PROGRAMA DE MANTENIMENT I CALIBRATGE

PROGRAMA DE MANTENIMENT I CALIBRATGE

La fiabilitat, eficàcia, eficiència i seguretat de les seves instal·lacions, equips i resultats, depèn en gran mesura del manteniment que es realitza. L’organització ha de planificar un programa per a gestionar l’entorn físic. Però QUÈ HEM D'INCLOURE? HEU DE PLANTEJAR-VOS I RESPONDRE LES PREGUNTES CLAU.

QUAN US PLANTEGEU AQUESTES PREGUNTES PODREU FER LES ACTIVITATS D'AUTOCONEIXEMENT I UTILITZAR LA REALITAT VIRTUAL COM A EINA PER A MILLORAR LA VOSTRA EXPERIÈNCIA.

Pots navegar per cada apartat. Hi ha activitats relacionades amb alguns d'ells, i poden treballar-se mitjançant la Realitat virtual o les Visites virtuals.

Preguntes clau: De quines instal·lacions, estris o equips heu de controlar el manteniment?

Llisteu les instal·lacions, els estris i els equips que poden ser una font directa o indirecta de contaminació si el manteniment no és adient:

Exemples: Locals de recepció, d’expedició, Oficines, Vehicles, Cambres o equips de refrigeració i congelació. Magatzems. Instal·lacions de tractament o manteniment tèrmic. Equips de neteja o desinfecció amb tractament tèrmic. Equips de mesura o registre de temperatures, higròmetres, sistemes automàtics de regulació d’ozó... Locals amb condicions tèrmiques especials. Mitjans de transport. Parets, terres i sostres

Preguntes clau: Disposeu de manuals de funcionament, instruccions d’ús o normativa?

Especifiqueu l’interval òptim d’actuació o funcionament, mitjançant manuals o instruccions d’ús, per cadascuna de les instal·lacions, estris i equips.

Preguntes clau: Qui fa el manteniment?

Indiqueu el responsable del manteniment de cada instal·lació, equip o estri inclòs al pla, indicant si són de la pròpia empresa o externs. Indiqueu qui és el coneixedor de cada instal·lació i equipament, o l’usuari habitual. Serà el que millor podrà saber si l’equipament o la instal·lació requereix manteniment.


Preguntes clau: Qui fa el manteniment? Què feu per comprovar que el manteniment és adequat?

Descriviu les activitats de comprovació. Totes elles permeten saber que les operacions de manteniment de les instal·lacions, equips i estris:

Es compleixen de la manera prevista. Són eficaces. Són verificables Són numèricament quantificables o només qualitativament Quina freqüència és necessària a nivell normatiu, i quina és la recomanada per l’usuari habitual. Quines són les senyals d’alarma que ens faran pensar que l’equip o la instal·lació no funciona adequadament, i cal fer un manteniment predictiu.

Es a dir, cal verificar si estan en les condicions adients per evitar ser font directa o indirecta de Contaminació o de risc o perill, i assegurar que els instal·lacions/equipaments/ maquinària o estris/ equips realitzen les seves funcions adequadament, sense suposar un risc per a la seguretat, la salut o les instal·lacions.

Què es comprova?

S’han de definir les condicions objecte de comprovacions i els seus valors de referència:

Els registre de les activitats de manteniment.

L'estat de calibratge.

Les condicions de manteniment d'aparells o instal·lacions

Com es comprova?

Expliqueu els mètodes utilitzats per fer les comprovacions:

Controls visuals de les activitats de manteniment preventiu/proactiu i calibratge.

Revisió de la documentació de les activitats de manteniment preventiu, correctiu i calibratge.

On es comprova?

Definiu el lloc de la comprovació i descriviu com ha de ser i com és

Les comprovacions poden fer-se en les instal·lacions, en la maquinària, en estances concretes com ara: els magatzems, les zones de càrrega o descarrega, als locals de recepció, manipulació o expedició, als les cambres o equips de refrigeració/congelació, als equips de tractament tèrmic, equips de neteja/desinfecció, mitjans de transport, als magatzems, o a l’arxiu documental (certificats de calibratge...).

Quan es comprova?

Definiu la periodicitat de les comprovacions o l Freqüència. Qui millor us ho pot indicar són els usuaris dels equips o les instal·lacions.

  • Tot s’ha de registrar en un pla de treballs, i s’ha d’anar fent el seguiment d’aquest pla, i de les incidències que l’han fet modificar.

S’ha de deixar constància de que s’ha realitzat l’activitat

Qui ho comprova?

Persona encarregada:

Designeu el responsable de dur a terme cada una de les activitats de comprovació, encara que alguna part d’aquest programa el desenvolupi una empresa externa (calibratge, manteniment de les instal·lacions...).

Com demostrem que es comprova?

Mitjançant registres.

Com s’enregistren els resultats:

Definiu el sistema que utilitzareu per enregistrar els resultats, les incidències i les actuacions derivades. Si és un registre en paper, informàtic, una etiqueta, una marca....

Penseu que els registres s’han de deixar anotats en el pla de manteniment.

MANTENIMENT DE LES INSTAL·LACIONS

POTS ACCEDIR A CADA APARTAT. Els models de registre, i part de les explicacions han dissenyats pels alumnes del CFGS de QA on queden indicats els resultats, les incidències i les actuacions derivades de les activitats de comprovació. Totes elles es relacionen amb l'ús de la realitat virtual a l'aula, i les visites virtuals als laboratoris.


  1. Revisió la instal·lació d’aigua corrent i desaigües, tant a l’entrada des de les canonades de cada laboratori, com a la sortida pels desaigües. S'ha considerat el cabal de subministrament i s'han avaluat els sistemes de desaigües de les instal·lacions
  2. Revisió de les instal·lacions elèctriques, i els sistemes de seguretat associats. L’electricitat no és perceptible ni per la vista ni per l’oïda fan que sigui causa de força accidents. Sempre que s’utilitzi l’energia elèctrica cal adoptar una sèrie de mesures preventives per evitar o minimitzar els accidents eventuals.
  3. Revisió del sistema d'avís i control d'incendis i les explosions, i d’indicacions i senyalització en cas d’emergència Aquest risc porta associat no només l'extinció sinò també la senyalització. La senyalització és una eina per facilitar informació valuosa als ocupants i usuaris d’un edifici per tal que aquests puguin estar alerta davant un determinat perill, recordin com actuar o disposin d’indicacions en cas d’emergència
  4. Revisió dels equips amb flama s’utilitzen fonamentalment per a escalfar, evaporar o esterilitzar mostres o reactius químics . El treball amb flama oberta té riscos d’incendi i explosió pels gasos comburents o combustibles o pels productes inflamables, o gasos a pressió que pugui haver-hi en l’ambient o en les instal·lacions.
  5. El laboratori és un lloc on es poden donar fàcilment, accidents o incidents com vessaments, esquitxades o incendis, degut a la utilització d’una gran varietat de productes químics amb diferent perillositat. Això fa necessari l’existència d’uns equips de protecció i d'equips de seguretat, com ara rentaulls i dutxes de seguretat.