De la Suceava spre Fălticeni, multe lacuri mari

                                                                         1

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Noiembrie 2013, calatorie pe vaile care coboara dinspre orasul Suceava catre Falticeni, pe partea dreapta a drumului E85 care leaga cele doua orase.

La iesirea din Suceava inspre Falticeni, la aproape 3 km de centrul orasului, pe partea dreapta in sensul de mers spre Falticeni, ne abatem pe un drum asfaltat care duce la manastirea Hagigadar, fosta manastire armeneasca de maici, construita in 1512-1513. In traducere ar insemna „indeplinirea dorintelor”. Este situata pe o colina (foto 1). Din drumul E85 ajungem in cateva minute si urcam spre una din portile de acces (foto 2).

2

                                                                         3

Se mai pastreaza zidurile vechi, din piatra, partial daramate (foto 3). In incinta lor descoperim vechi ornamente din piatra (foto 4) si vedem un mic turn al manastirii (foto 5). Iesim apoi pe poarta sudica de unde vedem drumul de tara pe care vom continua traseul (foto 6). Coboram dealul pe care se afla manastirea si ne deplasam printre lanuri de porumb de unde fotografiem spre inapoi (foto 7). Dupa cateva sute de metri drumul se abate spre dreapta, catre satul Bulai, insa vom continua pe directia sud, parasind acel drum de tara si ocolind pe dreapta sa un loc mlastinos, acoperit de stuf, pe langa o casa izolata. Acest loc mlastinos constituie Lacul Bulai, acum partial secat. Ajungem apoi la un dig pe care il traversam si urcam cativa zeci de metri pe panta unui mic deal de unde fotografiem intinderea mlastinoasa (foto 8).

                                                                       4

5

                                                                 6

                                                               7

8

                          9

Coboram apoi din nou la baza acestui mic abrupt si urmam un drum de tara care merge spre sud, pe la baza dealului de pe care am facut ultima fotografie, pe langa cateva case. Dupa circa 400 m ajungem la primul lac cu multa apa si mai putin stuf, frumos, Lacul Moara Nica (foto 9) (vezi si harta, extras din Romania tourist map, Ministerul Turismului, 1989). In continuarea lui se afla pantele altui mic deal pe care le vom urca (foto 10). Pana sa ajungem la urcus depasim o zona cu mult stufaris care onduleaza frumos in bataia vantului (foto 11). Urcam apoi micul deal si din varf fotografiem o parte a Lacului Moara Nica (foto 12) apoi portiunea de drum strabatuta pana aici (foto 13).  

                                                                              10

                              11

                                                                  12

13

Urmam mai departe creasta dealului mentinand directia sud. Mai sunt plante care nu vor sa se ofileasca (foto 14). Ceva mai incolo admiram spre vest ogoarele asezate ca niste covoare (foto 15). Apoi coboram treptat pana intersectam un drum asfaltat care spre stanga fata de directia noastra de mers duce la drumul E85 iar spre dreapta in satul Moara. Ne abatem spre dreapta cativa zeci de metri pana ajungem la un alt drumeag aflat pe stanga fata de sensul de mers si pe care ne abatem (foto 16).

                                                                        14

                          15

16

                        17

Vom urca pe acest drumeag pana depasim un palc de copaci apoi ne vom abate spre stanga in urcus ceva mai accentuat dar scurt, spre creasta altui deal. O data ajunsi pe acest nou deal avem o minunata priveliste spre vest (foto 17). Dupa ce parcurgem cateva sute de metri pe creasta acestui deal ne inscriem pe un drumeag care traverseaza lanuri de porumb. In dreapta noastra, satul Cumparatura (foto 18). Apoi continuam traseul pe drumeagul amintit, in coborare usoara. Zarim in departare oglinda unui nou lac (foto 19). Prin miristile acestor locuri un graur se ascunde perfect prin culoarea penelor sale (foto 20).

                           18

                                                               19

20

                             21

Ne apropiem de lacul observat in imaginea 19 si avem surpriza sa mai intalnim unul, aflat inaintea sa, ascuns intre dealuri (foto 21). Un localnic spune ca acest prim lac se numeste La luciu (foto 22). Pe lac innoata gratioase trei lebede (foto 23). Pe malul lacului intalnim papura gata sa explodeze (foto 24). Ne deplasam spre urmatorul lac, nu inainte de a mai face o imagine cu acesta langa care suntem (foto 25). De la Lacul Moara Nica si pana aici am parcurs aproximativ 5 km.

                                                        22

                               23

                                                                 24

25

Urmatorul lac incepe cu o portiune secata (foto 26) dar imediat se largeste considerabil si se intinde pe cateva sute de metri (foto 27). Coboram spre malurile acestui lac, numit Moara. Undeva intr-un mal se afla multe gauri destul de mari, sapate probabil de rozatoare (foto 28). O barca parasita si cateva amenajari hidrotehnice intregesc peisajul (foto 29). 

                                             26

                                  27

                                      28

29

Continuam deplasarea pe malul lacului, spre sud, depasind un dig si cateva costructii mici si ajungem la un drum pietruit de pe care vom observa cateva lacuri mai mici, unele amenajate dar si doua mai mari pe langa care trecem (foto 30, 31). Din dreptul celui de-al doilea lac il fotografiem pe urmatorul, aflat la sud (foto 32).

                                                         30

                               31

32

Drumul pe care ne-am inscris ne conduce in cateva sute de metri la drumul 209A. Inainte de a ajunge la asfalt mai fotografiem o data lacul din imaginea 31 (foto 33). Ajungem in sfarsit la asfalt, de unde trebuie sa ne abatem spre stanga, catre satul Pocoleni; inainte de a ne abate traversam drumul 209A si urcam suficient pe pantele dealului din fata pentru a fotografia zona (foto 34).

                                33

34

Revenim la asfalt si ne indreptam spre satul Pocoleni. Asfaltul se termina destul de repede si parasim din nou drumul pe care suntem pentru a ne abate spre stanga, catre lacurile pe care le observam (foto 35). Mai intai un lac mai mic, probabil amenajat datorita formei sale si spre dreapta sa unul mai mare (foto 36), numit Mihaiesti. Ne deplasam pe malul acestui lac si constatam ca nivelul apei este scazut (foto 37); ceva mai incolo ajungem la un dig care separa acest lac de altul si de pe care fotografiem Lacul Mihaesti (foto 38) si apoi urmatorului lac (foto 39).

                            35

                            36

                                                                   37

                                                  38

39

                              40

Continuarea spre urmatoarele lacuri este mai dificila mergand doar pe malul lor asa ca revenim la drumul principal si traversam satul Pocoleni, pe care il depasim imediat. La iesirea din sat drumul urca o panta mica si dintr-un loc aflat imediat cum incepe sa coboare pe partea opusa fotografiem ultimul lac vizat; dar se observa si coada urmatorului lac, spre dreapta in imaginea 40, lac foarte intins, numit Pocoleni. Acesta se intinde pe o mare suprafata (foto 41). Vom urma drumul pietruit care urmareste indeaproape malul sau drept (foto 42). In dreapta, pe urmatorul deal, se observa orasul Falticeni.

                           41

42

Treptat depasim si acest lac si ajungem la intrarea in Falticeni, la drumul E 85 pe care il traversam peste un pod pentru a merge pe malul urmatorului lac, acumularea Falticeni 1. Numai ca acesta este in mare parte secat si fotografiem la inceput pe deasupra intinderii de stufaris (foto 43). Ne deplasam pe langa capetele gradinilor gospodarilor din zona lacului, pe poteca foarte bine vizibila. Mai incolo putem cobora chiar pe locul unde altadata era apa (foto 44). Nu vedem decat o uriasa intindere mlastinoasa, dar plina de viata. Pescarusi galagiosi isi disputa teritoriile (foto 45). Mai parcurgem cateva sute de metri si atingem partea cea mai de jos a unui parc din Falticeni (in dreapta in imaginea 46). Ne deplasam spre podul din penultimul plan din imaginea 46, portiune unde apare din nou apa.

                             43

                                                        44

                                                                  45

46

O data ajunsi pe pod intalnim un grup mare de pescarusi, de asemenea galagiosi (foto 47). De partea cealalta a podului se afla ultimul lac de pe acest traseu, Falticeni 2 (foto 48). Si acolo este un grup de pescarusi.

                                                                 47

48

Aici, pe acest pod care separa cele doua lacuri de la Falticeni, traseul ia sfarsit. Urcam spre centrul orasului cu bucuria de a fi trecut in 5 ore si jumatate pe la multe lacuri.