseu en les idees o els suggeriments interessants que podria proposar l’usuari tipus sobre la seva experiència d’interacció amb la vostra app en cada un dels passos de que consta la realització de la tasca.
  2. Repetiu aquest procés fins que hagueu assignat al vostre mapa tots els passos necessaris per a realitzar la tasca complerta.

Aqui teniu un exemple de mapa d'escenaris. En Paul ha de comprar flors per l'aniversari de la seva mare.

La llegenda d'aquest exemple és:

  • Blau: passos de la situació.
  • Groc: Preguntes.
  • Verd: Comentaris.
  • Rosa: Idees.

Fixeu-vos que els passos de la situació (color blau) estan en horitzontal i d’esquerra a dreta, mentre que les preguntes, comentaris i idees de cada pas es col·loquen en vertical sota d’aquests.

El mapa d'escenaris el podeu fer amb un full de càlcul.

3. Disseny del prototip

A partir de la idea triada i dels mapes d'escenaris que heu elaborat, ha arribat el moment de començar a dissenyar una maqueta del vostre projecte.

Heu de fer servir l'aplicació Balsamiq. Aquesta aplicació té un entorn molt intuitiu que no presenta cap dificultat per al seu ús. El principal problema és la definició clara de quin voleu que sigui el vostre disseny i per això cal que ho penseu, discutiu, analitzeu entre tots els membres del grup.

4. Programació