Grotiusgebouw

25-8-2014 - 18:09

Het Grotiusgebouw van de Radboud Universiteit in Nijmegen opent donderdag 28 augustus zijn deuren. Het uiterst duurzame gebouw, ontworpen doorBenthem Crouwel Architects, valt op door zijn uitkragende elementen in wit glanzend composiet.

Benthem Crouwel Architects heeft het nieuwe universiteitsgebouw, met ene totaal vloeroppervlak van 16.300 vierkante meter, een alzijdige oriëntatie gegeven. Daarmee voegt het Grotiusgebouw zich op een aantrekkelijke manier in de parkachtige campus van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het gebouw heeft een kleine voetafdruk en lijkt uit drie bouwlagen te bestaan. In werkelijkheid zijn het er vijf, zo geeft Benthem Crouwel Architects aan: het gebouw heeft een terugliggende penthouse-verdieping op het dak en 'zakt' een laag de grond in. De parkeergarage en de fietsenstalling zijn geheel ondergronds gesitueerd.

Organisatie

Via de hoofdentree, die aan een nog te realiseren plein ligt, betreedt men het centrale, lichte atrium. Rondom dit atrium zijn over meerdere bouwlagen de vitale functies gegroepeerd, waaronder de bibliotheek, een collegezaal voor vijfhonderd studenten en een restaurant. Een waterval van brede trappen, centraal in het atrium, verbindt de verdiepingen met elkaar.

Aan weerszijden van het glazen atrium zijn de verschillende afdelingen duidelijk herkenbaar. De bibliotheek, die zich over drie bouwlagen uitstrekt, valt direct op door de rijen boekenkasten. Het restaurant op de begane grond en de eerste verdieping heeft een ruim terras, dat overloopt in het terras van de bibliotheek.

De studieruimtes zijn een mix van eenpersoonskamers en gemeenschappelijke ruimten. Ze zijn door het gehele gebouw verspreid gesitueerd. De kantoren bevinden zich vooral in de twee bovenste lagen van het gebouw. Transparante wanden zorgen voor een ruimtelijke verbinding.

Gevel

Het gebouw heeft een duidelijke horiozontale geleding. Beeldbepalend voor het Grotiusgebouw zijn de rondom uitkragende luifels, uitgevoerd in glanzend wit composietmateriaal. Met de toepassing van dit materiaal en veel glas heeft Benthem Crouwel Architects gestreefd naar een open en tegelijk klassiek karakter. Daarnaast zorgen de luifels via hun bovenzijde voor reflectie van daglicht in het gebouw, terwijl direct binnenvallend en verblindend zonlicht wordt geweerd.

Interieur

In het interieur zijn vooral duurzame, recyclebare en onderhoudsvriendelijke materialen toegepast. Zo zijn vloeren, wanden, kasten, plafonds en gevelstijlen uitgevoerd in hout. De vloer in het druk gebruikte atrium is van natuursteen. Meubilair en verlichtingselementen geven kleuraccenten.

Het nieuwe universiteitsgebouw zal voornamelijk worden gebruikt door de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Het interieur is volgens de architecten een afspiegeling van de voorname uitstraling van deze faculteit, terwijl het tegelijkertijd een warme en comfortabele omgeving schept.

Naast Benthem Crouwel Architects was Studio Groen + Schild betrokken als interieurarchitect. Voor de landschapsarchitectuur was Karres en Brands landschapsarchitecten betrokken bij het project.

architectenweb.nl 305640.jpg | architectenweb.nl 305643.jpg