6.3.3. Educació afectivosexual

Educant en justícia igualitària

L'Institut Ramon Berenguer IV se suma al projecte "Educant en justícia igualitària". Dissenyat i dirigit per l'Associació de Dones Jutgesses d'Espanya pretén sensibilitzar els joves en els valors de la igualtat i la no discriminació en tots els àmbits de la vida. "Educant en justícia igualitària" s'aborda des d'un punt de vista multidisciplinari, tractant el sentit de la justícia i l'acostament a les diferents varietats de discriminacions i violències de gènere, micromasclismes, estereotips sexuals, coresponsabilitat domèstica i bretxes de gènere.

Divendres 15 de novembre, l'alumnat de 1r de Batxillerat va participar de la ponència impartida per un equip format per la jutgessa degana dels Jutjats d'Amposta, Sonia Nuez Rivera, una fiscal, una lletrada de l'Administració de Justícia, una forense, una gestora processal especialista en violència de gènere, dos advocats, un procurador, una mossa d'esquadra i una tècnica de l'Oficina d'Atenció a la Víctima.

El projecte té dissenyades dos fases més: visites guiades als Jutjats d'Amposta. Alumnat de 1r de Batxillerat realitzarà  un treball igualitari sobre una violència de gènere específica i prepararà un judici amb mirada de gènere que serà escenificat en el Jutjat.

http://www.mujeresjuezas.es/

VISITA GUIADA ALS JUTJATS D'AMPOSTA

                                                                   

NOTÍCIA

 (pàg.9) de la revista de centre APUNT Núm 44

https://issuu.com/joans.domenechgonzalez/docs/apunt44

Treballem la diversitat sexual a l'aula

Els actes contra la llibertat sexual solen ser els comportaments més recurrents entre els relacionats amb el ciberassetjament o l'assetjament a l'aula, utilitzant calificatius molt ofensius. Per tal de minimitzar aquests fets l'institut Ramon Berenguer IV treballa a les aules de 3r ESO la problemàtica que pot sorgir al voltant de la llibertat sexual individual, intentant educar el nostre alumnat amb els valors de respecte i tolerància vers la resta de membres de la comunitat educativa.

Mostra de treballs del nostre alumnat:

Ens resolem els dubtes?

En aquesta activitat pretenem que l'alumnat es resolgui, entre iguals, els dubtes afectivosexuals que hi puguin tenir.

Per això l'alumnat de 1r E va expressar de forma anònima dubtes, curiositats o inexperiències que tenen, els va enviar en forma de carta a l'alumnat de 3r A per a que els puguin aclarir o explicar d'una forma més directa i sense cap tipus de vergonya.

L'alumnat de 3r A va tractar d'una forma seriosa i donant-li la importància que cal a aquestes preguntes i els va retornar les seves respostes. Per a garantir l'anonimat tant les preguntes com les respostes es projectaran a la pantalla de l'aula. Al mateix Temps l'alumnat de 3r ESO va traslladar els seus dubtes a l'alumnat de 1r de Batxillerat i aquest alumnat els hi va procurar donar resposta.

A nivell de centre ens serveix per que l'alumnat sigui més conscient de la diversitat sexual, les diferents formes de viure la seva sexualitat i al mateix temps reduïr l'assetjament escolar per aquests motius. Al mateix temps ens va permetre veure un canvi en la maduresa de l'alumnat segons el curs que cursaven el que ens permet afrontar qualsevol circumstància tenint segons el seu grau maduratiu.

                                 

                  Gràfic de dubtes de l'alumnat de 3r ESO                 Mostra preguntes de l'alumnat de 1r ESO           Alumnat de 3r ESO resolent els dubtes de 1r ESO