3d-bekisting

Cement-online . nl vrijdag 10 april 2015

Uitgangspunt bij de bouw van de JKG Tower in Kuala Lumpur, was de veiligheid. De kantoortoren telt 32 verdiepingen plus dertien lagen parkeergarage. De hoge mate van veiligheid tijdens de bouw werd gecombineerd met een hoge productiviteit: elke maand zijn drie verdiepingen gerealiseerd. Voor het afmaken van de gebouwschil had het bouwteam slechts 26 maanden nodig.

Voor de bouw van de wanden is een klimsysteem toegepast (VARIO GT 24 drager-wandbekisting op het CB 240 klimconsolesysteem), dat veilige werkomstandigheden op alle hoogten garandeert. Daarbij is het ontwerp makkelijk in te passen in diverse gebouwvormen. De drager-wandbekisting en het klimconsolesysteem zijn verbonden om elementen te vormen die met één kraanbeweging kunnen worden verplaatst naar de volgende verdieping.

Grote dwarsdoorsneden

In de verdiepingen moest een breed scala van rechthoekige kolommen met grote doorsneden worden gerealiseerd. Het klimsysteem is makkelijk en snel aangepast op de diverse afmetingen, tot maximaal 1,5 x 2 m.

Bekisting

Voor de bouw van de verdiepingsvloeren met dikten tot maximaal 1 m, worden PERI PD 8 tafelbekistingen (met GT 24 bekistingsdragers) gebruikt. Met slechts een minimum aan systeemonderdelen, was het voor bouwmedewerkers makkelijk om de wisselende vloerhoogten van 4,30 tot 6 m in te passen. Op veel posities zijn de grote balken gelijktijdig gestort met de vloeren.

Publicaties van COBOUW: vrijdag 9 januari 2015

Een nieuwe variant van EPS-bekistingen is in driedimensionale vorm toepasbaar. Dit biedt vrijheid in ontwerp, een snellere verwerking in toepassing en het zorgt voor kostenbesparing op arbeid.

Het maken van een traditioneel houten of stalen bekisting voor pijlers, landhoofden en zijwangen van bruggen in de civiele betonbouw, is vaak arbeidsintensief en daardoor kostbaar. Door de driedimensionale, ingewikkelde vorm van veel betonconstructies is vakmanschap vereist. Ook is snelheid bij het bekisten van een betonconstructie vaak gewenst.

Polyurea beschermlaag

De projectmatige EPS-bekistingen van Hakron bieden een oplossing voor deze problemen. Door toepassing van geavanceerde apparatuur bij het productieproces – zoals een 5-assige freesmachine met een werkbereiklengte van 10 m – zijn ook moeilijke vormen eenvoudig te maken. Het contactvlak van de bekisting wordt voorzien van een polyurea beschermlaag (kunststof). Hierdoor ontstaat een spiegelglad oppervlak dat eenvoudig is te lossen na het storten van de bekisting.

Afhankelijk van de situatie en het ontwerp, kan de EPS-bekisting worden voorzien van een houten steunconstructie die wordt opgenomen in het EPS.

Oss -28-10-2014 14:49 | Frans van Velden | Het is een uitdaging om een driedimensionaal gekromde architectonische vorm in beton uit te voeren. Naast timmerwerk of het opblazen van een ballon als mal, bestaat de mogelijkheid om een 3D-bekisting te frezen van polystyreen (eps). Doka biedt die oplossing aan als regulier product.

“Het is een hoge kwaliteit polystyreen. De 3D-elementen worden gefreesd in Oostenrijk en in een container vervoerd. In Duitsland en Finland zijn enkele projecten uitgevoerd. Natuurlijk komt het ook naar Nederland”, verzekert Peter Kraaijeveld, directeur van Doka Nederland in Oss.

Het project in Finland betreft een koepel boven de ingang van het restaurant van de Sibelius Academie in Helsinki. De betonnen dakvloer waarop de koepel rust, uitgevoerd met Staxo 100-ondersteuningen van Doka, glooit in twee richtingen. Dat vormde een extra complicatie. Aannemer Skanska ontwierp samen met het Doka competence centre fair-faced concrete (kenniscentrum schoonbeton) de bekisting voor de koepel. Hij bestaat uit de 3D-elementen van polystyreen, een binnenbekisting en een dragende buitenbekisting van het Doka Top 50-systeem. Het polystyreen is bekleed met een synthetische coating, goed voor een homogeen betonoppervlak en weinig scheurtjes en verkleuringen. Skanska maakte gebruik van zelfverdichtend beton. De bekisting moest daarom een hoge druk kunnen opnemen. Bovendien moesten de onderdelen nauwkeurig op elkaar passen.

Doka is niet de enige leverancier die de weg naar 3D-gefreesde elementen van polystyreen is ingeslagen. Het is heel gebruikelijk in de standbouw. De La Roy uit Gemert heeft bijvoorbeeld een blow-up van Nijntje en een reusachtige druipkaars gefreesd, maar ook onderdelen van een reizende stand van ING. Heijmans heeft al eens een bekisting van polystyreen (eps 200) besteld bij De La Roy, voor een betonnen brug. Het materiaal werd geschuurd, geplamuurd en gecoat met polyurea.

Peri (in Nederland gevestigd in Schijndel) brengt op zijn Belgische website het nieuws van 3D-bekistingsunits, maar daarbij staat niet vermeld om welk materiaal het gaat.

NOE uit Arkel heeft 3D-gefreesde schalen en blokken van polystyreen geleverd voor de parkeergarage Ooster-dokskade in Amsterdam, ontworpen door Zwarts en Jansma Architecten. Strukton Civiel heeft daarmee twee kolommen uitgevoerd met ellipsvormig uitwaaierende koppen.