معرفی و نقد کتاب

1.

Meskell, Lynn (ed.) (2005) Archaeologies of materiality, Blackwell publishing, Pp. ix+229, figs. 13, ISBN: 978-1-4051-3617-4.

نخستین کتاب کلاسیک در مورد باستان­شناسی به عنوان مطالعات مواد فرهنگی یا مطالعات مواد فرهنگی به عنوان باستان­شناسی. هدف از تدوین این مجموعه نشان دادن چارچوب­ها و دیدگاه­هایی است که آثار و مصنوعات انسانی را عاملیت بخشیده و آنها را در زندگی انسان­ها اثرگذار، پویا و فعال درنظر می­آورند. در این مجموعه و از خلال مقالات متنوع آن به خوبی نشان داده می­شود که مصنوعات و آثار انسانی نه تنها توسط انسان­ها شکل و صورت می­گیرند، بلکه متقابلاً می­توانند باورها، رفتارها و نگرش­های آنها را از خود متأثر ساخته و اصلاح یا دگرگون کنند.

پژوهش­های گردآمده در این مجموعه بافت­های زمانی/مکانی متنوع و متکثری داشته و نگارندگان آنها از گورهای شاهی اور گرفته تا بافت­های قرن نوزدهمی آرژانتین و ایالات متحده به کشف و روایت مصنوعاتی پرداخته­اند که با حضور و فعالیت خویش، حضور و رفتارهای انسان­ها را شکل می­بخشند. یک مقدمه از لین مسکل درباب عاملیت مادۀ فرهنگی و یک مأخره از دنیل میلر دربارۀ آیندۀ پژوهش­های فرهنگ مادی، علاوه بر هفت مقالۀ پژوهشی تمام محتویات این مجموعه را تشکیل می­دهند. هم مسکل و هم میلر از این سخن می­گویند که زندگی انسان­ها روی کرۀ زمین مادیت دارد و این مادیت امری جدی است. برخلاف باورهای رایج فلسفی و کلامی، ماده صرفاً امری پست و بی خاصیت نیست که نیمی از واقعیت انسانی را در خود نهفته دارد. مسکل تأکید می­کند که مؤلفان این مجموعه دچار فتیشیسم و شیفتگی به مواد نیستند و تفاوت باستان­شناسی­های مادیت با عتیقه­جویی و مطالعات موزه­ای هم، علی­رغم شباهت­های موجود، در همین امر نهفته است که داده­های مورد مطالعۀ این دسته از پژوهش­ها را همه جور اثر و مصنوعی که ساختۀ دست انسان باشد دربرمی­گیرد، زیرا همۀ انواع مصنوعات، فارغ از تقسیم­های تصنعی آنها به صورت شأنزا و عادی و روزمره و غیره، حضوری فعال و جدی در زندگی انسان­ها و جوامع انسانی دارند.

ناکامورا از روزمرگی پیکرک­های آشور نو می­گوید و مفاهیم جادویی حول و حوش آن؛ ویس زندگی اجتماعی هنر سنگ را در بافت گردشگری افریقای جنوبی مورد بحث قرار داده و مادیت، مصرف و قدرت را در بستر میراث فرهنگی این سرزمین برمی­رسد؛ فلیپه گایتان شأنزایی مسواک­های پاریسی معمولی را در بافت آرژانتین سدۀ نوزدهم مورد بررسی قرار می­دهد؛ هاسینف از تلاش بومیان امریکا برای تفسیر مجدد یادمان­ها و مواریث خود در بافت بوستون امریکا می­گوید؛ لاساری در باب در هم تنیدگی اشیا، مردم و زمین­سیما در آرژانتین هزارۀ نخست میلادی قلم می­فرساید؛ پالوس در یک بررسی جالب توجه ورود الکتریسیته به آناپولیس مری­لند را در سدۀ نوزدهم به پژوهش نشسته و اثرات عمیق آن را در زندگی روزمره، نسبت­های اجتماعی و جهان­نگری ساکنان آن شهر مورد ملاحظه قرار می­دهد؛ هُلمبرگ نیز صدای سنگ­ها و مادیت نااندیشیدۀ موجود در بافت آتشفشانی غرب پاناما را به اندیشه می­نشیند تا بدین شکل مقالات این مجموعۀ کلاسیک سر و صورت گیرد.

/عسکرپور