Organització

ORGANITZACIÓ D'UN LABORATORI

Perquè la prevenció en un laboratori sigui eficaç cal que la cadena de responsabilitat estigui clarament definida i comunicada al personal. Això vol dir que s'ha de conèixer qui decideix les activitats que es poden realitzar i amb quins procediments de treball, per quines d'elles han d'usar-EPI, qui els tria i els posa a disposició del personal i qui és responsable de la seva custòdia i manteniment.

Un cop d'ull a un laboratori permetria observar múltiples situacions perilloses en el transcurs d'una activitat normal. Davant d'això veiem que el treball en laboratori requereix d'atenció especial i precaucions permanents, que variaran depenent de l'activitat i instal·lacions del laboratori tot i que sempre és possible detallar algunes mesures generals.

SI VOLS ACCEDIR A LES IMATGES EN 360 º DELS LABORATORIS LES TENS DISPONIBLES A IMATGES EN 360

REVISA AQUEST APARTAT PER TAL DE PODER FER L'ACTIVITAT 1


Aspectes a tenir en compte relatius a l'organització:

• L'organització del laboratori (distribució de superfícies, instal·lació d'aparells, procediments de treball, instal·lació de gasos etc.) ha de ser estudiada a fons i procurar que sigui adequada per al manteniment d'un bon nivell preventiu. Ha de disposar dels mitjans de protecció col·lectiva i individual adequats als possibles riscos.

• No ha de treballar mai una persona sola al laboratori i molt especialment en el cas de fer-ho fora de les hores habituals.

• Quan es realitzin operacions amb risc, les persones que no intervinguin en elles han d'estar perfectament informades de les mateixes.

• S'ha de treballar sempre que sigui possible i lògic, en les vitrines. En aquestes es comprovarà periòdicament el funcionament del ventilador, estat general, compliment de cabals mínims d'aspiració, la seva no utilització com a magatzem de productes etc.

• S'haurà de mantenir l'ordre i neteja en totes les instal·lacions.

• Ha de comprovar-se la ventilació general (suficiència de renovacions ...).

• Es revisarà periòdicament la instal·lació de gasos. Aquesta s'ha d'ajustar al màxim a les necessitats del laboratori. El magatzem d'ampolles de gasos ha de complir les disposicions establertes en la legislació aplicable.

• Es mantindrà en adequades condicions la instal·lació elèctrica (quadres elèctrics, caixes de registre, entroncaments i connexions). Quan es manipuli la instal·lació es farà amb la instal·lació desconnectada. Els treballs elèctrics seran realitzats només per personal autoritzat i es realitzaran inspeccions i comprovacions periòdiques.

• Pel que fa als reactius, s'ha de controlar la compra (procediment, ubicació de les fitxes de seguretat), l'estoc i el seu envelliment (inventari). Els reactius s'han de preservar del sol, les prestatgeries han de ser adequades i tenir cura que el seu etiquetatge sigui correcte. Els productes químics s'han d'emmagatzemar de forma adequada, en un lloc especialment dissenyat per a tal fi (sala d'emmagatzematge, armaris de seguretat, ..) i tenint en compte les possibles incompatibilitats entre ells. (RD 379/2001)


• No ha d'estar permès fumar, beure ni menjar al laboratori. Ha d'estar senyalitzat.

• No s'han d'utilitzar refrigeradors domèstics per a substàncies que puguin evaporar-se. S'han d'utilitzar refrigeradors de seguretat augmentada per evitar que qualsevol espurna provoqui un incendi.

• Cal gestionar adequadament l'eliminació de residus.

• Es donaran a conèixer els procediments establerts (autoprotecció, gestió de residus, notificació de riscos, comunicació d'accidents, investigació d'incidents / accidents, pla d'actuació en cas de fuita de gas o incendi causa de gasos, primers auxilis, ..)

• Es donaran a conèixer els dispositius de seguretat com extintors, BIEs, rentaulls, dutxes de seguretat, sortides d'emergència, etc. S'informarà del seu funcionament.

El manteniment i les revisions de les instal·lacions de protecció contra incendis han de complir les prescripcions que els són d'aplicació. Les dutxes de seguretat i fonts rentaulls es revisaran periòdicament a la vostra estat és l'adequat.

• El laboratori ha de disposar de farmaciola degudament equipat. És recomanable posar a disposició del personal les actuacions a seguir per als casos d'accidents més comuns.

• A més, atès que s'utilitzen PVDs, es complirà amb el que estableix per a treballs amb pantalles de visualització de dades (s'estudiarà el disseny del lloc, la posició de la pantalla respecte de la llum, la possibilitat de reflexos, l'alçada, etc. )

• S'ha de tenir un directori de telèfons d'emergència (112, bombers, ambulància, E. de Toxicologia ...) accessible, de fàcil consulta.



FONT: RIESGOS, MEDIDAS PREVENTIVAS Y RECOMENDACIONES PARA EL TRABAJO CON AGENTES QUÍMICOS Y BIOLÓGICOS EN LOS LABORATORIOS - INSHT