Cardioproteccio


ESPAI CARDIOPROTEGIT

Per Espai Cardioprotegit, entenem aquell lloc dotat dels equips i el personal necessaris per assistir a una persona els primers minuts de produir-se una parada cardíaca, i des de el qual es donarà avís als serveis de socors. Hi ha diversos tipus de desfibril·ladors. A grans trets serien:

  • Monitor Desfibril·lador: el seu ús és per a fins terapèutics i el personal sanitari autoritzat és l’únic que el pot manejar.
  • DEA: és un desfibril·lador extern automàtic capaç d’analitzar el ritme cardíac, identificar les arrítmies tributàries de desfibril·lació i administrar una descàrrega elèctrica, amb la finalitat de restablir el ritme cardíac. Quan el mateix aparell requereix de l’acció humana de prémer un botó, es dirà desfibril·lador extern semiautomàtic (DESA).
  • El personal autoritzat per a utilitzar un DEA és el personal sanitari i les persones grans que puguin acreditar la superació del programa de formació base per a l’ús del DEA.
  • En tot cas, i en el supòsit que la persona autoritzada no pugui aplicar el DEA, qualsevol persona podrà aplicar la desfibril·lació amb finalitats terapèutiques.

Què és un DEA?

DEA correspon a les sigles de: Desfibrilador Extern Automàtic. És un aparell electrònic portàtil que connectat, mitjançant uns elèctrodes, al tòrax d’una persona en la que es sospita que pateix una aturada cardiorespiratòria, s’encarrega d’analitzar el ritme cardíac d’aquesta, i si s’escau, en cas de patir un arritmia que s’anomena: Fibril.lació Ventricular, de foma automàtica, realitza una descarrega elèctrica per a intentar que el cor torni a bategar de manera normal.

Tot això, ho realitza de forma automàtica, essent un aparell informatitzat que guia als reanimadors que l’utilitzen mitjançant missatge de veu i visuals. Els DEA són fàcils de manipular, fiables i precisos.

El DEA, únicament analitza el ritme del cor i, realitza descàrregues elèctriques per la qual cosa si es necessari realitzar la reanimació cardiopulmonar (compressió del tòrax i, donar respiracions de rescat), aquestes s’hauran de realitzar igualment.


La cadena de supervivència

El DEA ajuda a salvar vides donat que és un pas de l’anomenada “Cadena de supervivència precoç” la qual es basa en que l’atenció precoç a una aturada cardíaca per testimonis presencials en els primers 3-5’ redueix la mortalitat un 49%-75%. La supervivència es redueix un 10% per cada minut de retard i d’aquí la importància de que tothom conegui com actuar per a poder fer-ho d’una forma ràpida i eficaç.

La cadena de supervivència és doncs clau. Recorda que algun membre de la comunitat educativa ha de donar avís al centre de l'incident, per tal d'actuar coordinadament. La cadena consisteix en:

1. Reconeixement de la emergència i trucar sol·licitant ajuda. (Telèfon 112 i de centre al 977 24 13 84 , i avís al Departament de Química ).

2. Ressucitació cardiopulmonar (RCP) precoç per testimonis.

3. Desfibrilació precoç.

4. Suport vital avançat precoç i cures postresucitació.

EL DEA és l'equip tècnic, homologat per al seu ús d'acord amb la legislació vigent, capaç d'analitzar el ritme cardíac, identificar les arítmies mortals i administrar una descàrrega elèctrica amb la finalitat de restablir el ritme viable amb alts nivells de seguretat. En definitiva és un dels quatre punts necessaris de la Cadena de Supervivència.

A l’Institut Comte de Rius disposem d'un equip DEA situat a l'edifici principal, al Hall on hi ha a la Consergeria.

Diverses persones de la comunitat educativa del centre han fet el curs de manipulació del DEA (Desfibrilador Extern Automàtic)

Com és un DEA?

Hi ha diferents models de DEA, però bàsicament són tots iguals. Consisteix en un maletí que conté el cos del DEA pròpiament i uns pegats que es connecten.

El cos del DEA té una entrada per a connectar els elèctrodes mitjançant una posició única (per evitar errors), un botó d’encès i apagat, un altaveu per a guiar al reanimador i alertes visuals per indicar els passos que es donen.

Els pegats, habitualment es troben dins el maletí que conté el DEA, que es connecten a través d’una posició única a l’aparell i al pit de la persona segons el dibuix que hi ha al propi pegat.

Com s’utiliza el DEA?

Important: SI NO TENS FORMACIÓ EN L'ÚS DEL DEA, CERCA UNA PERSONA AMB AQUESTA FORMACIÓ

SI TENS INFORMACIÓ DE LA VÍCTIMA O ACCIDENTAT FACILITA-LA A QUI ESTÀ UTILITZANT EL DEA I A LES AUTORITATS COMPETENTS

Una vegada que coneixem què és el DEA passem a veure com s’utilitza. Com hem esmentat abans, la seqüència d’actuació és comú i estandarditzada per a tots els models existents , així, doncs, tot i que poden ser de diferents formes, mides i colors tots s’utilitzen seguint la següent seqüència:

Assegurar la seguretat del reanimador, víctima i testimonis.

Seguir la seqüència de Suport Vital Bàsic (SVB):

  • Avaluar a la víctima. Si la víctima no contesta i no respira amb normalitat:
  • Enviar a algú a buscar ajuda i, si es troba, cercar i portar un DEA.
  • Alertar al servei d’emergència (112-061)

A l’arribada del DEA:

  • Posar el DEA a l’esquerra del pacient a l’alçada del cap.
  • Si hi ha més d’un reanimador, no interrompre la RCP durant la posada en marxa de l’aparell.
  • Encendre el desfribil·lador (oprimint el botó o pujant la tap segons els model) i seguir les instruccions visuals i auditives.
  • Posar els pegats al tòrax nu de la víctima segons s’indica al dibuix.
  • Assegurar-se de que ningú s’apropa o toca a la víctima mentre el DEA dur a terme l’anàlisi del ritme. L’anàlisi tarda entre 5-15 segons, segons el model.

Després de l’anàlisi del ritme pot passar dues coses:

  • Si la descàrrega està indicada:
    • Assegurar-se de que ningú toca a la víctima
    • El DEA donarà una descàrrega
    • Reiniciar immediatament RCP 30:2.
    • Continuar com s’indica a les instruccions visuals/sonores que anirà donant el DEA
  • Si la descàrrega no està indicada:
    • Reiniciar la RCP immediatament, realitzant 30 compressions toràciques 2 insuflacions.
    • Continuar com s’indica a les instruccions visuals/sonores.
  • Seguir les instruccions del DEA fins que:
    • Arribi algú altre reanimador que agafi el relleu.
    • La víctima es desperti, obri els ulls i respiri amb normalitat.
    • El reanimador estigui cansat i hi hagi una altra persona que la pugui subsistuïr immediatament.
    • No treure els electròdes al pacient
    • Mantenir les maniobres de reanimació +/- seqüència de xocs indicats fins que succeeixi algun dels següents casos:
    • Resposta del pacient
    • Arribada dels equips de SVA
    • Esgotament dels reanimadors

I Quan no utilitzar el DEA?

No sempre podem utilitzar un DEA. El primer que cal mirar és si hi ha signes circulatoris.

Si els signes circulatoris NO estan presents, efectuï RCP durant 1 minut. Durant aquest temps no haurien de sentir-se advertències sonores. La duració de les maniobres ve definida pel cronòmetre del DEA Després d’un minut, aturi RCP per permetre l’anàlisi del ritme. Continuï amb l’algoritme del DEA segons les instruccions sonores visuals


Realitza les 4 activitats de CARDIOPROTECCIÓ


FONTS

Decret 151/2012, de 20 de novembre, pel qual s’estableixen els requisits per a la instal·lació i l’ús de desfibril·ladors externs fora de l’àmbit sanitari i per a l’autorització d’entitats formadores en aquest ús. http://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/6259/1271330.pdf

- Decret 30/2015, de 3 de març, pel qual s'aprova el catàleg d'activitats i centres obligats a adoptar mesures d'autoprotecció i es fixa el contingut d'aquestes mesures. http://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/6824/1409116.pdf

GUIA RÀDICA D’ÚS DEL DESFIBRIL·LADOR EXTERN AUTOMÀTIC (D.E.A.)

L’accés del públic als desfibril·ladors externs automàtics (DEA)

European Resuscitation Council. Annals de Medicina. Vol. 85, Num 5. Pàg 276 2002