Serradora i moli fariner 

Àreu

El conjunt està format per dos edificis gairebé adossats.

Al primer, el més petit, és on hi ha la serradora, que es mou mitjançant una roda hidràulica vertical que té a l’exterior. Va ser construïda, íntegrament amb fusta, a començaments del segle XX. Després de la Guerra Civil (1936-1939) va ser modernitzada: es van canviar l’eix del rodet i els braços articulats en ferro. Les serradores hidràuliques són enginys que, moguts per la força de l’aigua, serren els troncs per tal de transformar-los en taules, bigues o taulons. Va estar en funcionament fins a la dècada dels setanta. És una de les dues úniques serradores hidràuliques que es conserven íntegres a Catalunya i l’única en disposició de funcionar.

Al segon edifici hi ha el molí fariner. També es mou mitjançant una roda hidràulica, en aquest cas horitzontal, que es pot veure a la part inferior de l’edifici sota un arc carcabà. Cap al 1920 en aquest mateix edifici es va instal·lar una turbina hidràulica per produir electricitat. Aquest molí, de finals del segle XVIII, va proveir de farina els veïns fins a la dècada dels seixanta.


LOCALITZACIÓ

La Força d’Àreu, s/n 2, Àreu

Activitats   

Visita als dos edificis 

Nivell

CS, ESO 

Descripció

Es coneixerà la funció de les serradores, que eren les instal·lacions destinades a transformar la fusta, i el seu funcionament amb la força de l’aigua.

El conjunt arquitectònic de la serradora d’Àreu també inclou un molí fariner i una centraleta elèctrica.


OBSERVACIONS



A CÀRREC - tècnic del museu

DURADA - 4 o 5 hores

CALENDARI - de juny a setembre (contractar directament per a concertar visites)

LLOC - La Força d'Àreu 

PREU - 4 € per alumne

INSCRIPCIÓ - 973 62 44 05 ajuntament@alins.ddl.net

COL·LABORA - Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i EMD Areu