equips de protecció i de seguretat

EQUIPS De protecció i de seguretat

Autors: Imane Bossuf, Jordi Ferri, Pau Mascó - Núria Ferré

Pots navegar per cada apartat. Hi ha activitats relacionades amb alguns d'ells, i poden treballar-se mitjançant la Realitat virtual o les Visites virtuals.

El laboratori és un lloc on es poden donar fàcilment, accidents o incidents com vessaments, esquitxades o incendis, degut a la utilització d’una gran varietat de productes químics amb diferent perillositat. Això fa necessari l’existència d’uns equips de protecció i d'equips de seguretat.

EQUIPS DE PROTECCIÓ

Protecció individual:

EL RD 773/1997 estableix, en el marc de la Llei 31/1995, de Prevenció de Riscs Laborals, les disposicions mínimes de seguretat i salut per a l'elecció, utilització pels treballadors en el treball i manteniment dels equips de protecció individual. Protecció individual és la tècnica que té com objectiu el protegir al treballador front a agressions externes, ja siguin de tipus físic, químic o biològic, que es puguin presentar en el desenvolupament de l'activitat laboral.

La seva missió no és la d'eliminar el risc d'accident, sinó reduir o eliminar les conseqüències personals o lesions que aquest pugui produir en el treballador, constituint una de les tècniques de seguretat operatives que presenta una major rentabilitat si tenim en compte el seu, generalment, baix cost front al grau de protecció que presenta el seu correcte ús.

L'equip de protecció individual (EPI) és qualsevol equip destinat a ser portat pel treballador per a que el protegeixi d'un o varis riscs que puguin amenaçar la seva seguretat o salut, així com qualsevol complement o accessori destinat a tal fi.

  • Protecció de les mans / braços : Guants de protecció
  • Protecció dels ulls / cara: Ulleres de protecció de muntura integral. Ulleres de protecció de muntura universal Utilitzar en cas de fer servir ulleres graduades
  • Protecció de les vies respiratòries: Mascareta de protecció respiratòria. Utilitzar en cas que no es pugui fer servir un sistema d'extracció localitzada (vitrina d'extracció de gasos, campana d'extracció, sistema d'aspiració, etc.)

Les Normes de seguretat i higiene de les instal·lacions, i els manuals de pràctiques indicaran també les EPIs a utilitzar. Als laboratoris del centre és obligatori accedir amb les EPIs i la roba de treball. Cal consultar l'FDS del producte químic per l'adequació dels EPI. Consultar amb el fabricant en cas de dubtes.


Protecció col·lectiva:

Protecció col.lectiva és aquella tècnica de seguretat l'objectiu de la qual és la protecció simultània de diversos treballadors exposats a un determinat risc. Un exemple són els sistemes utilitzats contra caigudes d'alçada (baranes, passarel·les, rets de seguretat, andamis, enreixats, cobriment de forats...) utilitzats en el sector de la construcció. Les mesures de protecció col·lectives han de prevaler sobre les individuals.

Aquestes tècniques es duran a terme basant-se en la contenció que puguin oferir les barreres físiques o de separació i/o aïllament del focus contaminant, en els processos de contenció química com poden ser la utilització dels desinfectants o bé la utilització de productes d’origen farmacològic com ara les vacunes.

Roba de treball

Pot actuar com a element de protecció, sobretot si se segueixen algunes recomanacions generals, com ara:

a) La roba del laboratori no s’ha de rentar mai fora de la instal·lació si no ha estat prèviament descontaminada.

b) El vestuari que serveix de protecció personal no ha de sortir mai del lloc d’ús (no es pot portar a la biblioteca, a la cafeteria, al carrer, etc.).

c) No s'ha de portar roba de carrer que augmenti la superfície corporal exposada (pantalons curts, sandàlies).

Com a part del vestuari de protecció s’inclouen les bates (amb els punys elàstics) i els davantals. De vegades, també resulten útils els protectors de sabates.

EQUIPS DE SEGURETAT

El laboratori és un lloc on es poden donar fàcilment, accidents o incidents com vessaments, esquitxades o incendis, degut a la utilització d’una gran varietat de productes químics amb diferent perillositat. Això fa necessari l’existència d’uns equips de seguretat com són les dutxes i rentaulls.

Les dutxes i rentaulls de seguretat són sistemes de protecció col·lectiva que tenen com a finalitat, minimitzar les conseqüències provocades per esquitxades o cremades amb productes químics. L’existència d’aquestes instal·lacions de seguretat en els laboratoris, permet en la majoria de casos una actuació ràpida i eficaç en situacions d’emergència. Per això és fonamental garantir un bon funcionament i un bon manteniment.

MANTENIMENT DELS EQUIPS DE SEGURETAT

L’objectiu d’aquest apartat és establir un programa de manteniment i comprovacions que garanteixin en tot moment el perfecte estat d’ús d’aquests equipaments de seguretat. Cada usuari del laboratori n’ha de conèixer la localització i utilització així com els mètodes de descontaminació, els primers auxilis (temps de rentat) i com actuar en cas d’emergència.

• La persona afectada ha de ser capaç d’arribar al rentaulls amb els ulls tancats.

• Els ulls es rentaran abundantment al voltant de mitja hora.

• L’ull s’ha de mantenir obert amb l’ajut dels dits per a facilitar el rentat sota les parpelles. És necessari rebre sempre assistència mèdica per petita que sigui la lesió.

• La dutxa s’utilitzarà com a tractament immediat de primers auxilis en cas d’esquitxada química o per a extingir el foc en cas que hi hagi roba encesa.

• En cas de contaminació química en una part important del cos, les robes contaminades han de ser extretes i la persona s’ha de dutxar durant 15 minuts o fins que arribi l’atenció mèdica. Les mantes ignífugues poden utilitzar-se per a evitar


Ubicació

• Els rentaulls i les dutxes d’emergència han d’estar instal·lat junts perquè, si fos necessari, els ulls es puguin rentar al mateix temps que el cos rep la dutxa d’emergència.

• El lloc triat ha d’estar a menys de 8 metres del lloc de treball. D’aquesta manera, qualsevol projecció o esquitxada als ulls pot ser tractada en menys de 10-15 segons.

• És millor situar-los en la direcció de la sortida habitual del laboratori. Aquesta zona haurà d’estar lliure de mobles, materials, aparells i productes. Poden situar-se al costat de la porta principal o als passadissos; aquesta opció presenta l’avantatge de no ocupar espai útil, sempre que no siguin un obstacle en cas d’evacuació d’emergència.

• Han de ser fàcilment visibles, estar clarament senyalitzats i ser de fàcil accés.

• S’ha d’evitar la proximitat a endolls i aparells elèctrics.


La metodologia utilitzada per tal de poder veure si les diferents dutxes i rentaulls dels laboratoris són segurs, és veure el cabal amb una durada de 5 min, les seves instal·lacions, la qualitat d’aigua (bacteris, fongs, partícules en suspensió), la temperatura etc.

RENTAULLS

Un rentaulls és un element de seguretat dissenyat amb l'objectiu de protegir els ulls de les persones després d'haver estat exposats a materials o substàncies perilloses.

Els rentaulls de seguretat s'encarreguen d'irrigar amb abundant aigua els ulls del professional per descontaminar el més ràpid possible qualsevol infecció o contaminació.

Característiques del rentaulls

La distància del terra als ruixadors sol ser de 1 m aproximadament.

• Han de garantir un raig d’aigua neta, tèbia, airejada i de baixa pressió durant un mínim de 15 minuts.

• Ha de tenir una vàlvula d’obertura ràpida amb tancament manual (no automàtic).

• Han de tenir dos ruixadors separats entre 15 i 20 cm i una pica d’entre 25 i 35 cm amb desguàs.

• La pressió de l’aigua a la xarxa serà inferior a 2 atmosferes perquè l’aigua, al sortir, borbolleigi i no causi danys als ulls.


ACTUACIONS DE COMPROVACIÓ AL RENTAULLS:

Tots els dies: Activar vàlvula d’obertura i controlar que el equip funcioni i que l’aigua estigui disponible.

Freqüencia setmanal:

  1. Activar la vàlvula d’obertura i assegurar-se de que es disposa de la pressió d’alimentació adequada, i controlar el correcte funcionament.
  2. Verificar el correcte funcionament dels filtres de les aixetes (barrejant aire amb aigua) controlant la intensitat i la angulació del doll, i que aquestes no estiguin obstruïdes amb detritus o calç, verificar que el raig sigui uniforme, ben airejat i sobretot no sigui particularment violent.
  3. Si cal, desmuntar el filtre i posar-la sota un raig d'aigua corrent. En el cas d'obstruccions calcàries ho oportú és submergir-les en una solució desincrustant.
  4. Atenció, si es realitza aquesta última operació és indispensable tornar a muntar els filtres al renta-ulls, accionar la vàlvula d'obertura i deixar córrer l'aigua almenys durant 5 minuts.
  5. Si alguna part o component no funciona correctament, ha de ser immediatament substituït.

DUTXA DE SEGURETAT

Les dutxes de seguretat s'encarreguen d'irrigar completament el cos del treballador que hagi patit un abocament o fuita en qualsevol part del cos.

Sol venir instal·lada al costat del renta ulls fix i es tracta d'una forma més de protecció de zones del cos que no siguin els ulls. Existeix una normativa associada en relació amb la seva alçada, cabal, desaigües, i sistema de clau de pas d'aigua.

Les dutxes d’emergència i els rentaulls formen part dels sistemes de protecció col·lectiva que han de ser-hi presents a tots els laboratoris experimentals a on es manipulin substàncies químiques. Aquests equips tenen com a finalitat minimitzar les conseqüències per a les persones en cas d’accident, però no eviten aquests per la qual cosa hem de tractar, primerament, d’evitar o reduir els riscos associats al treball.

Característiques de les dutxes d’emergència

• La distància del terra al ruixador de la dutxa sol ser de 2,1 a 2,3 m.

• La distància del terra al polsador ha de ser de 2 m aproximadament.

• La separació entre l’eix i la paret ha de ser de 60-70 cm i, en qualsevol cas, ha de ser suficient per acollir més d’una persona si fos necessari.

• El ruixador ha de tenir un diàmetre superior a 20 cm de diàmetre i forats prou grans perquè no s’obstrueixin fàcilment amb els dipòsits calcaris. La rosca d’entrada no ha de tenir menys de 2,5 cm de diàmetre.

• Ha de tenir una vàlvula d’obertura ràpida amb tancament manual (no automàtic); una palanca triangular descendent és una bona opció si és suficientment llarga. Els tiradors de cadenat no són recomanables perquè poden colpejar l’usuari i poden ser difícils d’agafar en una emergència.

• Ha de proporcionar un cabal suficient per a xopar la/es persona/es immediatament.

• Haurà de ser aigua potable tèbia (20-35 ºC) per a evitar el risc de refredar una persona cremada o en estat de xoc i que la poca acceptació de l’aigua freda no permeti una eliminació suficient del contaminant.

• Han de disposar sempre de desguàs per a reduir els riscos associats amb l’aigua vessada (cas de no existir desguàs caldrà recolli l’aigua a la major brevetat possible i senyalitzar la zona mentre romangui mullada)..

• És convenient un sistema d’alarma acústica o visual que s’activi en posar-se en funcionament la dutxa per avisar el personal de les àrees immediates i que la persona afectada pugui ser auxiliada.


Existeix la possibilitat d'instal·lar una combinació de rentaulls i dutxa de seguretat. La dutxa s'activa mitjançant una barra de tracció i el rentaulls s'activa a través de la maneta o pedal de peu. Inclou dues sortides d'aigua per rentar els ulls. La dutxa pot proporcionar ha de proporcionar entre 65 i 80 litres d'aigua per minut. Ha de tenir una gran superfície coberta de flux d'aigua. El rentaulls proporciona entre 10 i 12 litres d'aigua per minut, i ha d'estar protegit per capçals de contaminants en l'aire, que s'han de netejar sovint.

Tant per a la dutxa com per al rentaulls, la vàlvula s'activa en menys d'un segon. Ha de ser en tot moment accessible per a l'usuari. El flux de baixa velocitat esbandeix completament els ulls i la cara, i no és perjudicial per a l'usuari.


Manteniment de la instal·lació

• Els rentaulls i les dutxes d’emergència han de ser comprovats periòdicament, com a mínim un cop a la setmana. Per fer-ho, s’ha d’accionar la vàlvula i comprovar que el cabal i la pressió són suficients.

• S’ha de comprovar diàriament que hi hagi aigua i periòdicament l’estat general de la instal·lació, l’estat de les vàlvules, que s’accionin suaument, l’estat del desguàs, que la pressió sigui l’adequada i que no hi hagi dipòsits calcaris que puguin obstruir la dutxa.

• Les claus de tancament d’aigua de la instal·lació han d’estar situades en un lloc no accessible per al personal per tal d’evitar que es talli el subministrament en cas de petites fuites o anomalies, les quals han de ser immediatament comunicades i reparades. Aquestes claus s’han de tancar únicament en el moment de fer la reparació.

A continuació es presenta una taula de control de les actuacions de manteniment dels elements de seguretat.