Kotiläksyt

Koulunkäynti on ensimmäiseltä luokalta lähtien vastuullista työtä. Huoltajan tehtävä on auttaa lasta suhtautumaan positiivisesti koulunkäyntiin ja sieltä saataviin tehtäviin. Huoltaja on tärkeässä roolissa tukiessaan lasta koulunkäynnin sujumisessa.

Koskenkylän koulussa otetaan vuoden 2019 alussa käyttöön toimintamalli, jonka avulla tartutaan oppilaan laiminlyönteihin (esim. läksyt, opiskeluvälineet) ja poissaoloihin mahdollisimman aikaisin. Varhaisella tukemisella ehkäistään koulutehtävien laiminlyönti- ja koulupoissaolokierteen syntyminen ja siten vähennetään lapsen tai nuoren syrjäytymisriskiä. Toimintamallin ajatuksena on auttaa oppilasta niin, ettei hänen opiskelussa etenemisensä vaarantuisi.

Kun kotitehtävät ovat olleet ensimmäisen kerran tekemättä 10 kertaa tai kun poissaoloja on karttunut 40 tuntia (ei koske etukäteen sovittuja luvallisia poissaoloja), luokanopettaja ottaa yhteyttä huoltajaan sopiakseen koulupalaverista. Palaveriin osallistuvat perheen ja luokanopettajan lisäksi tapauskohtaisesti erityisopettaja, terveydenhoitaja, koulukuraattori tai koulupsykologi. Tapaamisessa käydään läpi kokonaisvaltaisesti oppilaan poissaoloihin tai koulutehtävien laiminlyönteihin johtanut tilanne ja etsitään yhdessä ratkaisuja mahdollisiin pulmiin. Huolen herätessä opettaja ottaa yhteyttä huoltajaan jo ennen edellä mainittujen rajojen täyttymistä.  

Tapaamisessa sovitaan myös tilanteen seurannasta. Tarvittaessa kutsutaan mukaan muita toimijoita esimerkiksi perheneuvolasta tai perhesosiaalityöstä. Niin ikään voidaan konsultoida koululääkäriä ja lastenpsykiatrian Varhain työparia.

Tällä uudella toimintamallilla mahdollistetaan tarpeenmukainen ja oikea-aikainen matalan kynnyksen puuttuminen. Poissaolojen osalta malli on jo käytössä Rovaniemen kaupungin yläluokilla (7-9 lk:t)  ja sitä laajennetaan asteittain alaluokille (1-6 lk:t).

Koskenkylän koulun hyvinvointiryhmä