uhsb

woensdag 16 september 2015

Deze maand is ‘Basiskennis Beton’ (CB1) verschenen. Dit nieuwe boek behandelt de basiskennis voor construeren met beton, betontechnologie en uitvoering. Het biedt daarmee voor een brede groep studenten een uitstekende mogelijkheid om al in de beginfase van hun studie in aanraking te komen met de belangrijkste facetten van bouwen met beton. Ook voor de beroepspraktijk biedt CB1 onmisbare basiskennis.

Voor en door onderwijs

‘Basiskennis Beton’ gaat in op betontechnologie, duurzaamheid, uitvoering en constructie. Het is zeer breed van opzet en daardoor uitermate geschikt voor HBO-studenten Bouwkunde of Civiele Techniek of van de bachelor Built Environment van het eerste tot en met het laatste studiejaar. Zij hebben een uitstekende mogelijkheid om op een toegankelijke manier gedurende het gehele curriculum kennis over beton op te doen en op peil te houden. Bij de totstandkoming van het boek is dankbaar gebruikgemaakt van de input van enkele docenten.

Cement en Beton-reeks

‘Basiskennis Beton’ is CB1 in de Cement en Beton-reeks, die lezers helpt bij kennis van en inzicht in betonconstructies. Andere succesvolle titels in deze reeks zijn o.a. ‘Constructieleer Gewapend Beton’ (CB2), 'Constructieleer Voorgespannen Beton' (CB3) en 'Ontwerpen in Gewapend Beton' (CB4). Voor construeren met beton wordt in het onderwijs al jarenlang en veelvuldig gebruikgemaakt van CB2, maar deze uitgave wordt vooral ingezet in de specialisatiefase. Om ook bij te kunnen dragen aan het kennisniveau van studenten die nog geen keuze hebben gemaakt voor de richting constructies, is CB1 ontwikkeld. De behandelde onderwerpen in CB1 sluiten aan op de meest recente regelgeving, zoals NEN-EN 206:2014 en NEN-EN 1992-1-1 (Eurocode 2) en ontwikkelingen in de markt. Daarnaast is aandacht besteed aan de meest recente ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Tabellenbijlage

Binnenkort zijn alle tabellen uit CB1 als losse bijlage te downloaden via de website www.aeneas.nl/basiskennisbeton.

Boekspecificaties

Titel: ‘Basiskennis beton – Voor HBO Bouw en Techniek’

Auteurs: Henk Soen, ir. Paul Lagendijk. ir. Jacques Linssen, dr.ir.drs. René Braam

ISBN: 978-94-6104-037-4

Aantal pagina’s: 360

Formaat: 16 x 24 cm

Uitvoering: full colour

Bindwijze: genaaid gebrocheerd

Verkoopprijs: € 35,-

Ultrahogesterktebeton zeer licht van kleur door Noorse microsilica

Staphorst - FDN Group heeft een brug gebouwd van ultrahogesterktebeton met een bijzonder lichte kleur dankzij de toevoeging van microsilica uit Noorwegen. De brug komt te liggen over het Eindhovens Kanaal, nabij de zwaaikom bij roeivereniging Thèta. De constructie zal ter plekke worden proefbelast. Dat is een eis van de gemeente Eindhoven.

“Het is gelukt!”, meldt Dil Tirimanna, directeur van FDN Group. “De lichte kleur was een voorwaarde van de opdrachtgever, de gemeente Eindhoven. Wij wonnen de designcompetitie. Maar wat bleek? Het is lastig om witte ultrahogesterktebeton (uhsb) te maken. Het heeft een vertraging van 2,5 maand opgeleverd, maar met microsilica uit Noorwegen is het gelukt. De brug past nu goed bij de lichte tinten van de omgeving.”

De modules waaruit de brug is samengesteld zijn niet massief. Het 400 millimeter dikke dek bestaat van boven naar beneden uit 80 millimeter uhsb, een laag polystyreen en 150 millimeter uhsb met voorspankanalen. De zijkanten van de brug zijn afgeschuind, waardoor de constructie nog slanker lijkt. De modules zijn bij Veluwe Beton in Staphorst vervaardigd, aan elkaar geregen en op spanning gebracht. De brug heeft een lengte van 26 meter en een overspanning van 23 meter. De funderingspalen en landhoofden zijn reeds uitgevoerd.

Vannacht wordt de gerede brug door Saarens naar de Kanaaldijk Zuid vervoerd. Hij zal met twee 700-tons kranen vanaf die oever geplaatst worden. “Het is een fiets- en voetgangersbrug. Sterk genoeg voor 12-tons voertuigen, maar niet voor vrachtwagens”, aldus Tirimanna. “Met het modulaire systeem kunnen we makkelijk een verkeersbrug voor zwaar verkeer bouwen, met een overspanning tot 50 meter.”

De afzonderlijk gestorte uhsb-leuning van 50 millimeter dik heeft geen dragende functie. De modules zijn op bouten gemonteerd. “Architecten zijn vrij in de vormgeving van de leuning. Ook het ontwerp van het dek kan worden aangepast. Deze brug heeft een elegante lichte boogvorm. De roeiboten kunnen er makkelijk onderdoor.“

Het dek helt licht naar een goot in het midden, waardoor hemelwater naar de landhoofden stroomt. De brug heeft geen asfalt- of slijtlagen. De fietsen rijden op geprofileerd uhsb. Het beton is gewapend met staalvezels, die dankzij het trillen van de mal niet uitsteken. Zie ook: http://www.pietersbouwtechniek.nl/files/5414/1924/7793/Persbericht_ultradunne_en_ultrasterke_balkons_in_Delft.pdf

Overgenomen | Laatst gewijzigd:17-06-2015 12:53 | Frans van Velden |