راهنمای نگارش - Style Guide

ضوابط نگارش یادداشت­های صفحۀ نخست جامعۀ باستان­شناسی ایران

همکارانی که مایلند یادداشتی برای صفحۀ نخست جامعه بنویسند، می­‌بایست موارد زیر را رعایت نمایند:

1- یادداشت نباید از هزار و پانصد کلمه بیشتر باشد.

۲- نویسنده باید تمام تلاش خود را بر نوشتن متنی روان و بدون غلط­های املایی و انشایی به‌کار گیرد. گروه ویرایش توصیه می­‌کند که نویسندگان پیش از فرستادن متن خود برای صفحۀ نخست «جامعه»، یکی دو بار متن خویش را بخوانند و نیز از معتمدان خود بخواهند که متن را بخوانند و نظر دهند. متون نارسا و/یا پرغلط برای اصلاح به نویسنده بازگشت داده خواهد شد.

۳- در نوشتن یادداشت رعایت دو قاعدهٔ الزامی است:

الف- استفاده از «ۀ» به جای «ی» در ترکیب لغاتی: مثل جامعۀ باستان­شناسی به جای جامعه­ی باستان­شناسی، گمانۀ بزرگ به جای گمانه­ی بزرگ و مانند آن.

۴- به طور کلی، گروه ویرایش براساس استانداردهای نگارش فرهنگستان زبان و ادب فارسی عمل خواهد کرد و به نویسندگان یادداشت هفته توصیه می‌شود که در موارد ابهام یا شک در مورد درستی یا نادرستی شیوۀ نگارش خود، به این استانداردها مراجعه کنند.

(http://www.persianacademy.ir/fa/das.aspx )

۵- نویسندگان یادداشت‌های هفته بهتر است تا جای ممکن از برابرهای فارسی جاافتاده برای واژگان غیرفارسی استفاده کنند و این امر جزو موارد موردنظر گروه ویرایش در بررسی متن خواهد بود. واژگان مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی از طریق پیوند زیر قابل جستجو است.

ب- رعایت «نیم فاصله» در موارد لازم. نیم‌فاصله در مواردی به کار می‌رود که دو کلمه باید مجزا ولی چسبیده‌ به هم قرار گیرند. مثلاً در مورد افعال استمراری در فارسی: می­‌رود به جای می رود؛ افعال اسنادی مانند نوشته‌است؛ افعال مرکب مانند به‌کار بردن و کلمات مرکب مانند باستان‌شناسی. دکمۀ نیم‌فاصله در رایانه‌های مختلف به شکل‌های متفاوتی تعریف شده‌است. در صورت نیاز مسئول صفحۀ نخست «جامعه» آماده راهنمایی است.

۶- چینش صفحه‌کلید فارسی ویندوز با چینش صفحه‌کلید استاندارد ملی ایران متفاوت است. این تفاوت دلیل بسیاری از مشکلاتی است که در نمایش فونت فارسی از یک رایانه به رایانهٔ دیگر اتفاق می‌افتد. از طرف دیگر، بسیاری از قلم‌ها (فونت‌های) فارسی‌ای که قدیم‌تر تهیه و استفاده می‌شدند (مثل همهٔ فونت‌هایی که با حرف B آغاز می‌شوند-بی میترا، بی کودک، ...- ) نیز از استاندارد مخصوص الفبای فارسی پیروی نمی‌کنند و استفاده از آنها نیز مشکل دیر بر سر راه نمایش درست کلمات در رایانه‌ها و مرورگرهاست. گروه ویرایش توصیه می‌کند نویسندگان با مراجعه به پیوندهای زیر، صفحه کلید رایانهٔ خود را با صفحهٔ کلید استاندارد ملی ایران مقایسه کنند و در صورت نیاز صفحهٔ کلید استاندارد و فونت‌های مربوط به آن را برروی رایانهٔ خود نصب کنند. http://goo.gl/hr7E4 و http://goo.gl/rlJJi

۷- یادداشت هفته پس از تأیید هیئت مدیره و گروه ویرایش چاپ خواهد شد. با این‌حال، یادداشت هفته، تنها بیان‌کنندۀ نظرات نویسندۀ آن است و مسئولیت موارد طرح‌شده در آن نیز برعهدۀ نویسنده است.