HŠD - Ogranak Karlovac

Program rada HŠD-a ogranka Karlovac za 2023. godinu.pdf

program rada za 2023. godinu

Skupština Ogranka Karlovac na 1. Elektroničkoj sjednici 2022. godine usvojila je program rada s planom aktivnosti po mjesecima.

Kako bi članovi i ovim putem bili obaviješteni o ostvarivanju planiranih aktivnosti one će se objavljivati na stranici Ogranka u izborniku NAJAVE. Tamo možete pročitati o prve dvije aktivnosti koje će se uskoro održati.

sretan božić i nova 2023. godina

Svim članovima Ogranka i HŠD-a kao i svim našim partnerima i suradnicima želimo sretan Božić i uspješnu novu 2023. godinu !

Blagdanski domjenak 2022. godine

Nakon tri godine bez blagdanskog domjenka zbog pandemije bolesti COVID-19, napokon su opet pozvani umirovljeni članovi ogranka da zajedno sa zaposlenicima Stručnih službi te upraviteljima šumarija i radnih jedinica UŠP Karlovac provedu nekoliko sati u ugodnom druženju. Domjenak u organizaciji UŠP i Ogranka Karlovac održan je 23. prosinca 2022. u prostoru restorana uprave zgrade UŠP Karlovac, a ugostiteljski dio uspješno je odradio lovački dom Muljava. Na početku sve nazočne je pozdravio voditelj UŠP Karlovac Marin Svetić te zahvalio svim zaposlenicima od proizvodnih radnika do stručnog i administrativnog osoblja na uloženom trudu tijekom protekle godine. Povećani angažman svih rezultirat će i pozitivnim poslovanjem na kraju 2022. godine. Umirovljene članove ogranka posebno je pozdravila predsjednica ogranka Dorica Matešić. Oboje su svima zaželjeli mirne i sretne predstojeće blagdane kao i puno uspjeha u 2023. godini. Više od dvadesetak umirovljenika, među kojima neki i po prvi put kao mladi umirovljenici, bilo je zadovoljno što su opet imali prilike susresti se i uživo vidjeti s bivšim kolegicama i kolegama. Po tradiciji svima su podijeljeni kalendari s fotografijama 17. bjelovarskog salona „Šuma okom šumara“ te olovke s natpisom u čast 70 godina ogranka što će se obilježiti sljedeće godine. Onima koji nisu bili u mogućnosti doći na domjenak kalendari i olovke su poslani.

Dva predavanje za ovlaštene inženjere šumarstva

U organizaciji Ogranka i Hrvatske komore ovlaštenih inženjera šumarstva i drvne tehnologije 7. prosinca 2022. održana su dva predavanja iz programa stručnog usavršavanja za 2022. godinu. Ukupno 57 ovlaštenih inženjera, većinom članova Ogranka i zaposlenika UŠP Karlovac, ali i iz susjednih podružnica kao i privatnih licenciranih tvrtki, predavanja su odslušali u velikoj dvorani upravne zgrade UŠP Karlovac. Prije predavanja sve nazočne pozdravio je voditelj UŠP Karlovac i dopredsjednik Ogranka Marin Svetić. Ispred Komore prisutnim članovima obratila se predsjednica Komore Silvija Zec. Najavila je ovotjedno održavanje sjednica dvaju strukovnih razreda na kojima će se provesti izbori za tijela razreda i Komore te pozvala članove da se odazovu sjednici. Podsjetila je na nedavno održano Treću konferencija ovlaštenih inženjera šumarstva i drvne tehnologije u Solarisu. Konferencije su se pokazale kao najbolji oblik stručnog okupljanja.

Uvod u prvo predavanje pod nazivom „Dinamika plodonošenja i očuvanje genofonda hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) i obične bukve (Fagus sylvatica L.) u svjetlu klimatskih promjena“ dao je dr. sc. Mladen Ivanković te je ukazao na aktualnost teme pa je predavanje u obliku članka upravo objavljeno u časopisu Hrvatske šume. Samo predavanje održala je dr. sc. Anđelina Gavranović Markić. Drugo predavanja, autorica dr. sc. Martine Đodan i doc. dr. sc. Sanje Perić „Novi izazovi u gospodarenju šumskim sastojinama - primjeri potencijalnih rješenja iz Europskog okruženja“, održala je Martina Đodan. Svi predavači su znanstvenici Hrvatskog šumarskog instituta, a većina i članovi Ogranka što je bio i jedan od razloga za odabir ovih tema.

Prva sjednica Upravnog odbora Ogranka

Nakon provedenih izbora u listopadu organizirana je 1. sjednica Upravnog odbora Ogranka u mandatu 2022. – 2026. godine. Sjednica je održana 29. studenoga 2022. na području Šumarije Draganić u poznatoj Vili Jezero. Tradicionalno na prvu sjednicu pozvani su svi članovi Nadzornog odbora i blagajnica. Prije sjednice održana je i konstituirajuća sjednica Nadzornog odbora na kojoj je za predsjednika Nadzornog odbora izabran Tomislav Kranjčević. Sve nazočne pozdravila je upraviteljica Šumarije Draganić Marija Beljan-Steković, ujedno i nova članica Upravnog odbora, te ukratko opisala šumariju i mjesto održavanja sjednice. Sjednicu je vodila predsjednica Dorica Matešić uz asistenciju tajnika Predraga Magdića. Upravni odbor je nakon rasprave usvojio Program rada i Financijski plan za 2023. godinu koji će se dati na usvajanje Skupštini Ogranka putem elektroničke sjednice od 14. do 15. prosinca 2022. Budući je nedavno održana redovita sjednica Skupštine neće se sazivati fizička sjednica Skupština. Elektroničke sjednice Skupštine koriste se od 2018. godine, a elektroničke sjednice Upravnog odbora još i ranije od prosinca 2006. godine te ih je dosad tim načinom održano 45. Ogranak je davno prije pandemije koristio prednosti tehnologija za pojednostavljivanje i ubrzavanje donošenja odluka.

ekskurzija u južnu dalmaciju

Četrdeset putnika provelo je ugodan i sadržajan vikend posjetivši južnu Dalmaciju od 21. do 23. listopada 2022. Većina je prvi put imala priliku vidjeti i prevesti se preko Pelješkog mosta. Ekskurzija se sastojala od posjeta jednoj pelješkoj vinariji, obilaska grada Korčule, Nacionalnog parka Mljet, Malog Stona, Arheološkog muzeja Narone u Vidu te vožnje rukavcima i rijekom Neretve uz berbu mandarina. Baza za obilaske bilo je mjesto Orebić.

39. redovita izborna sjednica skupštine ogranka

Ogranak je 12. listopada 2022. održao 39. Redovitu izbornu sjednicu Skupštine. Sjednica je prvi put održana u Velikoj vijećnici grada Karlovca. Nakon podnesenih izvješća o radu i financijskom poslovanju u protekloj godini, ali i od posljednje izborne sjednice 2018. godine, svim tijelima Ogranka dana je razrješnica. Nakon dva mandata na mjestu predsjednika Ogranka mr. sc. Ivana Grginčića naslijedila je prva predsjednica u povijesti Ogranka Dorica Matešić, dipl. ing. šum. Za dopredsjednike su izabrani Marin Svetić, dipl. ing. šum. i Mario Jazbec, dipl. ing. šum. Novi tajnik je Predrag Magdić, dipl. ing. šum., dok je blagajnica u drugom mandatu ostala Anica Kozmar, šum. teh.

predavanje za ovlaštene inženjere šumarstva

U sklopu 39. sjednice Skupštine ogranka održano je i predavanje za ovlaštene inženjere šumarstva. Dr. sc. Ivan Balenović iz Hrvatskoga šumarskog instituta, inače član ogranka, održao je predavanje pod nazivom "Primjena ručnih laserskih skenera u izmjeri šuma". Predavanje je odslušalo 59 ovlaštenih inženjera šumarstva iz Hrvatskih šuma d. o. o. te drugih tvrtki i institucija.

predavanje za učenike šumarske i drvodjeljske škole

U Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" 13. rujna 2022. održano je predavanje za učenike Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac, ali i ostale zainteresirane. Prezentaciju šumarskih publikacija, ali i povijesnih karlovačkih šumarskih knjiga iznio je tajnik Ogranka Oliver Vlainić, dipl. ing. šum.

jednodnevni izlet u liku

Tradicionalni jednodnevni izlet ove godine organiziran je 2. srpnja 2022. Autobus s 24 putnika uputio se prema Lici i prvom cilju novo otvorenom Centru izvrsnosti Cerovačke špilje kojima upravlja Javna ustanova Park prirode Velebit. Nakon toga obiđen je Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu i grad Gospić. Za što ugodniji boravak, dobru hranu i piće pobrinuli su se domaćini iz Ogranka Gospić: predsjednica mr. sp. Mandica Dasović i dopredsjednik Igor Hak, dipl. ing. šum.

medalja gradonačelnika grada karlovca

Povodom Dana hrvatskog šumarstva (20. lipnja) gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić 21. lipnja 2022. dodijelio je karlovačkom ogranku HŠD-a medalju gradonačelnika „za dugogodišnji rad na promicanju šumarske struke i šumarstva grada Karlovca i Karlovačke županije“. Izjavio je kako vjeruje da je ovo prva stepenica u javnim priznanjima i da će ih u budućnosti biti još. Medalju je primio predsjednik Ogranka mr. sc. Ivan Grginčić te se zahvalio i istaknuo da je njemu pripala čast preuzeti priznanje u ime svih članova ogranka i generacija šumara koji su stručno djelovali na korist šume i šumarstva posljednja dva i pol stoljeća na karlovačkom području.

darivanje šumarskih knjiga

Obilježavajući Dan hrvatskog šumarstva Ogranak je 21. lipnja 2022. darovao tri povijesne šumarske knjige Zavičajnoj zbirci Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac. Knjige iz vlastitog izdanja čine svojevrsnu trilogiju povijesti karlovačkog šumarstva, a to su:

  1. Jadranka Šalek-Grginčić; Oliver Vlainić, „Šumsko gospodarstvo Karlovac 1960. – Uprava šuma Podružnica Karlovac 2010.“, Karlovac, 2012.

  2. Oliver Vlainić, „Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Karlovac 1953. – 2018.: 65 godina djelovanja za šume i šumarstvo“, Karlovac, 2018.

  3. Oliver Vlainić, „ŠumarsKA povijest grada KArlovca“, Karlovac, 2021.

Ravnateljici knjižnice Jasmini Milovčić knjige je predao predsjednik Ogranka mr. sc. Ivan Grginčić.

ekskurzija u italiju

Nakon dvije pandemijske godine i dvije odgode planirane ekskurzije u Bugarsku organizirana je nova ekskurzija u Italiju. Petodnevna ekskurzija od 17. do 21. svibnja 2022. obuhvatila je posjet gradu Parmi, Nacionalnom parku Cinque Terre, Nacionalnom parku Toskansko otočje na otoku Elbi, gradu Firenci, mjestima Rapallo i Portofino. Čitavo vrijeme ekskurzije smještaj je bio u mjestu Forte dei Marmi. Kao i na nekim drugim međunarodnim ekskurzijama svi putnici su imali majice s prepoznatljivim vizurama Firence koje su poslužile za zajedničko fotografiranje. Ukupno 29 putnika uživalo je u lijepom vremenu te prekrasnim talijanskim mjestima i krajolicima.

rođendan hrvatskog šumarstva

Nakon dvije godine planiranja i rada, ali i zastoja uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 te drugim tehničkim razlozima, Ogranak je uspio završiti i svečano otkriti šumarsku info-ploču u Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj kao i drvene skulpture "1765" ispred zgrade Šumarije Vojnić, sljednice jedne od prve tri hrvatske šumarije, Šumarije Petrova gora. Na rođendan hrvatskog šumarstva 23. veljače 2022. info-ploču otkrili su izaslanica gradonačelnika Karlovca Željka Maleš i predsjednik Gradskog vijeća Karlovca Marin Svetić. Drvene skulpture u Vojniću otkrili su načelnik općine Vojnić Nebojša Andrić, voditelj UŠP Karlovac Marin Svetić, predsjednik HŠD-a Oliver Vlainić i predsjednik Ogranka Karlovac Ivan Grginčić.

zavičajni kalendar gradske knjižnice

Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu prihvatila je prijedlog Ogranka za uvrštenje 23. veljače 1765. u Zavičajni kalendar na svojoj mrežnoj stranici. Navedeni datum smatra se rođendanom hrvatskog šumarstva kada je u Karlovcu osnovana prva poznata uprava šuma na hrvatskom tlu u sklopu Karlovačkog generalata s tri šumarije: Baške Oštarije, Krasno i Petrova gora.