Okselaar

ALGEMEEN:

Straat:

Oppervlakte:

Waterbevoorrading:

Oudste vermelding: - Oprichtingsjaar:

Terreinkenmerken: Het perceel is geheel bebost. Er is nog een gracht aanwezig in vierkantvorm met binnenin het kasteel (jachtpaviljoen) Het Arendschot.

Lambertcoördinaten: X: Y:

HISTORISCH:

De schans van Okselaar is met een waas van mysterie omgeven. Dat ze heeft bestaan, bewijst een vermelding in het archief van de abdij van Averbode. De schans wordt vernoemd: Ref.: AAA I, nr. 9 folio 201 (abdij-archief Averbode) : “eenen wouwer soo die gelegen is inde gemeijn heijde, regenoten die gemeynte in alle zeyden, coemende ontrent de Goorseuw, gelegen westwaert naer Sichem vande schanse van Oxelaer met een savoirken daer bij gelegen”

Ze staat echter nooit afgebeeld op een historische kaart, waardoor haar exacte locatie wat onduidelijk is. In 1642 kocht Peeter Willems van Hendrik Cools, meier van Vorst en van Henricus van Damme uit Veerle een vijver in Okselaar voor de abdij van Averbode. De waterpartij werd gesitueerd aan de schans van Okselaar, die gelegen was in de gemeene heide. Dit heidegebied voor gemeenschappelijk gebruik was gelegen tussen Averbode, Okselaar, Engsbergen en Molenstede. In het kaartboek van het goederenbezit van de abdij van Averbode uit ca. 1650-1680 is de Willemsvijver evenals de Willemssavoir terug te vinden. Een savoir of sauvier was een klein poeltje bij een grote visvijver, waar de vangst een tijdje levend in kon worden bewaard. De vijver was gelegen naast de Uilenkoploop aan de huidige Brabantsebaan. De schans situeerde zich ergens ten (noord)oosten van deze vijver

Het huidige kasteel 'Het Arendschot' werd in 1805 gebouwd als jachtpaviljoen en houdt voor gebouwd te zijn op de locatie van de schans van Okselaar. Heden is er nog steeds een omgrachting in vierkantvorm aanwezig. Maar deze locatie ligt wel meer zuidelijk.

Voor zover dit correct is kan een parallel worden getrokken met de Rode schans in Schaffen.


TOPONYMIE : ?

KARTOGRAFISCH: (Google+)

  • Uittreksel uit de Atlas der Buurtwegen.

  • Uittreksel uit het digitaal kadaster (2012). De vermoedelijke schanslocatie betreft de percelen 143b; 142e, 141b.

Het Arendschot in de Atlas der Buurtwegen
Digitaal kadaster 2012.

BIBLIOGRAFIE en INFO:

  • A. Willems, Verdediging van stad en platteland rond Aarschot en Diest in de 16de en 17de eeuw, Oostbrabant 1981/3.

  • Landhuis Het Arendschot: IOE-134529

  • info met dank aan Eddy Exelmans

  • Schansbrochure Archeologiedagen - De Merode - 2022