Textos

De llum i aire

2023

El lent creixement de les formes vives s’emmiralla en el pausat procés de creació de l’obra. Del traç d’una línia en creix una branca o una arrel. Del moviment del grafit neix l’estructura i de la taca de color flueix l’energia. Línies fràgils que connecten la llum, l’aire i la terra. Busco la bellesa primera, l’originalitat de l’origen. Cerco la llum que esdevé vida en els camins que dibuixen els nervis de les fulles. En les trames de la llum tamisada pel bosc. En l’aire diàfan que ens omple. En les fulles de llum i les arrels d’aire.

La meva obra busca el diàleg i els vincles entre la natura i la cultura. En aquesta exposició, amb motiu del premi Lacetània a la projecció artística, presento un recull d’obres realitzades fonamentalment amb pintura acrílica. Les taques de pintura actuen com a espurnes de vida que s’escampen, connecten i es fonen amb la natura. Amb formes radials i obertes, que recorden els axons de les connexions neuronals, visualitzen l’energia que es mou per les arrels i pels nervis de les fulles. Conceptualment treballo la relació del món vegetal amb la llum i l’aire, com a energies vitals. Les fulles d’un arbre actuen com els seus òrgans visuals, que capten la llum i la utilitzen com a energia per generar la vida que omple el nostre planeta. Som fills de la fotosíntesi. L’energia de la llum es converteix en incomptables tons que prenen vida i donen origen a milers de formes orgàniques. És com si la llum blanca, en travessar les fulles, es descompongués en mil colors talment com si passés per un prisma de vidre. Així, la trama de fulles i branques del bosc crea una gran festa cromàtica.


Els noms dels vells arbres

2021

Hi ha troncs vells i gruixuts, cargolats i amb clivelles.

Hi ha més de mil colors relliscant per l’escorça,

que s’embranquen amunt i esclaten fent fulles.

Hi ha arrels com neurones que flueixen i busquen.

Hi ha anells com grans ones que creixen i fugen.

Passarà tot el temps i veuré la saviesa.

El meu cor serà esponja i beurà aigües pures.

Cauré dins les fulles i em sabré protegit.

Obriré els pulmons per omplir-los de núvols.

Seré cel, seré ocell, i m’alçaré lliure.

Seré vent,

seré terra, 

i diré,

sense por,

tots els noms dels vells arbres. 


Ser arbre

2020

Ser arbre, vol dir alentir el temps i els moviments. Ramificar-se i estendre vincles amb allò que ens envolta. Expandir-se com els anells de creixement i engrandir-se lentament, però tossudament i amb força. Arrugar-se i cargolar-se com un tronc vell. Ser temps sòlid, ser l’energia fràgil de les petites coses. Ser el suport de nius d’idees que volen, es transmeten i arrelen com plantes. Vessar saba destil·lada en fluid creatiu. Buscar la llum i observar impassible el pas de les estacions. Esperar la primavera per despertar-se amb nova força i fer camí per als joves. Ser arbre vol dir arrelar i enlairar-se buscant el sol. Ser arbre vol dir connectar amb tot allò que tenim en comú amb la natura i anar de la terra a l’aire.



Simbiosi

2019

La nostra mirada ressegueix les branques. Des de l’aire baixa pel tronc i penetra el terra. Com les arrels, s’aferra al subsòl i puja dins l’escorça, que és la nostra pell, fins a fer-se arbre.

Un tronc tallat em recorda un crani, un tall transversal del cervell. Com neixen grans arbres d’una petita llavor, neixen idees de la nostra ment i arrelen amb força des del remolí profund dels records, creant incomptables connexions que s’escampen per la memòria. Les arrels es ramifiquen abundantment des de la fondària del terra fins a l’evanescència de l’aire. L’arbre anhela el cel i el seu tronc s’acaba fonent amb els núvols. Un niu, fet de branques, és una construcció arbòria convertida en espai de naixement i protecció. El nostre cervell és el niu d’on neixen les idees en forma de lletres que s’enlairen com ocells.

Els anells de creixement de l’arbre visualitzen i atrapen el pas del temps. Ones de transmissió que s’escampen en un lent Big Bang. Corbes concèntriques de les empremtes dactilars dels nostres dits que tallen arbres, modifiquen el bosc i creen paisatges.

Mirem i busquem la natura en la pintura i trobem en la natura la pintura. La capa de pintura s’allibera del seu suport i abasta l’objecte real. El protegeix però el taca, l’embolcalla, l’embruta i l’oculta. L’art és a l’interior de l’arbre. Per les clivelles de l’escorça vessa la pintura com la saba, energia que fa moure l’artista. La natura és art en estat pur.



Capsules del temps

2017

La idea que brolla de les imatges d’aquest projecte artístic gira en torn a les llavors com a energia vital en potència. El nostre cervell, formalment semblant a una llavor, també amaga un potencial d’energia i creació. Tant les llavors, com la nostra ment esclaten quan les condicions externes són favorables. Les time capsules, o càpsules del temps són utilitzades per diverses institucions, o també per particulars, per amagar objectes del present i preservar-los per ser descoberts al futur. Normalment es guarden objectes diversos dins de capses resistents pensades per aguantar molts anys. S'enterren o s'amaguen en llocs més o menys segurs. A vegades amb un rètol que indica quan es va guardar la càpsula.

Les càpsules del temps són un camí cap el passat i cap al futur. Permeten un accés directe al passat, que queda suspès, a l’espera del futur. Com la imatge latent capturada en un antic negatiu de fotografia encara sense revelar. Com un àlbum de fotografies guardat en un calaix. Com una llavor a l’espera de les condicions favorables. Com l’energia emmagatzemada d’una bateria.

Les llavors contenen l'origen de la vida. Són força vital en potència i energia oculta. Amaguen arbres de grans dimensions. Explosió latent, invisible al nostre ull. Projectil de vida que cau des de la branca més alta per esclatar en arribar a terra. Del cel a la terra, d'aquí cap al subsòl i de nou cap al cel per tornar a la terra. Cicle d'energia que flueix entre l'aire i la terra, amb un moviment lent, imperceptible. Com les càpsules del temps, les llavors són poderoses mentre no canvien, mentre conserven la seva potència latent. Quan creix l'arbre o la planta, desapareixen. Com un paper fotogràfic exposat, com una targeta de memòria fora de qualsevol dispositiu de lectura... com la nostra memòria adormida i les nostres connexions neuronals inactives. Un rastre sensible perdut al nostre cervell en un laberint de connexions que només s'activa quan rep l'estímul adequat.




L'eteri

2016

Res és etern, cap societat, cap cultura, cap tecnologia pot fer-nos perdurar. Ni les pedres dels grecs clàssics, ni els arxius digitals actuals. Fins i tot desitgem superar els límits físics del nostre cos, volar pel cosmos i navegar per les profunditats. Les novetats tecnològiques desintegren el món en un univers virtual d’ones i bits. Més que mai les nostres creacions són incorpòries, volàtils, fluïdes. Els objectes perden els seus contorns. Es trenquen com fràgils pètals i es fan eteris com l’aire. Els valors més sòlids i les conviccions més fermes es tornen lleugeres i quan hi furguem una mica acaben fonent-se. La nostra anatomia s’omple d’allò que ens envolta. Els ossos són d’aire i els músculs de llum. El nostre interior es fon amb l’exterior. Tot l’univers és dins nostre.




A prop

2013

El meu procés de creació barreja imatges fotogràfiques convertides en pintures i productes pictòrics convertits en fotografies. Amb una voluntat d’unir llenguatges, hi són presents molts nivells d’iconicitat, des de fragments hiperrealistes fins a les taques més informals. Les mans, dibuixades amb llapis, construïdes traç a traç, es situen en un estrat inferior. Una mà que dibuixa una altra mà, potser la mateixa mà. D’aquesta manera es tanca el cercle, es captura l’essència i es segella amb capes de pintura transparent. Veladures que tenyeixen de sang i carn els traços de llapis. Un procés de desgastat posterior obre ferides, esborra vels i deixa al descobert estructures de nivells inferiors.

Recordo un poema visual de Joan Brossa en què un escarabat sembla acostar-se a una lletra “a” mossegada. D’aquesta manera il·lustra com la natura és mostra més forta que la cultura, fràgil i perenne. Les formes naturals, sempre dinàmiques, evolucionen i s’adapten. En canvi, les manifestacions culturals humanes decauen i es converteixen en empremtes de civilitzacions oblidades. Amb aires d’aparent superioritat i d’ambiciosa pretensió no som més que fills desagraïts d’aquesta natura maltractada.

Les mans, símbols d’acció i de creació, han manipulat el món per fer-lo a la nostra mida. Mans, que fa tants mil·lennis ens van separar de la natura ara volen acostar-s’hi de nou. Un acostament amb por, amb sentiment de culpa pel desequilibri creat. Ens podem sentir propers a allò que hem menyspreat durant tant de temps? La distància ha arribat a ser massa gran, per això aquestes mans es situen en estrats diferents que fan que el contacte sigui impossible. Mans que semblen sortir del fang o enfonsar-se en la foscor. Tancades, mandroses, en mig d’un món desgastat. Fossilitzades o capturades per l’ambre. Despulles humanes, bocins d’un cos incomplet. Petrificades com fragments d’escultures caigudes.




Somnis de les flors

2012

Sovint recullo flors, troncs, pedres. No sé per a què em serviran, tan sols sé que m’interessen. Els troncs i les pedres romanen sense canvis. Les flors tardo tant a emprar-les que es marceixen. Llavors, quan veig el seu lloc en alguna imatge, ja estan seques i em recorden la meva manca de decisió. Així es converteixen en referents dels meus dubtes i de la meva lentitud. Però sobretot em remeten al pas del temps, a tot allò que és efímer, als pensaments, als moments viscuts amb intensitat. Són representacions de la bellesa de l’instant i del seu record. De la lentitud amb què tan sovint ens costa valorar allò que vivim i tenim en un moment, i només ens n’adonem quan ha passat, quan resta com un record de bellesa, alhora etern i finit.

 Veig els ocells del jardí. Inquiets, no paren. Caminen, salten, volen amunt i avall. En les meves obres busco el moviment, la vida en procés de canvi. Quan veig que tot ha quedat quiet tinc la necessitat de remoure-ho de nou. D’afegir-hi noves formes i colors per crear una nova dinàmica d’onades i vent que transporti la mirada per tota la superfície de la imatge, em sorprengui a mi mateix, i em doni la il·lusió d’instant inestable, de vida en procés. 




Història natural

2006


Crec trobar-me en una postmodernitat on es demostra que és possible una síntesi de les diferents avantguardes i tradicions artístiques contemporànies. Als meus quadres hi conviuen llenguatges pictòrics en principi excloents, com el realisme i l’abstracció. També actituds diferents, com ara la valoració del procés i l’atzar junt amb la racionalització i la conceptualització, sense perdre mai de vista la capacitat de seduir i emocionar a través de la visió. L’obra es gesta en un procés additiu però també subtractiu i destructiu que n’elimina parts significatives per deixar-ne només alguns rastres. Com en una mena d’arqueologia pictòrica que busca els estrats més inferiors i primordials de l’obra. 

Les meves creacions tenen el color com a protagonista. Amb influència oriental, busquen un equilibri de plens i buits, de formes i traços sense forma i una voluntat de recerca compositiva que es decanta cap a estructures centrífugues, on el centre perd el seu pes jeràrquic. Les diferents formes parteixen d’una observació minuciosa d’humils elements naturals que dóna lloc a un joc de concrecions matèriques i d’absències. Els continguts giren entorn a la relació entre natura i cultura, entre realitat i caducitat, entre matèria i energia.



La meva obra

2004


La meva pintura no és ni urbana, ni cibernètica, ni tecnològica, ni pop, ni kitsch, ni mediàtica, ni metalingüística, ni entotsolada, ni llunyana, ni futurista, ni trencadora, ni conceptual, ni fashion, ni exhibicionista, ni vana, ni provocativa, ni discursiva, ni minimalista, ni sinistra, ni ràpida, ni destructiva, ni constructivista, ni moderna, ni clàssica, ni desmesurada, ni mesurada, ni globalitzada, ni local,... Sense estridències ni confrontacions, les meves obres conforten però també busquen el sacseig. La pintura es mostra nua davant la mirada i demana una part del nostre temps per completar-se. És immediata i alhora roman en calma al nostre costat, amb la riquesa i profunditat suficients per aguantar la mirada una i mil vegades, capaç d’oferir-nos noves descobertes. Imatges materialment rotundes, però també fràgils, que es mouen entre la solidesa i l’esvaïment. Hi busco l’instant fugaç viscut amb intensitat, evocat a través d’una expressió que juxtaposa, sense complexos, llenguatges o estils diferents.