Electricitat

Autors: Erica Garcia, Larisa Garcia, Gerard Sánchez i Laura Fàbregues - Núria Ferré

Pots navegar per cada apartat. Hi ha activitats relacionades amb alguns d'ells, i poden treballar-se mitjançant la Realitat virtual o les Visites virtuals.

Les instal·lacions elèctriques

Una de les fonts d’energia més utilitzades tant en l’àmbit laboral com en l’àmbit domèstic és l’electricitat; això i el fet que no és perceptible ni per la vista ni per l’oïda fan que sigui causa de força accidents. Sempre que s’utilitzi l’energia elèctrica cal adoptar una sèrie de mesures preventives per evitar o minimitzar els accidents eventuals.

La normativa que fixa les disposicions mínimes pel que fa al risc elèctric és l’RD 614/2001, de 8 de juny, el qual és aplicable a tots els llocs on hi ha aquest risc, si a derivat de les mateixes instal·lacions elèctriques o dels treballs que s’hi fan. El risc elèctric és definit pel Reial decret 614/2001 com el risc originat per l’energia elèctrica i inclou:

· el xoc elèctric per contacte directe o indirecte, les cremades per xoc elèctric o arc elèctric,

· les caigudes o cops com a conseqüència del xoc o arc elèctric, i els incendis o les explosions originats per l’electricitat.

· L’arc elèctric és la descàrrega que es forma entre dos elèctrodes sotmesos a una diferència de potencial i col·locats en una atmosfera gasosa.

Ara cal diferenciar el dos tipus de contactes elèctrics:

Contactes directes: la persona entra en contacte amb una part activa de la instal·lació.

Contactes indirectes: la persona entra en contacte amb algun element que no forma part del circuit elèctric però que ha adquirit tensió de manera accidental.

També hem d’assenyalar que els factors que influeixen sobre l’efecte elèctric són sis:

· La intensitat del corrent.

· La durada del contacte elèctric.

· La impedància del cos humà.

· La tensió aplicada.

· La freqüència del corrent altern.

· La trajectòria.

Impedància

La impedància és la resistència total que té el cos humà al pas del corrent i es distingeix entre la impe­dància de la pell a la zona d’entrada, la impedància interna del cos i la impedància de la pell a la zona de sortida. Les circumstàncies com el grau d’humitat de la pell, la tensió, la durada o la duresa de l’epidermis poden fer variar el resultat de l’accident.

Intensitat del corrent

La intensitat del corrent es mesura en amperes (A) i és la quantitat de corrent elèctric que circula pel mitjà conductor en unitat de temps. La resistència es mesura en ohms () i és la dificultat que ofereix el conductor al pas del corrent. La tensió es mesura en volts (V) i és la diferència de potencial entre dos punts. Entre els factors de risc principals en el cas del risc elèctric hi ha els següents:

· L’existència d’un circuit elèctric compost d’elements conductors.

· Que el circuit estigui tancat o es pugui tancar i que dins d’aquest circuit hi hagi una diferencia de potencial de més de 30 V.

· Que el cos humà sigui conductor perquè no està prou aïllat.

· La manca de connexió de terra.

Els efectes nocius poden ser de dos tipus: incendis o explosions i electrització i electrocució. Els incendis o les explosions afecten les persones i les instal·lacions; en canvi, les electritzacions i electrocucions solament afecten les persones.

Electrització i electrocució

La diferència entre electrització i electrocució està en el fet que en el primer cas l’electricitat circula pel cos de la persona i té un punt d’entrada i un punt de sortida, i en el segon cas, en canvi, el pas del corrent elèctric provoca la mort de la persona..Les conseqüències que té el pas de l’electricitat pel cos van des dels simples cops o caigudes, les cremades, l’asfixia i l’aturada cardíaca provisional fins a la fibril·lació ventricular, que causa la mort. L’RD 614/2001, de 8 de juny, sobre disposicions mínimes per a la protecció de la salut i la seguretat dels treballadors enfront del risc elèctric, fa una sèrie de recomanacions. Destaquem les següents:

· Conservar els equips elèctrics en bon estat.

· No manipular, reparar o modificar equips o instal·lacions elèctrics.

· Tenir en compte les instruccions d’ús dels equips i instal·lacions elèctrics.

Quan parlem d’establir una sèrie de mesures de protecció contra els contactes elèctrics, hem de distingir entre els contactes directes i els indirectes

TASCA DE MANTENIMENT

Comprovació, cerca insuficiències i intents de millora de tot el comentat anteriorment incloent els endolls, les llums (fluorescents) i els seus interruptors, les caixes distribuïdores i els diferencials.

Equipament: amperímetre per comprovar la intensitat de corrent dels endolls.

Comprovació manual dels interruptors vam poder descobrir si aquests i els fluorescents funcionen.

En el cas de les caixes de distribució amb els magnetotèrmics, i dels diferencials comprovació visualment.

Inclore a l’informe de manteniment de tota la informació rellevant.

Exemple: Laboratori de química industrial que es pot veure en la imatge panoràmica.