عصر مفرغ - Bronze Age

مدیرگروه و مسئول صفحه: آقای کریم علیزاده

تارنما و ایمیل گروه

http://groups.google.com/group/sia-bronze-age

Email: sia-bronze-age@googlegroups.com

پژوهش های عصر مفرغ

این نام و این نوع تقسیم بندی یادگار برجای مانده از تقسیم بندی تامسون در قرن نوزدهم است و با وجود گذشتن دو قرن از آن هنوز هم، یکی از تقسیم بندی های رایج در باستان شناسی به حساب میآید، اگرچه در طیِ روند رو به رشدو با تحولات علم باستان شناسی و به دست آوردن یافته های بیشتر و شناخت جامع تر نسبت به پدیده های باستان­شناختی ، تلقی امروزینِ باستان شناسان از این تقسیمبندی و واژه با مفهوم گذشتۀ خود تفاوت های بسیار دارد و دربردارنده مفهومی کلان تر و پیچیده تر است.فنآوری تولید آلیاژ در این دوره به عنوان شاخصی مادی و به دنبال آن اهمیت یافتن فلزاتدر جوامع انسانی برای جنگ و دفاع از منابع معدنی، که اکنون جایگاهی استراتژیک یافته بودند، بطور تدریجی جوامع انسانی را به سوی مرزبندی های منطقه ای پیش برد. مرزبندی هایی که باافزایش جمعیت و پیچیدگی ساختاری در جوامع انسانی همراه بود. این تکنولوژی جدید با خود، پیشرفت در صنعت و کشاورزی را به همراه داشت. بطور مختصر فرآیندی که با عصر مفرغ آغاز شدهبود بهره برداری شایسته تر از محیط (مواد معدنی، دامداری و کشاورزی) را دامن زد. از طرف دیگر ما در این دوره شاهد بسیاری از ابداعات ( مانند ابداع چرخ، خط و...) هستیم.

تخصص گرایی ، نیروهای متخصص، پیچیدگی های اجتماعی، تغییر ساختارهای قدرت و حکومت، تقسیم های فضایی و مرزبندی ها، ظهور سلسله مراتب، کدهای معنادار مانند زبان و خط همه وهمه از جمله پدیده های پیچیده­ای است که از عصر مفرغ پی نهاده شد. توسعه روابط با جوامع همجوار و برهمکنش های منطقه ای، گسترش روابط سیاسی و اقتصادیِ بین منطقه ای و شکل گیرینظام های پیچیده اقتصادی و گسترش ارتباطات فرامنطقه ای از دیگر نمودهای این فرایند است. درکل می توان چنین عنوان کرد که عصر مفرغ پی و بنیان جوامع دوره تاریخی و جوامع پیچیدهمعاصر ارزیابی شده و بطور نسبی در هر منطقه گاهنگاری و فرایندی درونزا و برونزا در تعامل با همدیگر دارد.

عصر مفرغ ایران نیز مانند نمونه های همزمان خود در همه جای دنیا، فرایندی متشکل از قطبیت های مختلف، فرهنگ های بومی و منطقه ایِ متنوع با هزاران شاخصۀ مشابه و غیرمشابه است ومرزهای آن گستره ای فراتر از مرزهای سیاسی امروزین ایران را در بر می گیرد.

باستان شناسی این دوره باستان شناسی چراها، چگونگی ها و خلاقیت هاست، باستان شناسی تحولات عظیم در مواد فرهنگی، اندیشه، بافت اجتماعی، سیاسی و اقتصادی، روابط بین منطقه ای وموضوعاتی از این دست است. شهرها، ایالت ها، روستاها، دولت ها، عشایر، اندیشه ها، مواد فرهنگی، چشم انداز فرهنگی و جغرافیایی، زیست بوم، فرایندها،کنش ها و برهمکنش ها همه و همهموضوعاتی هستند که ما در این بخش علاقه مند به گفتگو در مورد آن هستیم.