HŠD - Ogranak Karlovac

OBILJEŽAVANJE DANA URBANOG ŠUMARSTVA U KARLOVCU

Dan urbanog šumarstva obilježava se u Hrvatskoj 15. studenoga. Taj datum je odabran kao podsjećanje na dan kada je održan 1. Hrvatski stručni skup o urbanom šumarstvu - 15. studenoga 2019. u Osijeku. Na inicijativu Sekcije za urbano šumarstvo HŠD-a Upravni odbor HŠD-a na svojoj 3. sjednici održanoj 9. prosinca 2022. u Zagrebu proglasio je 15. studeni Danom urbanog šumarstva. 

Ove godine po prvi put se obilježavao taj dan raznim aktivnostima diljem Hrvatske. Najavljeno predavanje "Rezistografija drvenastih nasada u Karlovačkim parkovima", u organizaciji HŠD-a Ogranka Karlovac, Hrvatskih šuma d.o.o. UŠP Karlovac i Veleučilišta u Karlovcu, održano je 15. studenog 2023. u prostoru Veleučilišta u Karlovcu. Predavač Marko Ožura, dipl. ing. šum. posjetitelje je upoznao s novim tehnikama za određivanje vitalnosti i najvećim ugrozama za vitalnost i stabilnost urbanog drveća. (dm)

NAJAVA DANA URBANOG ŠUMARSTVA NA VELEUČILIŠTU U KARLOVCU

S ciljem da po prvi puta obilježimo Dan urbanog šumarstva od njegovog proglašenja i proširimo svijest o važnosti urbanog šumarstva kao struke HŠD Ogranak Karlovac i Hrvatske šume d. o. o. u suradnji s Veleučilište u Karlovcu organiziraju predavanje na temu "Rezistografija drvenastih nasada u Karlovačkim parkovima", predavač Marko Ožura, dipl. ing. šum.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na predavanju koje će se održati u srijedu 15. studenoga 2023. s početkom u 13 sati, u zgradi gdje su osnovane prve šumarije u Hrvatskoj, na Trgu Josipa  Jurja Strossmayera 9, danas zgradi Veleučilišta u Karlovcu. (dm)

Članovi Ogranka na 12. Biciklijadi Osijek-Vinkovci-Vukovar

Prvi put članovi Ogranka sudjelovali su na tradicionalnoj biciklijadi od Osijeka i Vinkovaca do Vukovara koju organizira Ogranak Vinkovci. Ove godine bila je 12. biciklijada, a održana je 4. studenog 2023. Povod biciklijadi je spomen na stradanje Vukovara i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu 1991. godine što se od 2019. godine u Republici Hrvatskoj obilježava kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga. Termin obilježavanja je pred taj datum. Uz sudionike iz Karlovca Josipa Bezjaka, Izidora Drvara i Ivana Dimnjakovića sudjelovali su i članovi ogranaka Vinkovci i Bjelovar koji su imali start ispred Šumarije Vinkovci. Članovi Ogranka Osijek imali su dužu vožnju od Osijeka. Tridesetak biciklista dovezlo se do spomen obilježja na Ovčari gdje su predstavnici ogranaka zapalili svijeće, a isto tako i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Ekskurzija u Bosnu i Hercegovinu

Ogranak Ogulin organizirao je od 27. do 29. listopada 2023. ekskurziju u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Ekskurziji se priključilo i 10 putnika iz Karlovca. Prvog dana putovanja sudionici su obišli znamenitosti Jajca i Travnika. U Travniku su imali i susret s kolegama šumarima iz Šumskoprivrednog društva "Srednjobosanske šume" / Šumskogospodarskog društva "Šume Središnje Bosne" d. o. o. Donji Vakuf i Šumarije Travnik koji su ih ukratko informirali o svojoj tvrtki i šumarstvu Federacije BiH. Jedan od domaćina bio je i Vahidin Lušija, dipl. ing. šum., predsjednik Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine. Čitav drugi dan proveden je u Sarajevu te su obiđene znamenitosti središnjeg dijela grada, a poslije se uživalo u pogledu sa žičare i izletišta Trebević. Treći dan putovanja proveden je u razgledu Mostara i izletišta Blagaj s rijekom Bunom, pritokom Neretve. Sudionici ekskurzije vratili su se kući s lijepim dojmovima o viđenom i proživljenom.

Trodnevna stručno-turistička ekskurzija u Istru

Loša vremenska prognoza nije obeshrabrila 38 putnika da popune autobus i krenu 20. listopada 2023. na trodnevnu stručno-turističku ekskurziju u Istru. Predsjednica Ogranka Dorica Matešić dogovorila je s kolegama iz Ogranka Buzet stručni dio ekskurzije za svaki dan putovanja. Nakon dolaska u Istru uslijedio je turistički obilazak starog grada Buzeta. Stručni dio počeo je u nedalekom mjestu Livade u lugarnici Šumarije Buzet. Dobrodošlicu su zaželjeli predsjednik Ogranka Buzet i upravitelj Šumarije Pazin Krešimir Jakupak, rukovoditelj Odjela za proizvodnju UŠP Buzet Christian Gallo i upravitelj Šumarije Buzet Neven Degmečić. O povijesti, značajkama i gospodarenju Motovunske šume govorio je Christian Gallo poslije čega je uslijedio panoramski obilazak dijela šume autobusom. Dan će ostati u pamćenju i po izvrsnom istarskom ručku. Večernji dio mogao se iskoristiti za upoznavanje s Vrsarom u kojemu je bio smještaj. Drugi dan je započeo posjetom Jami Baredine nedaleko Poreča otvorenoj za posjetitelje od 1995. godine te izložbom Traktor Story s degustacijom maslinovog ulja i vina. Popodne je bilo rezervirano za obilazak rovinjske Park-šume Zlatni rt gdje su domaćini i vodiči bili predsjednik Ogranka Buzet Krešimir Jakupak i upravitelj Šumarije Rovinj Lovro Baričević. Nakon šetnje parkom i uz more domaćini su pripremili kraću okrjepu. Tu je uslijedila i zahvala te je predsjednica Ogranka Dorica Matešić uručila darove domaćinima. Spomenula je da su prijašnja druženja ova dva ogranka zabilježena u dvjema knjigama u kojima je prikazana povijest karlovačkog ogranka u proteklih 70 godina. Večernji dio dana preostao je za obilazak grada Rovinja i upoznavanje s njegovom poviješću i glavnim znamenitostima. Treći dan put je vodio do najvećega istarskog mjesta Pule, grada bogate prošlosti koja po zadnjim spoznajama seže i unatrag četiri tisuće godina. Pulska arena, Augustov hram, Slavoluk Sergijevaca ili Zlatna vrata i Zerostrasse - podzemni tuneli samo su jedni od značajnijih viđenih znamenitosti. Završni dio ekskurzije zbio se u pulskoj Park-šumi Šijana. Ovdje su čekale upraviteljica Šumarije Pula Irena Mišković i revirnica Šumarije Poreč Ana Milat te povele sudionike u kraću šetnju i upoznavanje s parkom kojega krase gorostasni hrastovi medunci, soliteri hrastova plutnjaka te druge domaće i egzotične vrste. Prije odlaska domaćicama su uručeni darovi, a Ogranku Buzet drveni sat s logotipom ogranka za uspomenu na odličnu organizaciju.

Foto album

Izložba fotografija 14. Foto izleta "Rakovica 2023." postavljena u Studentskom centru Karlovac

U Karlovcu 12. listopada 2023., prilikom održavanja 5. znanstveno-stručnog skupa o urbanom šumarstvu, Ogranak Karlovac prigodno je organizirao otvorenje izložbe fotografija s 14. foto izleta "Rakovica 2023.". Izložba je postavljena u prostoru Studentskog centra Karlovac do 10. studenog 2023. i može se razgledati svaki radni dan od 8 do 14 sati. 

Prije samog otvorenja sudionici izložbe posjetili su prostor Veleučilišta u Karlovcu gdje im je Marko Ožura opisao rad Veleučilišta i tijek obnove zgrade Veleučilišta. Predsjednica karlovačkog ogranka Dorica Matešić u predvorju iste zgrade, uz spomen-ploču Upravi šuma Karlovačkog generalata s tri najstarije hrvatske šumarije u Baškim Oštarijama, Krasnu i Petrovoj gori, informirala je nazočne o sastanku održanom 23. veljače 1765. što se smatra danom utemeljenja hrvatskog šumarstva. 

Izložbu fotografija otvorila je Dorica Matešić te upoznala dvadesetak posjetitelja kako je cilj foto izleta edukacija o šumarstvu i šumarskoj struci, a da su izleti ujedno i natjecateljskog karaktera. Postav fotografija je s ovogodišnjeg foto izleta održanog na području rakovačkog kraja. Izložba je dodatno obogaćena s fotografijama izloženim na stalcima u obliku stabla autora Olivera Vlainića, tajnika HŠD-a koji je sakupio velik broj fotografija koje je prijavljivao na 15 bjelovarskih salona fotografije "Šuma okom šumara", a sada su izložene u samostalnom postavu i putuju po Hrvatskoj. Mr. sc. Lucija Vargović, koja je i ideja začetnica organizacije foto izleta, zahvalila je svima što dolaze i podržavaju ideju održavanja izleta i izložbi. Na otvorenju dodijeljena su priznanja najboljima uz zahvalu Studentskom centru Karlovac na ustupanju prostora više godina za održavanje izložbi. Ocjenjivački odbor u sastavu Igor Čepurkovski, Vlado Butina i Višnja Šamec dodijelio je Grand Prix priznanje karlovačkom fotografu Denisu Stošiću te izabrao po 3 najbolje fotografije u svakoj kategoriji i više fotografija za uži izbor. Ukupno je na foto natječaj prijavljeno preko 130 fotografija 32 autora iz Zagreba, Zaprešića, Siska i Karlovca. Uz čestitke nagrađenima izložba je otvorena, a druženje je nastavljeno u atriju Studentskog centra uz ugodan razgovor svih sudionika izložbe. (dm)

izložba fotografija na 25. "Jeseni u lici"

Na poziv predsjednice Ogranka Gospić Valentine Kulaš i uz pomoć dopredsjednice HŠD-a mr. sp. Mandice Dasović izložba fotografija člana Ogranka Oliver Vlainića "Šuma okom jednog šumara" postavljena je uz raskošni štand UŠP Gospić na 25. manifestaciji "Jesen u Lici" koja se održala od 29. rujna do 1. listopada 2023. na središnjem gospićkom trgu Stjepana Radića. Prije toga izložba je bila postavljena od 23. srpnja do 26. rujna u predvorju upravne zgrade UŠP Karlovac, a od 3. listopada nalazi se u holu OŠ Grabrik u Karlovcu.

Foto album

Europski tjedan mobilnosti na kleku

Članovi Ogranka sudjelovali su 21. rujna 2023. na obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti u organizaciji Javne ustanove NATURA VIVA. Na početku obilježavanja ravnateljica Ustanove Antonija Bišćan, univ. spec. silv. dodijelila je Ogranku zahvalnicu za pomoć u obnovi botaničkih ploča u sklopu Poučne botaničke staze Klek. Sudionici su svoj doprinos tjednu mobilnosti dali usponom planinarskom stazom do planinarskog doma u podnožju klečkog vrha, a pojedini i do samog vrha Kleka. Ova planinarska staza nalazi se u zaštićenom području značajni krajobraz Klek i Natura 2000 područje. 

Foto album

Stručno-turistička ekskurzija u mađarsku

Gospićki ogranak HŠD-a organizirao je od 15. do 17. rujna 2023. trodnevnu stručno-turističku ekskurziju u susjednu Republiku Mađarsku. Na putovanju među 40 putnika bilo je i šestero članova karlovačkog ogranka. Prvog dana posjećena je Šumska škola Sziágy gdje je u šumi Rinyabesenyő uređena stara šumarska kuća. Sudionike ekskurzije dočekali su umirovljeni šumar Lászlo Mihály, poznatiji u hrvatskim šumarskim krugovima kao Laci, te voditeljica Šumske škole Betta Mihály. Uz piće i hranu dobrodošlice opisali su organizaciju i povijest škole kao i način obrazovanja za šumske pedagoge. Od škole polazi poučna staza dr. László Studinka izrađena europskim sredstvima u suradnji UŠP Našice i mađarskih šumara. Osim toga obiđen je i Gospodarsko-turistički centar Nagysallér s lovačkim muzejom i lovačkom kućom. U znak zahvale domaćinima se, uz predaju darova, zahvalila predsjednica gospićkog ogranka Valentina Kulaš. Prvi dan puta završio je dolaskom i smještajem u Budimpešti. Drugi dan protekao je u turističkom obilasku dijela znamenitosti glavnoga mađarskog grada: Trg heroja, Gradski park, Vajdahunyad dvorac, Kraljevski dvorac u Budimu s crkvom Matijaša Korvina i Ribarskom tvrđavom, trgovačka Vaci ulica te bazilika Svetog Stjepana. Dan je završio večerom i kulturnim programom u autohtonom mađarskom restoran Vadaspark. Treći dan je bio rezerviran za posjet Nacionalnom parku Balatonsko gorje površine 57 tisuća hektara na sjevernoj strani jezera Balaton. Vodič po šumi Koloska bio je šumar i čuvar u parku József Vers. Nakon još jednoga autohtonog ručka u Kukorica čardi u Balatonföldváru preostalo je malo vremena za kraći obilazak jezera Balaton i povratak kućama.

Foto album

Sjednica upravnog odbora u nacionalnom parku risnjak

Dana 8. rujna 2023. u poslijepodnevnim satima na području NP Risnjak održana je treća sjednica UO Ogranka Karlovac. U upravi NP Risnjak članove je dočekao upravitelj Parka Mario Antolić, dipl. ing. šum. koji je zanimljivom prezentacijom izložio Plan upravljanja NP Risnjak. Plan upravljanja je planski dokument kojim su zacrtani osnovni ciljevi i smjernice upravljanja zaštićenim područjem. Tako je jedna od zanimljivosti da Park ove godine kao i naš Ogranak slavi 70 godina od osnivanja. Bogatstvo i raznolikost šumskih zajednica Risnjaka glavni su razlozi njegove zaštite, a proglašenjem područja Nacionalnim parkom zaštićene su od iskorištavanja te su šuma ostale nepromijenjene. Temeljni ciljevi za dugoročno upravljanje su očuvanje, rekreacija i edukacija te jačanje lokalne zajednice. Nakon prezentacije teme za razgovor samo su se nizale. Predsjednica ogranka Dorica Matešić zahvalila se kolegi ravnatelju Mariju Antoliću nakon čega su izmijenili darove. Drugi dan ujutro, 9. rujna, devet članova UO sudjelovalo je na volonterskoj radionici cijepanja šindre. Sa sudionicima radionice prvo su bili djelatnici parka, a edukaciju je nastavio Mario Malnar koji je od malih nogu učio izradu šindre, te sada s puno ljubavi, znanja i žara svoje znanje prenosi kroz volonterske radionice koje Park održava u cilju očuvanja ovoga zanata. To je postupak koji započinje već u sastojini gdje se s mnogo umijeća i pažnje odabire stablo jele od koje će se izrađivati šindra. Upoznali smo se s raznim alatom od kojega je svatko od članova UO s ravnom vagačom i drvenim batom izradio nekoliko čudesnih jelovih daščica. Zanimljivo je da se trupac cijepa u zasjeke klinovima obrnuto od rasta stabla jer drvo bolje puca od debljeg prema tanjem kraju. Radionica je bila zanimljiva i sudionici su pokazali veliki interes za izradu i postavljanje šindre. Objekt upravne zgrade kao i edukativne ploče pokrivene su i zaštićene šindrom koju u Parku sami izrađuju. Nakon radionice sudionici radionice su prošetali poučnom stazom Leska, koja je jedna od prvih poučnih staza u Hrvatskoj, te nakon ručka krenuli kućama.

Foto album 

stručno-turistički izlet na područje ogranka koprivnica

U subotu 8. srpnja 2023. održan je stručno-turistički izlet na području koprivničkog ogranka HŠD-a. To je ove godine bio prvi izlet pa je i interes članstva bio znatan tako da se skupilo 39 putnika. Izlet je započeo posjetom rasadniku Drnje u sklopu Radne jedinice Rasadničarstvo Koprivnica UŠP Koprivnice. Sudionike izleta dočekali su članovi Ogranka Koprivnica na čelu s predsjednicom Marinom Juratović koja je ukratko opisala UŠP Koprivnicu i Ogranak Koprivnicu. O rasadniku, osnovanom 1983. godine i osuvremenjenom 2019. godine izgradnjom nove zgrade nakon čega glavni proizvodi postaju kontejnerske sadnice hrasta lužnjaka i obične bukve, govorio je Nikola Jambrek. Zatim je slijedio posjet Galeriji Ivana Lackovića Croate u njegovom rodnom selu Batinske gdje je započeo posjet području poznatom kao Dravski Peski. Tijekom vožnje do galerije dopredsjednik Ogranka Koprivnica Tihomir Kolar preuzeo je ulogu vodiča i pokazivao znamenitosti naselja kroz koja se prolazilo. Osnovne informacije o Posebnom rezervatu šumske vegetacije Crni Jarki iznio je upravitelj Šumarije Đurđevac Goran Švaco. Najimpresivniji dio izleta bila je vožnja turističkim brodom i gliserima po rijeci Dravi u organizaciji OPG-a Karlovčan. Ručak i zajedničko druženje uz tamburaše održano je u mjestu Brodić na imanju obitelji Karlovčan koje se sastoji od starih etno kuća. Izlet je završio zahvalom predsjednice Dorice Matešić domaćinima, razmjenom darova i pozivom tajnika Predraga Magdića sudionicima izleta da se prilikom uzvratnog posjeta članova Ogranka Koprivnica ponovno okupe kao domaćini.

Svečana akademija za 70 godina Ogranka

Prvi dan mjeseca lipnja 2023. godine protekao je vrlo svečano i dostojanstvo zahvaljujući obilježavanju 70 godina osnutka i rada Ogranka, ali i Dana hrvatskog šumarstva koji se svake godine obilježava u lipnju. Nedavno otvoreni Nikola Tesla Experience Centar u Karlovcu pohodili su brojni gosti i uzvanici, a sve su vrlo dobro popratili i lokalni mediji što su i dokazali naslovima na portalima: "Karlovački šumari u velikom stilu proslavili 70. rođendan Ogranka" (trend.com.hr), "ŠUMARI SLAVE: Karlovački ogranak Hrvatskog šumarskog društva slavi 70 godina osnutka i rada" (karlovacki.hr), "Karlovački šumari slave 70 godina rada i osnutka: Karlovac je kolijevka hrvatskog šumarstva" (radio-mreznica.hr). Akademiju su u ozbiljnom i šaljivom tonu vodili glumci Gradskog kazališta "Zorin dom" Peđa Gvozdić i Nino Pavleković. U uvodnom dijelu ispred domaćina prostora Centra obratila se direktorica Poduzetničke zone Korana Martina Marušić Britvec uz zahvalu za odabir održavanja svečanosti i želju da taj prostor i dalje bude u sličnim funkcijama. Sve nazočne pozdravila je predsjednica Ogranka Dorica Matešić i u sažetim crtama opisala najbitnije u djelovanju Ogranka tijekom 70 godina, a posebno posljednjih pet godina. Ispred Uprave šuma Podružnice Karlovac pozdravni govor s opisom djelovanja podružnice i bogate prošlosti karlovačkog šumarstva održao je voditelj Marin Svetić. Oboje su istaknuli da je ulica Rakovac šumarska ulica jer su u njoj nekada djelovale šumarske institucije te stanovali šumarski stručnjaci, profesori i učenici srednje šumarske škole. Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić podržao je održavanje ovakvih manifestacija i naglasio važnost hrvatskih šuma u domovini, ali i u svijetu. Gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić pohvalio je rad brojnih šumarskih generacija u Karlovcu i okolici. Izaslanik županice karlovačke županije i predsjednik Županijske skupštine Karlovačke županije Vlado Jelkovac između ostaloga dotakao se važnosti šumarskog obrazovanja u Karlovcu kao i socijalne komponente šumarstva.

Učenici srednje Glazbene škole Karlovac Alma Planinac na oboi i Andro Mark Kovačevski na klarinetu svojim nastupom obogatili su akademiju. Nekoliko skečeva na temu doživljaja iz šumarskog života i rada vrlo uspješno su izveli glumci Peđa Gvozdić i Nino Pavleković.

Prezentaciju knjige "Hrvatsko šumarsko društvo 2018. – 2023.:  70 godina osnutka i rada" održao je autor djela Oliver Vlainić. Knjiga se sastoji od dva dijela, prvoga posvećenog djelovanju Ogranka posljednjih pet godina i drugoga sa shematizmom zaposlenika Uprave šuma Podružnice Karlovac od 2011. do 2022. godine. Knjiga je nastavak ranije izdanih knjiga o UŠP Karlovac i Ogranku Karlovac.

Nakon akademije uzvanici su pogledali film o Nikoli Tesli te obišli sam centar. U završnom dijelu poslužena je svečarska torta ukrašena logotipom Ogranka u obliku broja 70.

Dodatni dio obilježavanja bilo je otvorenje izložbe fotografija Olivera Vlainića "Šuma okom jednog šumara" u izložbenom salonu Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu. Izložba se sastoji od 168 fotografija poslanih na žiriranje 15 bjelovarskih salona fotografije "Šuma okom šumara" između 2004. i 2022. godine. Postav izložbe je neuobičajen u obliku stabala s krošnjama različitih boja inspiriranih godišnjim dobima koju je dizajnirao i realizirao Zdenko Barjaković. Sudionike otvorenja izložbe pozdravila je zamjenica ravnateljice knjižnice Ivana Mihalić. O samoj izložbi govorio je autor Oliver Vlainić, dok je o autoru svoj osvrt dala predsjednica Ogranka Dorica Matešić. Završnu riječ kao izaslanik gradonačelnika grada Karlovca i kao predsjednik Gradskog vijeća Karlovca imao je Marin Svetić. Pohvalno je govorio o djelovanju autora i u drugim segmentima unutar struke te je otvorio izložbu. Izložba će biti otvorena od 1. do 21. lipnja 2023. i posvećena je obilježavanju Dana hrvatskog šumarstva.

Izložba fotografija 14. foto izleta u Speleonu

Povodom Dana planeta Zemlje u Centru podzemne baštine i posjetiteljskom centru Speleon 21. travnja 2023. otvorena je izložba fotografija 14. foto izleta "Rakovica 2023.". U uvodnom dijelu otvorenja izložbe obratile su se predsjednica Ogranka Karlovac Dorica Matešić i ravnateljica Javne ustanove Baraćeve špilje Tihana Oštrina. Nakon toga održana su dva predavanja. U prvom predavanju Dorica Matešić prezentirala je općekorisne funkcije šuma i zaštitu šuma u gospodarenju šumama, a u drugom Oliver Vlainić gospodarenje šumama u Republici Hrvatskoj. Izložba fotografija u Speleonu bit će otvorena do 5. svibnja 2023. Ispred Ogranka otvorenju izložbe i predavanjima nazočili su još dopredsjednik Mario Jazbec, član Upravnog odbora Zoran Nakić i tajnik Predrag Magdić. Želja je s Javnom ustanovom Baraćeve špilje nastaviti i daljnju suradnju.

Katalog foto izleta "Rakovica 2023."

Vrijedna pokretačica i izvršna organizatorica svih dosadašnjih 14 foto izleta Ogranka Karlovac mr. sc. Lucija Vargović dizajnirala je  i uredila katalog 14. foto izleta čije se digitalno izdanje može prelistati i pogledati ovdje. Sudionici foto izleta tiskano izdanje dobit će prilikom dodjele priznanja na izložbi tijekom ove godine u Karlovcu.

najbolje fotografije 14. foto izleta "rakovica 2023."

Ocjenjivački odbor za odabir najboljih fotografije s 14. foto izleta “Rakovica 2023.” činili su predsjednik Igor Čepurkovski te članovi Vlado Butina i Višnja Šamec. Ukupno 32 autora dostavilo je 136 fotografija. Od toga je bilo 28 autora u kategoriji odrasli sa 59 fotografija detalja i 64 fotografije krajolika, a u kategoriji djece 4 autora s 3 fotografije detalja i 10 fotografija krajolika.

Na završnom sastanku Odbora 5. travnja 2023. odabrane su tri najbolje fotografije unutar svake kategorije (detalj/krajolik) za odrasle, tri najbolje fotografije u kategoriji djeca-krajolik, prva nagrada u kategoriji djeca-detalj, grand prix nagrada, fotografija za naslovnicu kataloga i plakat te ukupno 34 fotografije s priznanjem za ulazak u uži izbor: 16 u kategoriji detalj i 18 u kategoriji krajolik.

1. Grand prix: 

“Nebeski šetač”, Denis Stošić

2. Odrasli-detalj:

1. “Pahuljaste tvorevine”, Irina Vidiček Ljubojević

2. “Trag u beskraju”, Rolando Ružić

3. “Ritam”, Denis Stošić

3. Odrasli-krajolik:

1. ”Hibernacija 1“, Andor Janči

2. “A iza je Dalmacija”, Nikola Kalinić

3. “Samoća”, Katarina Ferak Petrić

4. Djeca-detalj:

1. “Nagovještaj proljeća”, Ria Ružić

5. Djeca-krajolik:

1. “Plitvička jezera”, Orka Ružić

2. “Zubato sunce”, Tara Vidiček-Ljubojević

3. “Kućica uz slapove”, Katarina Skenderović

6. Fotografija odabrana za naslovnicu kataloga i plakat:

“A iza je Dalmacija”, Nikola Kalinić

7. Priznanje za ulazak u uži izbor kategorije odrasli-detalj:

1. “Nebo iznad Drežnika”, Dunja Bonacci Skenderović

2. “Srce otapa led”, Rolando Ružić

3. “Ispod pokrivača”, Andor Janči

4. “Crveni plod šipka”, Nikola Ljubojević

5. “Dvobojno druženje”, Mandica Dasović

6. “Struktura lista”, Nikola Ljubojević

7. “Kalina”, Krunoslav Tišljar

8. “Kad ne voliš krivine”, Nikola Kalinić

9. “Gušti su gušti”, Dorica Matešić

10. “Lišaj”, Dunja Bonacci Skenderović

11. “Nakon zime”, Krunoslav Tišljar

12. “Rapsodija snijega u Rakovici”, Marko Ožura

13. “Snijeg izbliza”, Oliver Vlainić

14. “Šindra”, Sanja Lončar

15. “Izolacija”, Tomislav Šporčić

16. “Stari grad Drežnik”, Đurđica Kocijančić

8. Priznanje za ulazak u uži izbor kategorije odrasli-krajolik:

1. “Plitvice”, Roman Avdagić

2. “Snježni valovi”, Đurđa Vidiček

3. “Srebrna livada”, Vanja Šiljak

4. “Pogled s vidikovca”, Đurđica Kocijančić

5. “Zimska idila”, Denis Hohnjec

6. “Zidine i planina”, Robert Skenderović

7. “Plitvice zimi”, Goran Jakuš

8. “Snježna dolina”, Goran Jakuš

9. “Oaza”, Zdravko Aust

10. “Ravnalo i krivuljar”, Mirna Sertić

11. “Pogled”, Katarina Ferak Petrić

12. “Zen livada”, Vanja Šiljak

13. “Ritam 2”, Denis Stošić

14. “Sedef”, Marija Glavaš

15. “Smaragdna ljepotica”, Ana Ivančić

16. “Zimnji krajolik”, Goran Ovanin

17. “Korana”, Saša Danon

18. “Gledam te, gledaš me”, Dorica Matešić.

MEĐUNARODNI DAN ŠUMA na TREND tv

Trend TV emitirao je 21. ožujka 2023. u sklopu Dnevnika prilog o obilježavanju Međunarodnog dana šuma i 70 godina Ogranka Karlovac. 

Međunarodni dan šuma i početak obilježavanja 70 godina Ogranka

Ovogodišnji Međunarodni dan šuma Ogranak je obilježio na malo drukčiji način. Dok se prijašnjih godina posjećivalo škole i vrtiće te educiralo mlade o značaju šuma za našu državu i planetu Zemlju, ove se godine taj dan posvetio sjećanju na prijašnje generacije šumara koji su svoj rad utkali u održivo gospodarenje karlovačkim i hrvatskim šumama. To je ujedno i dio aktivnosti u sklopu obilježavanja 70 godina osnutka i rada Ogranka. Članovi Upravnog i Nadzonog odbora posjetili su karlovačka groblja Dubovac i Jamadol te zapalili svijeće nekadašnjim predsjednicima, dopredsjednicima, tajnicima i blagajnicima Ogranka kao i zaslužnim članovima HŠD-a:

1. Nikola Vrančić – 1. predsjednik 1953.-1956. i predsjednik kotarskog ŠD Karlovac 1963.-1965.

2. Stjepan Lukačić – 3. predsjednik 1960.-1961. i 5. predsjednik 1962.-1974.

3. Ivan Mrzljak – 4. predsjednik 1961.-1962. i 4. tajnik 1959.-1961.

4. Stjepan Mikuc – 6. predsjednik 1974.-1984.

5. Mladen Tonković – 7. predsjednik 1984.-1996.

6. Ana Mrzljak – 2. tajnica 1956.-1957.

7. Josip Lebar – 3. tajnik 1957.-1958. i 2. blagajnik 1960.-1961.

8. Juraj Lipovšćak – 5. tajnik 1961.-1962.

9. Stanko Šibenik – 6. tajnik 1962.-1974.

10. Zoran Sabljarić –  8. tajnik 2002.-2006. i 5. dopredsjednik 2006.-2010. 

11. Andrija Kusanić – 4. blagajnik 1962.-1974.

12. Stjepan Frkić – ravnatelj Slunjske imovne općine 1889.-1922.

13. Ivo Franjković – upravitelj Šumarije Slunj 1951.-1963.

Van Karlovca su sahranjeni:

1. Dragutin Majer – 1. tajnik 1953.-1956.

2. Ferdinand Šulentić – 2. predsjednik 1956.-1960. 

3. Franjo Šporer – suosnivač HŠD-a 1846. godine

Više o njihovim životopisima možete pročitati u prilogu na dnu teksta.

Nakon toga u Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj posađen je klon Gupčeve lipe pokraj info-ploče "Karlovac – kolijevka hrvatskog šumarstva" svečano otvorene prošle godine na rođendan hrvatskog šumarstva 23. veljače. O Međunarodnom danu šuma i obilježavanju 70 godina Ogranka govorila je predsjednica Ogranka Dorica Matešić. Voditelj UŠP Karlovac iznio je osnovne informacije o UŠP Karlovac i gospodarskim radovima koji se provode na obnovi šuma prošle i ove godine. Certifikat Gupčeve lipe uručen je Muzeju, a klon su posadili voditelj UŠP Karlovac Marin Svetić, dopredsjednik Ogranka Mario i tajnik Ogranka Predrag Magdić.

Program je završio obilaskom Poučno-rekreativne staze "Nikolino brdo" u Topuskom u čijem je osmišljavanju i izradi sudjelovao veći broj članova Ogranka. Nakon toga u zgradi Šumarije Topusko održana je i 2. sjednica Upravnog odbora Ogranka. Za ugodnu atmosferu pobrinuli su se domaćini iz Šumarije Topusko na čelu s privremenim upraviteljem Dejanom Toljanom.

Životopisi šumara.pdf

šetnja kozjačom

Uoči Međunarodnog dana šuma, koji se ove godine održava pod motom "Zdrave šume za zdrave ljude", Ogranak je za zainteresirane zaposlenike UŠP Karlovac i članove njihovoh obitelji organizirao šetnju karlovačkom šumom Kozjača. Lucija Vargović, kao iskusna edukatorica u programu "Škola u šumi, šuma u školi", vodila je šetnju Poučnom stazom Kozjačom uz edukaciju najmlađih koji su na kraju nagrađeni diplomama i druženjem uz vatru. U suradnji s Crvenim križem i vodstvom Dubravka Halovanića ugošćeni su i ukrajinski gosti (njih 35) koji su mogli doznati osnovne informacije o šumarstvu uz prigodno druženje uz vatru i pečenje jegera na štapu. Logističku potporu pružili su članovi LD Dubovac - grupa Švarča. 

Međunarodni dan šuma 21. ožujka

Opća skupština Ujedinjenih naroda 2012. godine proglasila je 21. ožujka Međunarodnim danom šuma kako bi proslavila i podigla svijest o važnosti svih vrsta šuma. Zemlje se potiču da poduzmu lokalne, nacionalne i međunarodne napore za organiziranje aktivnosti koje uključuju šume i drveće, kao što su kampanje sadnje drveća.

Zdrava šuma za zdrave ljude

Kada popijemo čašu vode, pišemo u bilježnicu, pijemo lijek protiv groznice ili gradimo kuću, ne povezujemo se uvijek sa šumama. Pa ipak, ovi i mnogi drugi aspekti naših života na ovaj ili onaj način povezani su sa šumama.

Održivo gospodarenje šumama i njihovo korištenje resursa ključni su za borbu protiv klimatskih promjena i za doprinos prosperitetu i dobrobiti sadašnjih i budućih generacija. Šume također igraju ključnu ulogu u smanjenju siromaštva i postizanju ciljeva održivog razvoja. Ipak, unatoč svim ovim neprocjenjivim ekološkim, ekonomskim, društvenim i zdravstvenim dobrobitima, šume su ugrožene požarima, štetočinama, sušama i krčenjem šuma bez presedana.

Tema za 2023. je "Šume i zdravlje"

Šume nam daju puno za naše zdravlje. Oni pročišćavaju vodu, čiste zrak, hvataju ugljik za borbu protiv klimatskih promjena, daju hranu i lijekove koji spašavaju živote i poboljšavaju naše blagostanje.

Na nama je da zaštitimo te dragocjene prirodne resurse.

Ova 2023. poziva na davanje, a ne samo na uzimanje, jer će zdrave šume donijeti zdrave ljude.

Izvor: https://www.un.org/en/observances/forests-and-trees-day

14. foto izlet "rakovica 2023." na mreži tv

Mreža TV popratila je u sklopu serije emisija "Hrvatske šume - hrvatsko zlato" aktivnost Ogranka Karlovac na 14. Foto izletu "Rakovica 2023.". Emisija je emitirana 23. veljače 2023., a možete ju pogledati i ovdje.

14. Foto izlet "Rakovica 2023."

Nakon dvije godine prekida 4. veljače 2023. ponovno je održan foto izlet i to 14. po redu. Posljednji je održan 2020. godine, ali samo online tako je u biti prošlo tri godine od zadnjega zajedničkog okupljanja i fotografiranja. Davnašnja je želja bila organizirati foto izlet u zimskom razdoblju sa snijegom i ove godine to se i uspjelo. Organizatore unutar Ogranka je iznenadio veliki interes za sudjelovanjem, ali sve planirano je prošlo u najboljem redu za više od 50 sudionika, od toga 46 prijavljenih za fotografiranje. To je najveći broj sudionika foto izleta od njegovog pokretanja 2008. godine. Dosada je rekord držao 7. Foto izlet "Korana-Tounjčica-Mrežnica 2015." s 40 sudionika i 158 fotografija. Domaćini foto izleta bili su članovi Ogranka iz Šumarije Rakovica. Mjesto okupljanja bio je lovački dom LD "Medvjed" iz Rakovice. Sudionike su dočekali piće dobrodošlice, topli napitci i doručak, ali i darovi u obliku sjemenki šipka i borovice, brošure foto izleta, časopis Hrvatske šume, kalendari "Šuma okom šumara" za 2023. godinu i katalozi "10 foto izleta". Na zadovoljstvo svih okupljenih i vrijeme je poslužilo –  sunčan zimski dan s odličnom vidljivošću te nešto naoblake i vjetra u središnjem dijelu dana. U takvim uvjetima prvo se fotografiralo s vidikovca Zvjerinjak iznad Rakovice na 480 m n.v. Središnji dio programa bio je najatraktivniji za fotografiranje, a to su dva pogleda na Veliki slap u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Završni dio bio je kod Starog grada Drežnika. Tijekom čitavog programa sudionici su dobili dosta informacija o području na kojemu se nalaze. Čitav protokol i prijave sudionika vodila je mr. sc. Lucija Vargović, inače i inicijatorica ove aktivnosti Ogranka. U ime domaćina osnovne informacije o Šumariji Rakovica iznio je upravitelj šumarije Ivan Pavličić. Na vidikovcu Zvjerinjak i kod Drežnik grada bitne podatke o gospodarenju šumama i lokacijama ispričao je revirnik šumarije Zoran Nakić, koji je čitavo vrijeme vodio brigu o planu puta. S posebnostima Nacionalnog parka Plitvička jezera sudionike je upoznao mr. sc. Nikola Magdić. Početni i završni govor uputila je predsjednica Ogranka Dorica Matešić. Nakon ukusnog i obilnog ručka, za koji su se pobrinuli ostali članovi Ogranka iz Šumarije Rakovica Goran Kurelac i Tomislav Ostrun, svi zainteresirani sudionici mogli su s vodičem obići nedavno otvoreni Centar podzemne baštine Speleon u sklopu Značajnog krajobraza Baraćeve špilje. Za nadati se da će bogat program i atraktivne lokacije rezultirati velikim brojem kvalitetnih fotografija. Kao posebnost foto izleta je i medijska pokrivenost tijekom čitavog njegovog trajanja od strane Mreže TV.

Stručno usavršavanje ovlaštenih inženjera

Ostvarenje planiranog programa rada Ogranka za 2023. godinu započelo je organizacijom dva predavanja za ovlaštene inženjere šumarstva. Velika dvorana upravne zgrade UŠP Karlovac opet je bila ispunjena zainteresiranim slušateljima. Ukupno 51 ovlašteni inženjer, većinom članova Ogranka i UŠP Karlovac, ali drugi inženjeri zaposleni u privatnom sektoru, okupio se u popodnevnim satima 26. siječnja 2023. i s pažnjom odslušao predavanja. Prvi predavač bio je doc. dr. sc. Kruno Lepoglavec, a prezentirao je predavanje koje je pripremio zajedno s izv. prof. dr. sc. Hrvojem Nevečerelom. Profesori Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba s temom "GIS alati u analizi i planiranju šumske protupožarne infrastrukture" pogodili su temu blisku i potrebnu operativi te pokazali primjenu na konkretnim rezultatima. Drugo predavanje dvoje znanstvenika s Hrvatskoga šumarskog instituta dr. sc. Maše Zorane Ostrogović Sever i dr. sc. Hrvoja Marjanovića prezentirala je dr. sc. Ostrogović Sever. Predavanjem "Procesni vegetacijski modeli: što su, kako rade i čemu služe?" pojašnjava se mogućnost primjene modeliranja u šumarstvu što se dosta koristi u inozemstvu za razliku od Republike Hrvatske kao i važnost dugogodišnjih praćenja. 

Program rada HŠD-a ogranka Karlovac za 2023. godinu.pdf

program rada za 2023. godinu

Skupština Ogranka Karlovac na 1. Elektroničkoj sjednici 2022. godine usvojila je program rada s planom aktivnosti po mjesecima.

Kako bi članovi i ovim putem bili obaviješteni o ostvarivanju planiranih aktivnosti one će se objavljivati na stranici Ogranka u izborniku NAJAVE. Tamo možete pročitati o prve dvije aktivnosti koje će se uskoro održati.

sretan božić i nova 2023. godina

Svim članovima Ogranka i HŠD-a kao i svim našim partnerima i suradnicima želimo sretan Božić i uspješnu novu 2023. godinu !

Blagdanski domjenak 2022. godine

Nakon tri godine bez blagdanskog domjenka zbog pandemije bolesti COVID-19, napokon su opet pozvani umirovljeni članovi ogranka da zajedno sa zaposlenicima Stručnih službi te upraviteljima šumarija i radnih jedinica UŠP Karlovac provedu nekoliko sati u ugodnom druženju. Domjenak u organizaciji UŠP i Ogranka Karlovac održan je 23. prosinca 2022. u prostoru restorana uprave zgrade UŠP Karlovac, a ugostiteljski dio uspješno je odradio lovački dom Muljava. Na početku sve nazočne je pozdravio voditelj UŠP Karlovac Marin Svetić te zahvalio svim zaposlenicima od proizvodnih radnika do stručnog i administrativnog osoblja na uloženom trudu tijekom protekle godine. Povećani angažman svih rezultirat će i pozitivnim poslovanjem na kraju 2022. godine. Umirovljene članove ogranka posebno je pozdravila predsjednica ogranka Dorica Matešić. Oboje su svima zaželjeli mirne i sretne predstojeće blagdane kao i puno uspjeha u 2023. godini. Više od dvadesetak umirovljenika, među kojima neki i po prvi put kao mladi umirovljenici, bilo je zadovoljno što su opet imali prilike susresti se i uživo vidjeti s bivšim kolegicama i kolegama. Po tradiciji svima su podijeljeni kalendari s fotografijama 17. bjelovarskog salona „Šuma okom šumara“ te olovke s natpisom u čast 70 godina ogranka što će se obilježiti sljedeće godine. Onima koji nisu bili u mogućnosti doći na domjenak kalendari i olovke su poslani.

Dva predavanje za ovlaštene inženjere šumarstva

U organizaciji Ogranka i Hrvatske komore ovlaštenih inženjera šumarstva i drvne tehnologije 7. prosinca 2022. održana su dva predavanja iz programa stručnog usavršavanja za 2022. godinu. Ukupno 57 ovlaštenih inženjera, većinom članova Ogranka i zaposlenika UŠP Karlovac, ali i iz susjednih podružnica kao i privatnih licenciranih tvrtki, predavanja su odslušali u velikoj dvorani upravne zgrade UŠP Karlovac. Prije predavanja sve nazočne pozdravio je voditelj UŠP Karlovac i dopredsjednik Ogranka Marin Svetić. Ispred Komore prisutnim članovima obratila se predsjednica Komore Silvija Zec. Najavila je ovotjedno održavanje sjednica dvaju strukovnih razreda na kojima će se provesti izbori za tijela razreda i Komore te pozvala članove da se odazovu sjednici. Podsjetila je na nedavno održano Treću konferencija ovlaštenih inženjera šumarstva i drvne tehnologije u Solarisu. Konferencije su se pokazale kao najbolji oblik stručnog okupljanja.

Uvod u prvo predavanje pod nazivom „Dinamika plodonošenja i očuvanje genofonda hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) i obične bukve (Fagus sylvatica L.) u svjetlu klimatskih promjena“ dao je dr. sc. Mladen Ivanković te je ukazao na aktualnost teme pa je predavanje u obliku članka upravo objavljeno u časopisu Hrvatske šume. Samo predavanje održala je dr. sc. Anđelina Gavranović Markić. Drugo predavanja, autorica dr. sc. Martine Đodan i doc. dr. sc. Sanje Perić „Novi izazovi u gospodarenju šumskim sastojinama - primjeri potencijalnih rješenja iz Europskog okruženja“, održala je Martina Đodan. Svi predavači su znanstvenici Hrvatskog šumarskog instituta, a većina i članovi Ogranka što je bio i jedan od razloga za odabir ovih tema.

Prva sjednica Upravnog odbora Ogranka

Nakon provedenih izbora u listopadu organizirana je 1. sjednica Upravnog odbora Ogranka u mandatu 2022. – 2026. godine. Sjednica je održana 29. studenoga 2022. na području Šumarije Draganić u poznatoj Vili Jezero. Tradicionalno na prvu sjednicu pozvani su svi članovi Nadzornog odbora i blagajnica. Prije sjednice održana je i konstituirajuća sjednica Nadzornog odbora na kojoj je za predsjednika Nadzornog odbora izabran Tomislav Kranjčević. Sve nazočne pozdravila je upraviteljica Šumarije Draganić Marija Beljan-Steković, ujedno i nova članica Upravnog odbora, te ukratko opisala šumariju i mjesto održavanja sjednice. Sjednicu je vodila predsjednica Dorica Matešić uz asistenciju tajnika Predraga Magdića. Upravni odbor je nakon rasprave usvojio Program rada i Financijski plan za 2023. godinu koji će se dati na usvajanje Skupštini Ogranka putem elektroničke sjednice od 14. do 15. prosinca 2022. Budući je nedavno održana redovita sjednica Skupštine neće se sazivati fizička sjednica Skupština. Elektroničke sjednice Skupštine koriste se od 2018. godine, a elektroničke sjednice Upravnog odbora još i ranije od prosinca 2006. godine te ih je dosad tim načinom održano 45. Ogranak je davno prije pandemije koristio prednosti tehnologija za pojednostavljivanje i ubrzavanje donošenja odluka. 

ekskurzija u južnu dalmaciju

Četrdeset putnika provelo je ugodan i sadržajan vikend posjetivši južnu Dalmaciju od 21. do 23. listopada 2022. Većina je prvi put imala priliku vidjeti i prevesti se preko Pelješkog mosta. Ekskurzija se sastojala od posjeta jednoj pelješkoj vinariji, obilaska grada Korčule, Nacionalnog parka Mljet, Malog Stona, Arheološkog muzeja Narone u Vidu te vožnje rukavcima i rijekom Neretve uz berbu mandarina. Baza za obilaske bilo je mjesto Orebić.

39. redovita izborna sjednica skupštine ogranka

Ogranak je 12. listopada 2022. održao 39. Redovitu izbornu sjednicu Skupštine. Sjednica je prvi put održana u Velikoj vijećnici grada Karlovca. Nakon podnesenih izvješća o radu i financijskom poslovanju u protekloj godini, ali i od posljednje izborne sjednice 2018. godine, svim tijelima Ogranka dana je razrješnica. Nakon dva mandata na mjestu predsjednika Ogranka mr. sc. Ivana Grginčića naslijedila je prva predsjednica u povijesti Ogranka Dorica Matešić, dipl. ing. šum. Za dopredsjednike su izabrani Marin Svetić, dipl. ing. šum. i Mario Jazbec, dipl. ing. šum. Novi tajnik je Predrag Magdić, dipl. ing. šum., dok je blagajnica u drugom mandatu ostala Anica Kozmar, šum. teh.

predavanje za ovlaštene inženjere šumarstva

U sklopu 39. sjednice Skupštine ogranka održano je i predavanje za ovlaštene inženjere šumarstva. Dr. sc. Ivan Balenović iz Hrvatskoga šumarskog instituta, inače član ogranka, održao je predavanje pod nazivom "Primjena ručnih laserskih skenera u izmjeri šuma". Predavanje je odslušalo 59 ovlaštenih inženjera šumarstva iz Hrvatskih šuma d. o. o. te drugih tvrtki i institucija.

predavanje za učenike šumarske i drvodjeljske škole

U Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" 13. rujna 2022. održano je predavanje za učenike Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac, ali i ostale zainteresirane. Prezentaciju šumarskih publikacija, ali i povijesnih karlovačkih šumarskih knjiga iznio je tajnik Ogranka Oliver Vlainić, dipl. ing. šum.

jednodnevni izlet u liku

Tradicionalni jednodnevni izlet ove godine organiziran je 2. srpnja 2022. Autobus s 24 putnika uputio se prema Lici i prvom cilju novo otvorenom Centru izvrsnosti Cerovačke špilje kojima upravlja Javna ustanova Park prirode Velebit. Nakon toga obiđen je Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu i grad Gospić. Za što ugodniji boravak, dobru hranu i piće pobrinuli su se domaćini iz Ogranka Gospić: predsjednica mr. sp. Mandica Dasović i dopredsjednik Igor Hak, dipl. ing. šum.

medalja gradonačelnika grada karlovca

Povodom Dana hrvatskog šumarstva (20. lipnja) gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić 21. lipnja 2022. dodijelio je karlovačkom ogranku HŠD-a medalju gradonačelnika „za dugogodišnji rad na promicanju šumarske struke i šumarstva grada Karlovca i Karlovačke županije“. Izjavio je kako vjeruje da je ovo prva stepenica u javnim priznanjima i da će ih u budućnosti biti još. Medalju je primio predsjednik Ogranka mr. sc. Ivan Grginčić te se zahvalio i istaknuo da je njemu pripala čast preuzeti priznanje u ime svih članova ogranka i generacija šumara koji su stručno djelovali na korist šume i šumarstva posljednja dva i pol stoljeća na karlovačkom području. 

darivanje šumarskih knjiga

Obilježavajući Dan hrvatskog šumarstva Ogranak je 21. lipnja 2022. darovao tri povijesne šumarske knjige  Zavičajnoj zbirci Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac. Knjige iz vlastitog izdanja čine svojevrsnu trilogiju povijesti karlovačkog šumarstva, a to su:

Ravnateljici knjižnice Jasmini Milovčić knjige je predao predsjednik Ogranka mr. sc. Ivan Grginčić.

ekskurzija u italiju

Nakon dvije pandemijske godine i dvije odgode planirane ekskurzije u Bugarsku organizirana je nova ekskurzija u Italiju. Petodnevna ekskurzija od 17. do 21. svibnja 2022. obuhvatila je posjet gradu Parmi, Nacionalnom parku Cinque Terre, Nacionalnom parku Toskansko otočje na otoku Elbi, gradu Firenci, mjestima Rapallo i Portofino. Čitavo vrijeme ekskurzije smještaj je bio u mjestu Forte dei Marmi. Kao i na nekim drugim međunarodnim ekskurzijama svi putnici su imali majice s prepoznatljivim vizurama Firence koje su poslužile za zajedničko fotografiranje. Ukupno 29 putnika uživalo je u lijepom vremenu te prekrasnim talijanskim mjestima i krajolicima.

rođendan hrvatskog šumarstva

Nakon dvije godine planiranja i rada, ali i zastoja uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 te drugim tehničkim razlozima, Ogranak je uspio završiti i svečano otkriti šumarsku info-ploču u Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj kao i drvene skulpture "1765" ispred zgrade Šumarije Vojnić, sljednice jedne od prve tri hrvatske šumarije, Šumarije Petrova gora. Na rođendan hrvatskog šumarstva 23. veljače 2022. info-ploču otkrili su izaslanica gradonačelnika Karlovca Željka Maleš i predsjednik Gradskog vijeća Karlovca Marin Svetić. Drvene skulpture u Vojniću otkrili su načelnik općine Vojnić Nebojša Andrić, voditelj UŠP Karlovac Marin Svetić, predsjednik HŠD-a Oliver Vlainić i predsjednik Ogranka Karlovac Ivan Grginčić. 

zavičajni kalendar gradske knjižnice

Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu prihvatila je prijedlog Ogranka za uvrštenje 23. veljače 1765. u Zavičajni kalendar na svojoj mrežnoj stranici. Navedeni datum smatra se rođendanom hrvatskog šumarstva kada je u Karlovcu osnovana prva poznata uprava šuma na hrvatskom tlu u sklopu Karlovačkog generalata s tri šumarije: Baške Oštarije, Krasno i Petrova gora.