Bune şi rele în Munţii Făgăraş, şi nu doar acolo!

Am primit mesajul de mai jos.


De la: Popa Horatiu <popahoratiue@yahoo.com>

Data: 2 decembrie 2013, 09:34

Subiect: Re: romania natura decembrie

Buna ziua,

Sunt Horatiu Popa de la Asociatia Ecouri Verzi din Cluj-Napoca. Sunt un club de munte activ, care an de an lucreaza cu zeci de voluntari pentru a reface potecile montane marcate de la noi sau pentru a construi poteci noi. De exemplu noi am construit poteca pe care Sergiu Babei a completat pe ultima harta a Fagarasului pe care o aveti pe site. Sergiu a fost chiar voluntar la noi, in acea actiune.

Anul acesta, cu colaborarea si cu acordul Salvamont Sibiu am mai facut o poteca noua, respectiv am prelungit marcajul cruce rosie de la punctul numit Sub Varful Scara pana pe Varful Ciortea II.

Programul de voluntariat l-am numit Potecatorii (poteca + muncitor = potecator) si suntem organizati intr-un grup pe Facebook, care are peste 10000 de membri.

As dori sa public si eu pe site-ul dvs. informatii despre actiunile pe care le derulam si sa atragem voluntari la ceea ce facem. Credeti ca este posibil?

De asemenea doresc sa va rog sa ne promovam reciproc. Noi participam la doua gale de voluntariat, si am vrea sa va cerem sprijinul pentru a transmite un mesaj de sustinere / votare pentru cauzele noastre in randul publicului dvs. In contrapartida, ne-ar face placere sa facem cunoscut site-ul dvs si publicului de pe Potecatorii.

Pe termen lung, va propunem un parteneriat intre Potecatorii si România-natura prin care sa postam anunturi reciproce.

Va multumesc pentru luarea in considerare a propunerii noastre,

Horatiu Popa

presedinte Asociatia Ecouri Verzi

fondator Potecatorii


Domnule Horatiu, 

La România-natura apreciem esenta faptelor bune care se afla in spatele mesajului de mai sus insa nu intelegem si nu suntem de acord cu modul expeditiv si pana la urma neconvingator in care este expusa „informatia” din continutul mesajului (si nu doar a lui, vom vedea mai jos).

1. La Sergiu Babei a facut corect citarile. Pentru ca aparatele digitale sunt atat de la indemana pentru a oferi credibilitate marcarilor in orice zona a tarii, ne puteti trimite si vom adauga pe site imagini credibile (si citibile!) cu cei patru stalpi cu sageti de orientare, imagini din timpul marcarii si imagini cu cei care au facut marcarile.

2. „Anul acesta, cu colaborarea si cu acordul Salvamont Sibiu am mai facut o poteca noua, respectiv am prelungit marcajul cruce rosie de la punctul numit Sub Varful Scara pana pe Varful Ciortea II.” Poteca este acolo de zeci si zeci de ani. Cum adica ati facut-o? Ca ati marcat-o, foarte bine, felicitari. Demonstrati-ne cu poze, le publicam. 

3. De ce atata graba in a „relata” actiunile voastre pe Facebook („peste 10000 de membri”; membri la ce?) sau oriunde altundeva? Lipsa de date concrete, de amanunte, de explicatii la poze, de continuitate a descrierii nu va ajuta…

4. Oricine poate publica pe romania-natura.ro, dar numai respectand conditiile „extrem de severe” expuse la. Foarte curios ca putini au acest curaj.

5. Noi nu ne „promovam reciproc” cu nimeni! Promovam natura Romaniei! Si punem link-uri catre stiri si articole de pe site-uri, bloguri sau carti unde este informatie si nu fusereala. Nu (le) cerem „contrapartida” sau altceva!

6. Eu nu va votez pentru galele de voluntariat. Daca acolo, ca si in alte multe parti, lumea se face ca nu intelege (sau, mai rau, chiar nu intelege) mesajul vostru (il redau mai jos; si nu ma refer doar la el!), e mare pacat.


Potecatorii

Este un lucru cunoscut ca in zilele noastre adultii si copiii petrec prea multe ore in fata ecranelor, starea de sanatate si conditia fizica a tuturor putand fi afectata. Prin proiectul "Potecatorii", Asociatia Ecouri Verzi raspunde acestei probleme prin atragerea publicului larg spre un contact direct cu natura, prin potecile turistice marcate. Proiectul are ca scop construirea si marcarea a cel putin 3 poteci turistice marcate noi in Muntii Fagarasului si Tibles, pana in octombrie 2013. Proiectul si-a propus implicarea a minim 50 de voluntari in activitatile de constructie si refacere a potecilor turistice marcate din Muntii Fagarasului si Tibles pe toata durata proiectului, fidelizarea a cel putin 10% dintre acestia si cresterea vizibilitatii proiectului in social media prin atragerea a cel putin 5000 de sustinatori. Printre obiectvele proiectului se numara si refacerea si intretinerea a cel putin 50 de km de poteci turistice marcate din Muntii Fagarasului si Tibles si construirea si marcarea in Fagetul Clujului a unei poteci educative pentru natura adresata copiilor cu deficiente de vedere din Cluj-Napoca, pana la sfarsitul lunii septembrie 2013.

Pentru ca era firesc sa avem trimiteri/ enumerari clare catre cele trei noi poteci turistice marcate (!?) din Muntii Fagarasului (marcaj, imagini sugestive etc.). Era firesc sa avem trimiteri clare catre cei 50 de kilometri de poteci turistice refacute si intretinute (care sunt ele !?). Era firesc... Dar de ce oare nu avem?!

Ică Giurgiu


From: I V Giurgiu <muntiicarpati@romania-natura.ro>

To: popahoratiue@yahoo.com

Sent: Monday, December 2, 2013 6:30 PM

Subject: raspuns la e-mail

Domnule Horatiu, 

Am raspuns mai pe larg la mesajul Dvs., direct pe site (la https://sites.google.com/site/romanianatura42/home/carpatii-meridionali/fagarasului/bune-si-rele-in-muntii-fagarasului-si-nu-doar-acolo). Mesaje asemanatoare am tot primit in ultima vreme asa ca am zis ca trebuie sa vada mai multa lume si raspunsul meu. 

Va asteptam cu imagini explicate si alte date sugestive, pe romania-natura.ro.  

I. V. Giurgiu  romania-natura


----- Original Message -----

From: Popa Horatiu

To: I V Giurgiu

Sent: Monday, December 02, 2013 9:30 PM

Subject: Re: raspuns la e-mail

Buna seara,

Multumesc pentru raspuns si pentru invitatia de a posta pe romania-natura.ro Tinand cont ca ati facut public un mesaj pe care l-am trimis in privat, pe mine, din pricipiu, nu o sa ma aveti ca si colaborator. V-ati descurcat bine pana acum, o sa faceti si fara contributia mea de acum inainte.

Prin faptul ca am mentionat ca avem multi membrii pe Facebook nu am vrut decat sa va arat ca mesajele transmise de romania-natura.ro au sansa sa ajunga la multi iubitori de munte. Nu aveti nevoie? Foarte bine! Va doresc succes!

Spuneti ca dumneavoastra promovati natura - perfect. Si noi facem aceasta, in felul nostru. Daca toti am fi atat de "extremi de severi" ca dumneavoastra, v-ati pierde intr-o mare de severitate, nu ati mai iesi in evidenta cu un continut de calitatea celuia cu care iesiti acum. Continut pentru care va felicit. Insa, fiecare dintre noi are posbilitatile sale, metoda si abordarile sale, timpul sau liber si nu in ultimul rand, viata sa. Ceea ce face ca sa nu avem timp cu totii sa fim sclipitori. Nici nu ne-am propus asta. Noi vrem sa impartasim pasiunea pentru munte si cu altii si sa facem asta intr-un mod practic. Munca pe poteci!

Dovezile actiunilor noastre stau in marturiile a sute de voluntari care au muncit mii de zile, in ultimii 6 ani in Tibles, Fagaras, Muntele Mare, Rapa Rosie si in mii de foto pe care le avem la arhiva. Aceste dovezi nu palesc in fata unor intrebari retorice, care nu isi au sensul, ca raspuns la un email banal trimis de mine ("Era firesc sa avem trimiteri clare catre cei 50 de kilometri de poteci turistice refacute si intretinute (care sunt ele !?). Era firesc... Dar de ce oare nu avem?!") , puse ele chiar si pe un blog cu este romania-natura.ro Si care aduc o oarecare indoiala asupra veridicitatii a ceea ce am scris.

Eu nu v-am scris un articol pentru a fi publicat (care ar avea nevoie de detalii, documentare foto etc), eu v-am scris un email simplu de abordare, de incepere a unei discutii sau a unei eventuale colaborari. Care a fost ucisa insa din fasa. Va scrisesem pur si simplu un mesaj de la persoana la persoana. Ca dupa aceea urma sa incepem o colaborare in termeni mai severi sau mai boemi, mai publica sau mai individulizata, asta e alta poveste.

Dumneavoastra aveti zeci de zile de lucru la organizarea si difuzarea informatiei, eu am zeci de zile pe an la munca pe poteci. Nu am timp sa documentez in detaliu (si cu pretentii de articol) un mesaj simplu de abordare trimis catre un confrate pasionat al muntelui. Din cate inteleg eu, o astfel de prima abordare nu trebuie sa dovedeasca nimic, trebuie sa inceapa un cadru de discutie Ulterior, daca sunt necesare lamuriri se pot aduce dovezi.

Nu am cotestat cele scrise de Sergiu Babei, am mentionat doar ca a fost cu noi in acea actiune de voluntariat.

Este alegerea dumneavoastra daca nu votat proiectele de voluntariat pentru munte (anul acesta chiar erau doua, impreuna cu cel al colegilor de la Voluntar in Carpati). Insa, prin aceasta, nu faceti cumva decat sa fiti ca cei despre care spuneti "lumea se face ca nu intelege (sau, mai rau, chiar nu intelege) mesajul vostru [...], e mare pacat."?

Nu stiu ce intelegeti prin "fusereala", eu nu am avut pretentia ca public ceva, asa ca nu avem la ce sa ne referim ca fusereala. Stiu insa ca, daca vreodata o sa aveti rabdarea sa ascultati ceea ce pare fusereala pe romania-natura.ro, va stau la dispozitie. Sunt destule chestiuni care pot fi imbunatite. Mai ales ca aveti pretentia ca oferiti calitate premium!

Ganduri bune,

Horatiu.

Am pus si ce ati scris pe site. Pentru ca parerea Dvs. nu e unica, adica "am facut marcaje, dar nu va spunem care sunt; noi nu trebuie sa argumentam, nu aratam poze". Astea-s timpurile.

 

Ică Giurgiu