Planificació

En aquesta fase es realitza una recopilació sobre la maduresa digital del centre. Aspectes com l'avaluació de les competències digitals, la inclusió, l'impuls de les vocacions STEAM entre l'alumnat o l'equitat digital ajudaran a l'anàlisi per detectar àmbits forts i febles.

Pla de treball pel curs 2023/24

objectius

Promocionar i oferir formació als docents i a les famílies sobre les noves tecnologies aplicades.

Actuacions

Informar a les famílies de formacions en el districte al llarg del curs.

El centre informa de les diferents ofertes de formació que es realitzin en el territori sobre digitalització, recursos TAC, xerrades, etc., per augmentar la competència i cultura digital de les nostres famílies.

indicadors

Incloure, en un qüestionari genèric de satisfacció, un 50% valora positiva la rebuda d'informació i d'aquestes, un 10% han participat a alguna d'aquestes formacions.

Fitxa

Promocionar formacions a docents de recursos i digitats, procedents de diferents portals. Seran comunicats o bé a través del correu o del full setmanal.

Comunicar a l'equip docent de formacions relacionades amb la competència digital o ampliar cultura digital del professorat.

Decidir els criteris d'elecció de les formacions, el canal i l'elaboració del qüestionari.

Millorar l'acolliment digital de la comunitat educativa.

Càpsula formativa de la cultura digital del centre.

Durant el mes de setembre o octubre es proposa una càpsula formativa pel professorat nouvingut, així com aquell que mostri interès. En aquesta càpsula s'informa dels següents aspectes que també es poden trobar al Drive de l'escola: connexió Wi-Fi amb el portàtil / mòbil, ús del Classroom, xarxes socials utilitzades pel centre i compartir les fotos de l'alumnat al Drive, entre d'altres.

El 90% del professorat nouvingut assisteix a la càpsula formativa proposada. 

Elaboració del document d’acollida per a les famílies.

El document plantejat per a les famílies ha de ser un document breu i visual (amb imatges) del funcionament de les diferents plataformes que s'utilitzen des de l'escola per exposar informació rellevant. Pel que fa al TPVEscola, es crea una guia de com realitzar pagaments; quant al Classroom, es presenta com es veuen les tasques penjades pel professorat per tal que puguin ajudar fills/es; en relació amb la pàgina web, s'elabora una guia per trobar la informació rellevant que és penjada; i, finalment, es mostren les xarxes socials utilitzades des de l'escola (Instagram, Twitter i Youtube).

Tots els documents estàn fets i validats en un clàustre. Totes les famílies coneixen l'existència d'aquests documents. Tots els docents coneixen l'existència d'aquests documents.

Afavorir la seguretat a l'hora de fer ús d'internet i l'ús ètic dels dispositius.

Participació de l'alumnat en diferents tallers organitzats per la Guàrdia Urbana. Visualització de vídeos o preparar xerrades amb alguna associació on la temàtica estigui relacionada amb les conseqüències negatives de les males conductes i l'ús inapropiat dels dispositius i les xarxes socials.

La Guàrdia Urbana realitza una xerrada sobre els perills de les Xarxes Socials. Així mateix, es busquen des de l'escola xerrades o tallers sobre la temàtica de les xarxes socials (perills, addiccions, conseqüències...) per tal de conscienciar a l'alumnat sobre el seu ús i promoure un ús responsable.

El 70% de l'alumnat és més conscient dels riscos de les xarxes socials després de la realització de les diferents xerrades.

Distribuir i puntualitzar els criteris d'avaluació de les competències digitals en els diferents nivells educatius.

Recollida de les programacions anuals on constin les activitats que s'han realitzat relacionades amb la Competència Digital.

S'elabora una graella amb els continguts que s'han de treballar a cada curs de manera transversal per tal de contribuir en el desenvolupament de la competència digital de l'alumnat.

Més d'un 60% de les programacions entregades a final de curs tenen les adaptacions a la Competència Digital realitzades.

Millorar la competència digital de l'alumnat per reduir l'escletxa digital i oferir les mateixes.

Implementació de propostes didàctiques digitalitzades a l'etapa d'Infantil.

A l'aula es comença a fer ús de les tauletes digitals a través de les següents aplicacions: Montser Numbers, Junior Xylophone 3D, GameKids, Matemáticas con Grin, Code Karts, Coloring and Learn, Educacio Infantil en Edat pree i Sounds for Toddlers, entre d'altres.

El 60% dels docents d'infantil marquen que han fet ús d'alguna aplicació digital al llarg del curs.

Introduir les STEAM a partir de 3r de primària i gradualment anar-ho implementant a la resta de les etapes educatives del centre; per tal de fomentar el treball globalitzat i interdisciplinar en el centre.

Implantació del projecte TECLA a partir de 3è de primària. El TECLA consisteix en introduir recursos STEAM a través d'una metodologia maker i les 5E (Engage, Explore, Explain, Elaborate, Evaluate) diversificant els aprenentatges a l'aula, reduint bretxa digital de l'alumnat envers la societat i oferint-lis les mateixes oportunitats que la resta d'alumnat. El projecte es començarà a implantar a 3è de primària i anirà implantant-se als altres cursos any rere any.

Realització d'activitats per nivell durant el curs acadèmic des de 1r de primària fins a 4t d'ESO. 

Criteri d'èxit ≥ 1 activitat per nivell.

Entrega de portàtils oferts pel departament d'ensenyament a l'alumnat.

A principi de cada curs s'assignarà als alumnes de secundària un dispositiu informàtic amb el que poder seguir el ritme escolar sense dificultats, i desenvolupant la competència digital de l'alumant; així com també reduir la bretxa digital dels alumnes més vulnerables.

El 100% de l'alumnat té a la seva disposició un portàtil.

Proporcionar un dispositiu MiFi a l'alumnat més vulnerable.

Durant el curs, però prioritzant si detectem la necessitat, es donaran dispositius MiFi a l'alumnat que no disposi d'Internet a casa seva. D'aquesta manera, aquests alumnes podran seguir millor les tasques proposades pels docents, tenint d'aquesta manera més possibilitat d'èxit escolar i reduir la bretxa digital.

El 100% de l'alumnat amb situació de vulnerabilitat digital disposa d'aquest dispositiu MiFi.