Ad Fines

La mansio Ad Fines, la Via Augusta i el Pont del Diable

El pas de la Via Augusta per l’actual Martorell (lloc proper a l’Ad Fines romana) és testimoniat per l’obra i l’arc romà del pont del Diable i per les restes d'un mil·liari descobertes a Santa Margarida. La situació aproximada d’Ad Fines es pot calcular gràcies a l’itinerari recollit en els vasos apol·linars. Es tracta d'una reproducció reduïda d'un mil·liari i s'hi assenyalen les distàncies entre les estacions de l’itinerari de Cadis a Roma i on s’esmenta Ad Fines. Van ser descoberts a les termes de Vicarello (Itàlia) i segurament eren una ofrena d’algun viatger a Apol·lo.

Reconstrucció hipotètica del Pont del Diable en època romana. A la dreta imatge d'un dels vasos apol·linars amb la identificació d'Ad Fines

L'arc honorífic romà que presideix l'entrada del pont del Diable, a l'inici del congost del riu Llobregat, assenyala de manera inqüestionable el pas de la Via Augusta per aquest punt. Després de creuar l'espai que avui ocupa el nucli antic de Martorell prenia la direcció cap a Santa Margarida, camí del Penedès i cap a Tarragona. Pel càlcul de les distàncies, expressades en milles romanes, podem saber que Ad Fines havia d'estar situada en un punt proper a l'actual Martorell, molt possiblement on avui és Santa Margarida.

La presència del pont i l’existència d’assentaments d’època romana, així com la situació en la ruta de Barcelona a Tarragona, tindran una influència clau en la construcció de l’assentament de Santa Margarida.