Curs Aproximació 



Aquest curs escolar tornem a realitzar el curs d'aproximació al coneixement del nostre territori. Enguany el curs pretén aprofundir en el coneixement de la geologia i geomorfologia de la serralada del Pirineu, fent èmfasi en el procés d’orogènesi Alpina (fa 65 milions d’anys) i la posterior modificació del relleu durant el màxim glacial, ara fa 40.000 anys. 

L’objectiu del curs serà generar oportunitats a l’aula a partir de les experiències d’experts del tema. Aquest curs està organitzat conjuntament amb el CRP del Pallars Sobirà i l'Entorn d'Aprenentatge de les Valls d'Àneu. 

La podeu trobar dins de l'oferta formativa del Pla de Formació de Zona.


OBJECTIUS : 


PRIMERA SESSIÓ (23/09/2023): Pirineu Axial  Orogènia alpina Zona d’Amitges


En aquesta primera sessió introductòria del curs repassarem alguns conceptes bàsics de geologia i la seva història geològica en mig d'un marc geològic excepcional, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Al llarg d'un recorregut fins al Refugi d'Amitges reconeixerem diversos aspectes geològics observables al Pirineu axial: roques ígnies i metamòrfiques, tectònica de plaques, glacialisme i molt més. 

SEGONA SESSIÓ (07/10/2023): Glaceres i geomorfologia


Sessió en la qual es farà èmfasi a la descripció del màxim glacial, fa 40.000 anys. Actualitzarem conceptes a partir de les noves recerques fetes a la comarca i l'entorn del Parc Natural de l'Alt Pirineu dins el Projecte Criopirineus: com eren les glaceres (gruix, límit frontal sud, etc.) i com actuaven sobre el paisatge. La jornada es dividirà en una sessió teòrica i posterior sortida de camp anant a veure diferents emplaçaments entre la Bonaigua i Llavorsí per tenir una visió global. Els desplaçaments d'un aflorament a un altre es faran en cotxe particular.  

TERCERA SESSIÓ (8/10/2023): Vall de Siarb - Port del Cantó - Jardí de les roques de Rubió


S'iniciarà la sessió al Jardí de Roques de Rubió i es visitarà el nou centre de visitants "Centre de Descoberta de les Ciències de la Terra del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Després de dinar a la tarda es visitaran diversos afloraments de la Vall de Siarb. El desplaçament d'un aflorament a un altre es farà en cotxe particular.  

QUARTA SESSIÓ (04/11/2023): Collegats i Geoparc Orígens

CANVI DE DATA 

(25-11-2023)

En aquesta sessió deixarem enrere les altes muntanyes per endinsar-nos al congost de Collegats. L’erosió en forma de congost en mig de la Noguera Pallaresa ofereix una esplèndida secció geològica. Recorrerem una de les georutes proposades pel Geoparc Orígens i a la tarda, com a tancament del curs, coneixerem alguns recursos pedagògics aplicables a l'aula. 

Més informació

GUIATGE - Tècnics del camp d'aprenentatge de les Valls d'Àneu

CALENDARI - al primer trimestre

PREU  - gratuït 

INSCRIPCIÓ - Serveis Educatius del Pallars