گروه های علمی – Interest Groups

باستان­ شناسی دارای ماهیت پیچیده است. پیچیدگی آن نیز از گستردگی و درهم ­تنیدگی موضوعات، مسائل و منظرهایش سرچشمه می­ گیرد. باستان­ شناسان با جنبه­ های مادی و ملموس زندگی انسان­ها سر و کار دارند. با توجه به چند بعدی بودن روابط انسان­ با بسترها و بافت­های زندگی اطرافش، طبیعی است رویکردی که خود را وقف شناخت و بازسازی این روابط، آن هم در شبکه­ های زمانی و مکانی متفاوت می­ کند، چنین پیچیده و چند منظر باشد. از این رو باستان­ شناسی، پژوهشی گروهی است. امروزه هیچ باستان­ شناسی را نمی­ توان یافت که مدعی باشد به مانند حکمای همه چیزدان بر تمامی زوایای این رویکرد اشراف دارد

بخش ­های مختلف باستان­ شناسی مهارت­های متفاوتی را می ­طلبد و با عرصه­ های متنوعی رو به روست. فعالیت­های مربوط به کاوش­های باستان­ شناختی، نظریه ­پردازی روی یافته­ ها، باستان­ سنجی و پژوهش­های میان­ رشته­ ای با علوم طبیعی و جغرافیایی تنها مشتی از خروار است. بنابراین هر یک از باستان ­شناسان در بخشی از این حوزه ­ها و عرصه ­های تخصصی، تبحر داشته و مشارکت و همکاری آنها با یکدیگر است که دستاوردهای باستان­ شناختی را اعتبار می­ بخشد. هدف از ایجاد این صفحه و صفحه­ های وابسته به آن نیز بهره­ گیری از نظرات، دستاوردها، پژوهش­ها و دیدگاه­های باستان­ شناسانی است که هر یک در حوزه و عرصه ­ای تبحر داشته و به فعالیت می­ پردازند. بخش­های مختلف پژوهش­های باستان­ شناختی در این صفحه از هم تفکیک شده و به هر یک فضایی خاص تعلق گرفته تا از یکسو باستان­ شناسان و پژوهشگران آن عرصه ­ها بتوانند بخشی از دستاوردهای پژوهشی خویش را منعکس کنند و از دیگر سو نیز دانشجویان و علاقمندان، هر یک به فراخور جهت­ گیری­ها و تمایلاتشان، بهره ­ای از این دستاوردها برده و حتی به شکلی روشنتر آیندۀ علمی و پژوهشی خویش را ترسیم کنند. لازم به ذکر است که یکی از اصلی­ ترین اهداف ایجاد این صفحه، تبادل اطلاعات و گفتگوهای تخصصی میان فعالان هر یک از این حوزه های پژوهشی نیز هست.

هر یک از این صفحات از چند بخش مختلف تشکیل شده تا این فرصت در اختیار علاقمندان قرار گیرد که هر یک از موضوعات را به شکلی همه­ جانبه ­تر مورد بررسی قرار دهند. در یک بخش کاربران می­ توانند «مقالات و گزارش­های» خویش را ارائه داده و از مقالات و گزارش­های دیگران مطلع شوند و در فضایی جمعی به تبادل نظر بپردازند. در بخشی دیگر، خلاصه­ ای از مباحث مطرح در مجامع علمی، همایش­ها و دیگر مراسمی از این دست ارائه شده و مورد نقد و بررسی قرار می­ گیرد. همچنین یکی از بخش­های مهم این صفحات «معرفی کتاب» است که این امکان را فراهم می ­سازد تا کتب منتشره به شکلی موضوعی و طبقه ­بندی شده توسط علاقمندان هر یک از گرایش­ها معرفی و مطرح شوند. در مجموع فضای موجود در این صفحات به گونه ­ای تنظیم شده تا امکان بررسی جنبه ­های مختلف یک موضوع مشخص در باستان ­شناسی ایران فراهم شود. امید است باستان­ شناسان ایران وجود این امکان را مغتنم شمرده و از این فضا برای رشد و اعتلای باستان­ شناسی ایران بیش از پیش بکوشند.