Râsul (Lynx lynx) în Carpaţi, Făgăraş şi Muntele Mare

1   Râs la Gradina zoologica din Bucuresti; foto: Ică Giurgiu

Vasile Radu Mija (Dârlos) 


Cel mai tipic dintre animalele rapitoare carnivore din România. Exista exemplare cu pete dispuse pe spate, foarte bine pronuntate si ras de o singura culoare, sur galbui.

El ocupa in principal zona Carpaților, cu nuclee mai importante in Munții Gurghiu, Harghita, Ciuc, Buzău, Retezat, Făgărașului, Carpații nordici, Apuseni. Specie caracteristica regiunilor de munte cu paduri intinse de rasinoase, sau in amestec cu foioase, dar linistite.

Râsul are lungime de 80-150 cm (inclusiv capul), coada de 12-25 cm, inaltimea la greaban de 45-85 cm, greutate 11-38 (dar si pana la 48) kg. Cap rotund, scurt si masiv, impodobit cu fauri (favoriti) la falcile de jos, urechi drepte si ascutite, terminate cu un smoc de par lung si intunecat, gheare retractile ca la pisica, picioare lungi si vanjoase, labele dinainte foarte puternice. In prezenta rivalilor pufaie si maraie ca pisica.

Perioada de imperechere este in lunile februarie - martie. Fata prin luna mai - iunie, intr-un desis, copac gaunos sau in unele vagauni de stanca, 2-3 pui care in primele 16 zile sunt orbi. In caz de pericol, mama isi apara puii fugind cu ei in gura.

Hrana lui, exclusiv de natura animala, cuprinde soareci, pasari, cocosi de munte in perioada rotitului, iepuri, miei, vitei de cerb, capriori, chiar cerbi si ciute. Pentru a vana isi alege locurile cele mai inalte, de unde sa aiba privire de ansamblu.

Vanarea lui este dificila, el fiind intalnit mai mult intamplator. Se estimeaza ca avem in prezent 1500-1700 exemplare. Declarat monument al naturii.

(În Avenul 4 din Mușeteica, 2417 m altitudine, Munții Făgărașului, descoperire și explorare a Clubului de Speologie „Emil Racoviță” București, situat departe de pădurea de rășinoase (vezi harta și ghidul masivului la), am găsit oase de lynx; determinarea a fost facută de paleontologul Emil Știucă de la Institutul de Speologie. - notă de Ică Giurgiu)

2   Ras in Masivul Muntele Mare, la 1280 metri altitudine, spre seara, zona Valea Ierii, fotografiat pe 1 aprilie 2013. (sursa)

Bibliografie


M. Bodea, L. Carcui, D. Radu (1962) - Daunatori ai vanatului si combaterea lor

fratii Gheorghiu (1901) - Vanatoarea in Romania

Gheorghe Nedici (1927) - Ocrotirea vanatului mic

Stefan Ivanescu, M. Olteanu, Stefan Barbulescu (1987) - Pagini despre vanatul romanesc