LA TUTORIA

Aspectes generals de la tutoria

La tutoria ha de garantir l'espai i el temps específic per treballar el currículum que afavoreix l'aprenentatge de l'autonomia i la formació integral de l'alumne.

En aquest sentit, la tutoria consisteix en un conjunt d'activitats educatives interrelacionades destinades a l'entrenament i l'hàbit de les competències següents:

  • aprendre a ser un mateix (amb confiança, responsabilitat, seguretat, autoconeixement, constància i autoestima)
  • aprendre a ser autònom (a partir de la cura d'un mateix i de l'entorn, de participar i orientar-se en la presa de decisions en l'espai i en el temps)
  • aprendre a aprendre (amb hàbits de treball, pautes d'estudi, capacitat d'esforç, disciplina, atenció, reflexió, escolta activa, pensament divergent, crític i creatiu)
  • aprendre a comunicar-se (a partir de l'expressió de les pròpies emocions, sentiments, necessitats i idees, capaç de conversar en grup per construir, tenint en compte la comunicació verbal però també la no verbal)
  • aprendre a viure junts (a partir de les relacions amb els altres, el treball de cooperació, la comprensió i interacció amb la realitat social i el valor i respecte per les diferències)

El treball d'aquestes competències ha de formar part d'un Pla d'acció tutorial que, alhora, ha de respondre al criteri de coherència curricular, metodològica i didàctica i al de l'avaluació dels aprenentatges dels alumnes. Un Pla d'acció tutorial representa una manera de treballar del centre travada en la planificació d'activitats que contribueixen al creixement i al desenvolupament integral i complet de la persona. Cal evitar, doncs, confeccionar un catàleg d'activitats destinat únicament a cobrir franges horàries de tutoria. Per això, l'acció tutorial ha d'emmarcar el conjunt d'actuacions que tenen lloc en el centre educatiu, tot integrant les funcions del tutor amb les de la resta de l'equip docent i amb les dels professors d'orientació educativa. A banda del tutor grupal, el centre pot organitzar la tutoria individualitzada per potenciar l'acompanyament i l'orientació de l'alumne com a tasca compartida i d'equip. La prevenció de l'abandó escolar ha de ser una prioritat de l'acció tutorial a l'educació secundària obligatòria. En aquest sentit, la tutoria, com a part de l'acció docent, ha de donar resposta a la diversitat de ritmes, nivells i estils d'aprenentatge i a les diferents situacions personals mitjançant la detecció precoç de les dificultats i les potencialitats dels alumnes.Així mateix, ha de promoure la continuïtat cap als estudis postobligatoris del màxim nombre possible d'alumnes.

L'acció tutorial ha d'incorporar elements que permetin la implicació i l'autonomia dels alumnes en el procés educatiu, el desenvolupament d'un clima positiu en el grup i la vinculació dels alumnes en la dinàmica del centre.

D'acord amb el projecte educatiu, el centre ha de definir els aspectes organitzatius i funcionals de l'acció tutorial, així com els procediments de seguiment i d'avaluació, tenint en compte el conjunt de l'etapa educativa de què es tracti. Aquests aspectes formen part de les normes d'organització i funcionament del centre i la seva concreció per a cada curs i també de la programació general anual.

A través de la tutoria es planifica la implicació i la col·laboració de les famílies per donar-los suport en l'educació dels fills i donar orientacions i pautes per al procés d'aprenentatge que fan a casa. El tutor de l'alumne i la família han d'establir els acords i compromisos adequats per dur a terme les mesures educatives segons les característiques i necessitats de l'alumne. Aquests han de quedar recollits a l'addenda de continguts específics de la carta de compromís educatiu.

DOSSIER TUTORIA ESO1 19_20.pdf
DOSSIER TUTORIA ESO2 19_20.pdf
DOSSIER TUTORIA ESO3 19_20.pdf
DOSSIER TUTORIA ESO4 19_20.pdf