Organització i planificació

COM NEIX UN PROJECTE?

Tot i que els projectes poden sorgir d'interessos de cadascun dels components de la comunitat educativa: alumnat, docents, famílies i els agents comunitaris, ara com ara l'espurna dels projectes sorgeix dels docents excepte el projecte que fan ells autònomament.

De qui/ d'on pot sorgir l'espurna?

  1. Interès espontani de l'alumnat. L'alumnat pot estar interessats per alguna cosa al voltant de les seves vivències i experiències vitals relacionades amb el seu grup, inquietuds per les seves relacions socials, alguna qüestió que han vist a les xarxes. En aquest cas, l'alumnat mostra un interès molt alt i cal aprofitar aquest interès per a relacionar-lo amb els continguts curriculars de cada àrea.

  2. Un succés. Ha aparegut una circumstància especial (aquests curs, com no, la pandèmia) al llarg del curs. Aquest succés pot ser tràgic o esperançador, resultat d'una situació de conflicte al centre o fora del centre però que impacti en la comunitat educativa. Es converteix en una ocasió per valorar el seu potencial educatiu. Es revisen els continguts de les diferents matèries i s'analitzen les possibilitats que ofereix per a fer sorgir un projecte per a l'àmbit.

  3. "Els dies de... dedicats a la sensibilització"

  4. Encàrrec. Pot ser demanat des del propi centre o de forma externa. Es pot deixar més o menys marge per a l'autonomia a l'alumnat en la presa de decisions de com fer la comanda, quines accions s'han de realitzar o predissenyar-ho pel professorat.

  5. Acció provocada. La majoria de les propostes dels projectes que realitza l'alumnat és d'aquesta manera. El professorat crea un projecte amb una temàtica concreta. Es pot llençar una proposta a l'alumnat o al professorat. Aquesta última és la forma que més utilitzem.

  6. Proposta comunitària. Decidida per una part de la comunitat educativa. Es porta a terme una investigació i una acció sobre ella mateixa o al voltant seva. Podria ser, per exemple, realitzar alguna millora en el centre o proposar-ne un canvi. També pot provenir d'alguna associació o regidoria (medi ambient, educació o joventut, generalment).

Sorgeixi d'on sorgeix l'espurna per a crear el projecte, cal una reflexió profunda de:

  • La seva potencialitat educativa. Té entitat suficient com per a embarcar l'alumnat en un treball sobre ell? El projecte em permetrà treballar continguts curriculars de l'àmbit i desenvolupar objectius generals que pretenem com a equip?

  • L'oportunitat estratègica de fer-lo. És el millor moment per a engegar el projecte? quines dificultats tindrem ? què ens facilitarà la seva implementació?

Aquesta reflexió l'hem de fer a la reunió d'equip docent i negociar la intenció i l'ocasió. Què ens exigeix al professorat? Revisar els continguts de la matèria i decidir quins d'ells s'incorporen al projecte. Les preguntes que ens hem de fer s'estableixen en dos nivells:

  • Nivell 1. Al participar en aquest projecte també estic complint amb el temari de la meva matèria per aconseguir assolir les competències bàsiques.

Quins continguts puc treballar?

Quins resultats d'aprenentatge espero aconseguir?

Com avaluarem cada contingut i/o competència?

  • Nivell 2. Treballant amb aquest projecte puc plantejar-me altres objectius realment més interessants per als meus alumnes?

En termes de comprensió, d'ús d'eines pròpies de l'àmbit de coneixement, de treball en grup, d'habilitats comunicatives, acció comunitària o valors?

L'equip docent ens reunim la tarda dels dimarts per a valorar quins continguts de les matèries poden treballar al realitzar el projecte. Les diferents ocasions on pot sorgir un projecte cal plantejar-se quins continguts de l'àmbit es podrà treballar amb el projecte, és a dir, que té un valor educatiu intrínsec de l'àmbit.

Moltes vegades la quantitat de continguts que poden treballar-se de cada matèria és molt gran, però cal prioritzar quins treballar, quin són els que anem a treballar de forma prioritària en el seu desenvolupament i determinar quins són els resultats d'aprenentatge s'espera que l'alumnat aconsegueixin.

Naturalment, a més a més dels continguts propis dels àmbits de coneixement, l'alumnat adquireix competències comunicatives, socials , de capacitat de negociació i cooperació, habilitats i rutines de pensament, plantejar hipòtesis, dissenyar estratègies d'investigació, d'acció comunitària, discriminar informació rellevant de la que no ho és, expressar-se públicament i per escrit, elaborar producte multimèdia per a les exposicions, gestionar el procés de presa de decisions, argumentar...

Aquest nivell d'anàlisi del professorat es dóna en el professorat que ja ha treballat amb projectes perquè han experimentat la seva potencialitat, però això no vol dir que el professorat novell no hi pugui accedir.

Tant alumnat com professorat han de presentar un PLA DE TREBALL on s'especifica les tasques previstes, els encàrrecs de cadascuna i el calendari per a realitzar-les.