Projecte investiga.edu

Les àrees de muntanya mostren un fort desequilibri entre la investigació que es du a terme en aquestes zones i la seva transferència en l’àmbit de la divulgació general i educativa en el mateix territori, que no rep una retroalimentació sistemàtica, ja que no existeixen circuits estables de transferència entre els projectes d’investigació i la comunitat educativa. Amb la voluntat de revertir aquesta situació neix el projecte "Ivestiga.edu" que es fonamenta en el disseny i realització de projectes d’investigació escolar vinculats a l’arqueologia, la geologia i el medi ambient i paisatge de l’entorn local de cada centre educatiu participant, seguint la metodologia del treball per projectes. No obstant això, Investiga.edu s'adapta a les necessitats dels centres, del que vulguin treballar i del que ofereix el seu entorn. Si els Instituts volen treballar algun element patrimonial de l'època contemporània o de memòria històrica o de la guerra civil també es pot  investigar. Així doncs, “Investiga.edu” proposa un apropament a la ciència des del territori proper i potenciant un treball interdisciplinari i globalitzat que afavoreixi l’aprenentatge competencial de l’alumnat.

Activitats  

Investiga.edu

Nivell

E.I., CS de primària i segon cicle d'ESO

Descripció

La proposta està basada en el treball per projectes aplicat a l'entorn local i consta de tres fases: 

FASE INICIAL: - Presentació del projecte i triar de la temàtica a investigar- Elaboració d'hipòtesis i planificació del projecte. 

FASE DE DESENVOLUPAMENT: - Iniciació al mètode de treball científic- Treball de camp- Tallers de transferència científica

FASE FINAL: - Conclusió de la investigació- Presentació pública dels resultats. El programa cobreix les despeses de desplaçament i d’activitat de l’alumnat participant en els dos tallers de transferència científica així com els costos de presentació dels resultats finals dels projectes.

Actuacions al territori


L'escola Àngel Serafí Casanovas, La Closa i els Raiers realitzen el projecte anual d'acompanyament i per secundària es posaran en contacte amb els centres per si volen algun taller puntual. 

GUIATGE - Tècnics del departament de prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona

CALENDARI - tot el curs

PREU - gratuït

INSCRIPCIÓ - telèfon responsable de secundària: 626915777 (Laura Pinto) i de primària: 608645291 (Anna Bonet)

COL·LABORA - Ministerio de Ciencia y Innovación,  FECYT, Geoparc Orígens als Pirineus Catalans