Expoziție la sediul hoților care fură de la cluburile de speologie

Ică Vasile Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București)

Un e-mail abracadabrant circulă în speologia română. La sediul unor hoți speologi (iată-i, pentru cine încă nu-i cunoaște, la și la) se preconizează organizarea unei expoziții.

Thu Mar 14, 2019 11:44 am (PDT). Posted by: marcu_ema

Stimați colegi,

În data de 26 aprilie 2020, Institutul de Speologie “Emil Racoviță”, primul institut de speologie din lume, va aniversa 100 de ani de la înființare.

Cu aceast prilej, ISER organizează mai multe evenimente, printre care și o expoziție de documente vechi, cărți, medalii, insigne etc. referitoare la istoria speologiei în România în cei 100 de ani de existență ai Institutului de Speologie.

Începând cu anii ’60, cluburile de speologie din țară au avut o contribuție importantă la dezvoltarea acestei știinte prin explorări, descoperiri de peșteri, cartări, editări de buletine, sistematizări de zone carstice etc. În cazul în care doriți să vă alăturați demersului nostru vă rugăm să ne transmiteți până pe 26 septembrie 2019, pe adresa de e-mail ipov.iser@gmail.com, sugestiile dumneavoastră precum și ceea ce considerați că vă reprezintă.

Cu prietenie,

Ph.d. Ioan Povara,

Institute of Speleology "Emil Racovita" Calea 13 Septembrie, nr. 13, sector 5

050711 – Bucharest tel. (+40) 21 3110829

E-mailul este semnat în engleză, dar de ce oare? Dintre multele evenimente organizate să înțelegem că doar la expoziție sunt invitați speologii din cluburi? Adică un prilej prin care să se arate, nu-i așa, ceva de felul „iată, noi îi sprijim, ei ne iubesc”. Și, bineînțeles, scopul ar fi să crească audiența la locul desfășurării evenimentelor.

Trebuie să stiți că o bună parte din afirmația „Începând cu anii ’60, cluburile de speologie din țară au avut o contribuție importantă la dezvoltarea acestei știinte prin explorări, descoperiri de peșteri, cartări, editări de buletine, sistematizări de zone carstice etc.” este în prezent consistent și permanent dovedită (și) la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/speologie-pesteri-din-romania-harti, https://sites.google.com/site/romanianatura76/home/speologie/publicatii-speologice, https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/cele-mai-mari-pesteri-din-romania-greatest-romanian-caves, https://sites.google.com/site/romanianatura78/speologie/catalogul-pesterilor-din-romania-anul-1981, https://sites.google.com/site/romanianatura1/, ba chiar mai mult, dovezile despre actualul teritoriu speologic românesc sunt susținute și cu documente mai vechi de anul 1960, cum ar fi cele de la https://sites.google.com/site/romanianatura69/home/speologie-pesteri-din-romania-harti/1884-1886-beitrag-zur-hoehlenkunde-siebenbuergens-contributii-la-speologia-transilvaniei/beitrag-zur-hoehlenkunde-siebenbuergens-1884-contributii-la-speologia-transilvaniei (pe care Institutul de Speologie a arătat că nu le cunoaște integral, vezi https://sites.google.com/site/romanianatura11/home/speologie-pesteri-din-romania/date-false-sau-incomplete-de-la-institutul-de-speologie-anul-2018).

Am fost primit ani buni de zile (mulțumesc) să împrumut periodice noi străine de la biblioteca Institutului de Speologie (în perioada când sediul se afla în strada Frumoasă). Multe publicații de acolo îmi făceau cu ochiul dar, cu regret spun, nu tot ce m-a interesat a fost accesibil ca să iau acasă pentru a studia. Din buletinele noastre (iată-le la https://sites.google.com/site/romanianatura53/clubul-de-speologie-emil-racovita-bucuresti) am donat cu mare plăcere mai multe exemplare din aproape fiecare număr Institutului de Speologie, pentru bibliotecă dar și pentru o parte din cei care lucrau acolo. Constat acum că doar un singur exemplar se află în biblioteca Institutului, vezi fișierul atașat în baza acestei pagini, extras de la http://www.iser.ro/research.php. Mai e nevoie să comentez acest aspect?

Iată ce propun cluburilor de speologie. În loc să pierdeți timp cu organizarea expoziției la care sunteți invitați, care va dura poate câteva ore sau câteva zile și unde nu veți putea studia/ reține mare lucru, mai bine fotografiați și scanați și puneți pe site-urile voastre (și la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/speologie-pesteri-din-romania-harti) documentele și imaginile pe care le doriți a fi cunoscute. Copiați și link-uri (partial sau integral de la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/speologie-pesteri-din-romania-harti), pentru a completa mesajul pe care doriți să-l transmiteți celor care ar fi interesați să vă cunoască. Astfel, documentele voastre vor fi vizibile în fiecare zi, în toată țara și nu numai!