LabEnXarxa

La seguretat al laboratori és essencial per garantir la salut i la seguretat dels estudiants i del personal. Alguns tips per fer-la més amena per a l' alumnat inclouen:

1.     Conèixer les mesures de seguretat bàsiques del laboratori, els equips de protecció, els plans d’emergència, les normes de seguretat al laboratori,  l'ús de la roba adequada i els possibles accidents i incidents.

2.     Assegurar que el laboratori estigui net i ordenat. Això ajudarà a evitar accidents i a mantenir un ambient segur. Res com mostrar ordre i desordre.

3.     Familiaritzar-se amb les normes de seguretat específiques del laboratori, com les regles per a la manipulació de productes químics i equips, sobretot en pràctiques reals que ha viscut l’alumnat.

4.     Ensenyar principis generals de seguretat als laboratoris, com la neteja i l'ordre, les actituds preventives, i assegurar que els estudiants estiguin familiaritzats amb les regles i procediments, abans d’utilitzar equipaments. I en cas d’haver-se produït un incident, reproduir-lo per a minimitzar-ne els riscos.

Incorporar la xarxa social TikTok a una dinàmica de seguretat al laboratori ha estat considerat com una estratègia didàctica i de metodologia activa que fomenta un vincle amb els alumnes, tenint en compte l'impacte que ha tingut en ells. S’ha observat que promou molt la participació dels alumnes, així l'adquisició o reforçament de noves habilitats o competències formatives i facilitant el procés d'ensenyament-aprenentatge a partir d'interessos i motivacions personals.  Pel joves, fer servir TikTok és una barreja d'entreteniment, voler ser coneguts i tenir fans, realitzar reptes i poder comparar les creacions pròpies amb les dels altres, estar en contacte amb els seus amics / es i pertànyer i desenvolupar-se dins d'una cibercomunitat. Tot i que el perfil és privat, el fet d’utilitzar-lo com a eina per a visualitzar actuacions de seguretat o consells els crida l’atenció i els anima a participar-hi, tot i que no han de fer ni balls ni coreografies, almenys el curs 2020-2021.L’accés als vídeos publicats està disponible a través del següent enllaç, o al propi canal:



Un dels reptes als que ens hem enfrontat en aquests dos cursos ha estat com crear contingut atractiu i informatiu a TikTok rellevant per a la seguretat del laboratori. Cada curs l’equip docent i l’alumnat, es reuneix per a fer les seves propostes.  Ens sorprèn que cada vegada més, l’alumnat explica estratègies i consells que es poden seguir per crear contingut atractiu, informatiu i rellevant, i que després apliquem al TikTok de seguretat del laboratori. Des d’unir-nos a reptes, a utilitzar # en tendència, fer duos, o crear reptes propis. El contingut que hi ha disponible al canal són actualment:

1. Vídeos curts per promoure l'ús correcte dels equips i l'ús adequat de la protecció per als ulls, l'ús de guants, etc.

2. Vídeos explicatius sobre com detectar i evitar possibles riscos al laboratori.

3. Vídeos explicatius sobre la importància de la neteja i la desinfecció del laboratori.

4. Vídeos informatius per recordar als usuaris l'ús correcte dels dispositius de seguretat.

5. Vídeos demostratius sobre com s'ha d'actuar en cas d'emergències, i d’emergències al centre

6. Vídeos sobre la importància de guardar els materials de seguretat.

7. Consells sobre la forma correcta d'emmagatzemar els materials perillosos.

8. Vídeos per informar sobre la identificació adequada dels materials perillosos.

9. Vídeos per promoure la importància dels procediments de seguretat en equipaments amb riscos físics.

10. Vídeos sobre com prevenir lesions al laboratori.

11. Vídeos de demostració de pràctiques segures al laboratori.

12. Consells i trucs per seguir les normes de seguretat al laboratori.

13. Vídeos de testimonis de persones que han patit accidents al laboratori.

14. Explicació dels diferents equips de seguretat disponibles al laboratori.

15. Tutorials pas a pas sobre com usar equips de seguretat.

16. Vídeos d'investigadors parlant sobre la importància de la seguretat al laboratori.

17. Recursos educatius sobre la seguretat al laboratori.

18. Vídeos d’activitats realitzades al centre d’extinció d’incendis, reanimació cardiopulmonar, ús de desfibril·lador, posició lateral de seguretat, etc.

19. Exercicis interactius, de correcte o incorrecte, per reforçar els conceptes de seguretat.

20. Jocs i activitats clonables a altres centres.