Cobouw

20160629 Zeven betonmortelbedrijven gaan, onder druk van de mededingingsautoriteit ACM, waar nodig hun gezamenlijke mortelcentrales ontvlechten. Risico’s op oneerlijke concurrentie moet daarmee worden weggenomen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft daarover afspraken gemaakt met de betreffende betonmortelproducenten. Het gaat om Mebin, Cementbouw, Dyckerhoff Basal, Bruil Beton & Mix groep, Mortelcentrale Cuijk, Rouwmaat Groep en AGAR Holding. De bedrijven, die meer dan de helft van alle betonmortelcentrales in Nederland in handen hebben, zullen ook de bestaande innige onderlinge banden doorsnijden. Bovendien zullen ze alleen nog samenwerken op projecten als dat echt niet anders kan. Oneerlijke concurrentie “Ik ben heel positief over deze toezeggingen”, reageert ACM-topman Chris Fonteijn. “De concurrentieomstandigheden binnen de betonmortelsector verbeteren hierdoor ingrijpend en structureel. We hebben met een aantal bedrijven intensief gesproken over de risico’s op oneerlijke concurrentie. Ik vind het een goede zaak dat de bedrijven zelf deze risico’s nu effectief beperken of wegnemen.” Fonteijn verwacht dat de maatregelen een positief effect zullen hebben op de prijzen, de kwaliteit, service en innovatie binnen de betonmortelsector. “Daar profiteren overheden, bedrijven en particulieren van.” Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf, twee grootverbruikers van betonmortel, juichen de stappen van de betonmortelfabrikanten toe.

Een andere afspraak die is gemaakt heeft betrekking tot het vergemakkelijken van de toetreding van nieuwe bedrijven tot de Nederlandse betonmortelmarkt. De marktleiders zullen bij de verkoop van grond voortaan geen eisen meer stellen aan het toekomstige gebruik van de locatie. Een concurrent kan daardoor de grond of de centrale kopen en gebruiken voor de eigen productie en verkoop van betonmortel. Alle afspraken gelden voor tien jaar. De ACM zal controleren of de betonmortelondernemingen zich aan hun toezeggingen houden. De mededingingsautoriteit benadrukt dat zij momenteel geen bewijs heeft dat de betrokken bedrijven zich schuldig maken aan verboden kartelafspraken.

Een nieuwbouwwoning voor €20k

  • 20151120 Maartje Henket (geciteerd)

Het gaat niet lang meer duren voordat we in Nederland nieuwbouwleefplekken voor twee personen kunnen realiseren voor 20.000 euro. Dat zeiden zowel ‘nul-op-de-metergoeroe’ Jan Willem van de Groep als de designer van de MorgenWonen-woning Mathijs van Dijk donderdag op het symposium ARCLab van tijdschrift de Architect.

Het klinkt bijna onmogelijk. Maar één van de kenmerken van innovaties is volgens Van de Groep juist dat de innovator de lat onmogelijk hoog legt. “Tata heeft een auto op de markt gebracht voor 2000 euro. Ook dat is een bedrag waarover de goegemeente het bedrijf jarenlang hartelijk heeft uitgelachen. Maar het is wel gelukt.”

Waar Van Dijk spreekt van een ‘huis’, noemt Van de Groep het nadrukkelijk een ‘leefplek’. Want als je ‘huis’ zegt, gaan je gedachten al naar iets met een puntdak. En beperking van de creativiteit is bij uitstek wat Van de Groep wil voorkomen. Hij gaat zijn visie vormgeven met studenten uit verschillende hoeken, zoals lucht-, ruimtevaart-, en automotive, “en ook -logen en -sofen”. “De kansen die uit de industrialisatie gaan ontstaan, zijn veel groter dan wat je nu kan voorzien”, aldus Van de Groep. “De bouwfysicus en de constructeur zijn straks niet meer nodig. We gaan bouwen met modellen en af-fabriek. Want waarom is de voordeur van een huis duurder dan die supergeavanceerde deur van een koelkast? En waarom kost een automotor maar 600 euro af-fabriek terwijl we zo veel meer kwijt zijn aan installaties?” “We gaan van lego naar Playmobil”, vult Van Dijk aan.