Ecologizare în Retezat, singura cu dovezi

Pe Vârful Peleaga; am scotocit și între pietre pentru a nu lăsa conserve.

În 1993 (între 14-28 iulie) am scos din inima Retezatului 10.312 kilograme de conserve, sticle, deșeuri, de la altitudini cuprinse între 1500 și 2509 metri. Povestea detaliată a ecologizării, destul de bine ilustrată (pe atunci nu existau ușoarele și eficientele aparate digitale), se găsește la (alături de ghidul și harta masivului).

A fost viscol, a fost ploaie torențială care ne-au împiedicat să realizam pe cât de mult am fi putut. Dar am stabilit în celelalte zile un record de eficiență față de care alții, mult înainte de noi și până în prezent, beneficiind de mult mai multe resurse (inclusiv umane), nu numai că nu au reușit să se apropie dar nici măcar nu au fost în stare să dovedească cu imagini că ceea ce spun ei este adevărat!

De pe cel mai înalt vârf al Retezatului și din toată zona altitudinală de maximă circulație turistică a masivului am adunat 687 de saci cu conserve, sticle, deșeuri. Am pornit din două tabere de corturi, una pe malul Lacului Bucura, alta în Poiana Pelegii (nu din refugii sau cabane). Iar rampa de colectare a fost la capătul drumului forestier de sub Poiana Pelegii unde, se vede și în sinteza de imagini de mai jos, am adunat de la alții peste 10 tone de lene și indiferență.

Campionii: colegii din Botoșani au strâns în medie 417 kilograme deșeuri/ persoană.

Rezultatul integral al colectărilor noastre.

Grămada începe să scadă, o suim în camion; ce mică-i bena față de cât am adunat!

La final, o parte dintre noi.