Planificació

En aquesta fase es realitza una recopilació sobre la maduresa digital del centre. Aspectes com l'avaluació de les competències digitals, la inclusió, l'impuls de les vocacions STEAM entre l'alumnat o l'equitat digital ajudaran a l'anàlisi per detectar àmbits forts i febles.

Pla de treball pel curs 2022/23

objectius

Promocionar i oferir formació als docents i a les famílies sobre les noves tecnologies aplicades.

Actuacions

Informar a les famílies de formacions en el districte al llarg del curs.

El centre informa de les diferents ofertes de formació que es realitzin en el territori sobre digitalització, recursos TAC, xerrades, etc., per augmentar la competència i cultura digital de les nostres famílies.

indicadors

Incloure, en un qüestionari genèric de satisfacció, un 50% valora positiva la rebuda d'informació i d'aquestes, un 10% han participat a alguna d'aquestes formacions.

Fitxa

Fer particep a tot el clàustre d'una formació de 40 hores (30h + 10h) per l'assoliment del nivell A1 de competència digital.

Realització d'una Formació Interna de Centre (FIC).

Valoració positiva del 80% dels participants mitjançant una enquesta.

Millorar l'acolliment digital de la comunitat educativa

Organitzar i comunicar a les famílies de formacions relacionades amb la cultura digital dins del centre.

Recerca de formacions per famílies relacionades amb la cultura digital i creació d'un recull de les formacions proposades.

Assistència del 50% de les famílies que s'hagin apuntat.

Potencia l'ús de l'EVA (Entorn Virtuals d'Aprenentatge) del centre.

Implementació total de l'EVA del centre (Google Classroom) en el dia a dia a l'aula.

En l'institut escola, s'ha escollit l'EVA a implementar dins l'aula: Google Classroom. Per poder facilitar el seu ús, es gestionen els usuaris que hi formen part (creació de correus, alta i baixa de comptes dels membres de la comunitat educativa... )

Prop d'un 100% de l'alumnat de 4r de Primària o cursos superiors té un correu de domini @puigigairalt, comprovat amb les llistes de cada grup-classe.

Afavorir la seguretat a l'hora de fer ús d'internet i l'ús ètic dels dispositius.

Oferir xerrades vivencials (drets d'autor i d'imatge, ús correcte d'internet) tan a l'alumnat com a les famílies.

Per comunitats, es valora les característiques i necessitats de l'alumnat i les famílies en referència a l'ús correcte i ètic de les eines digitals. Un cop recollit, es preparen xerrades per a conscienciar a tot el nucli familiar en aquell aspectes on l'aparició de professionals aporti un valor afegit.                               .

El 90% dels elements han sigut marcats com a entesos o assolits.

Millorar la competència digital de l'alumnat per reduir l'escletxa digital i oferir les mateixes.

Posada en pràctica un itinerari de robòtica des de 1r de primària fins l'últim curs de secundària. Adequant l'itinerari a cada etapa educativa, tenint en compte una verticalització del disseny de la proposta didàctica.

Realització a partir de 1r de primària fins a 6è de primària d'una proposta d'ambient de robòtica, d'una duració de 3h setmanals. Durant aquest espais els infants de cada curs hi participen cada 8 setmanes.

A l'etapa de secundària, es diferencia entre el 1r cicle i el 2n de cicle, de la següent manera:

- 1r cicle: a través de la franja de treball autònom es realitzen capses d'aprenentatge, de la qual l'alumnat es troba la proposta de robòtica.

- 2n cicle: s'ofereix una optativa de robòtica per preparar i orientar a l'alumnat cap a un itinerari formatiu de caire tecnològic.

Educació primària: percentatge d'alumnes que han participat en els itineraris de robòtica plantejats.

Educació secundària 1r i 2n d'ESO: valoració positiva en un 70% de l'autoavaluació en l'ambient de robòtica (en una escala de l'1 al 4, a partir del 2.5)

Educació secundària 3r i 4t d'ESO: assoliment satisfactori o superior en el 70% de l'alumnat que participa en l'assignatura.

Introduir les STEAM a partir de 3r de primària i gradualment anar-ho implementant a la resta de les etapes educatives del centre; per tal de fomentar el treball globalitzat i interdisciplinar en el centre.

Implantació del projecte TECLA a partir de 3è de primària. El TECLA consisteix en introduir recursos STEAM a través d'una metodologia maker i les 5E (Engage, Explore, Explain, Elaborate, Evaluate) diversificant els aprenentatges a l'aula, reduint bretxa digital de l'alumnat envers la societat i oferint-lis les mateixes oportunitats que la resta d'alumnat. El projecte es començarà a implantar a 3è de primària i anirà implantant-se als altres cursos any rere any.

Realització d'activitats per nivell durant el curs acadèmic des de 1r de primària fins a 4t d'ESO. 

Criteri d'èxit ≥ 1 activitat en el centre.

Durant el mes de setembre, l’alumnat completarà un curs sobre eines digitals per entendre i dominar els recursos digitals més comuns dins l’aula.

Durant el primer mes del curs, l'alumnat de la comunitat de joves es reunirà amb docents durant una hora i mitja a la setmana per treballar per projectes. En aquest cas, treballarem la resolució de reptes o problemes de forma globalitzada en cooperació amb altres membres de l'alumnat.

Realització de, com a mínim, un 80% de les activitats o reptes proposats.

Entrega de portàtils oferts pel departament d'ensenyament a l'alumnat.

A principi de cada curs s'assignarà als alumnes de secundària un dispositiu informàtic amb el que poder seguir el ritme escolar sense dificultats, i desenvolupant la competència digital de l'alumant; així com també reduir la bretxa digital dels alumnes més vulnerables.

El 100% de l'alumnat té a la seva disposició un portàtil.

Proporcionar un dispositiu MiFi a l'alumnat més vulnerable.

Durant el curs, però prioritzant si detectem la necessitat, es donaran dispositius MiFi a l'alumnat que no disposi d'Internet a casa seva. D'aquesta manera, aquests alumnes podran seguir millor les tasques proposades pels docents, tenint d'aquesta manera més possibilitat d'èxit escolar i reduir la bretxa digital.

El 100% de l'alumnat amb situació de vulnerabilitat digital disposa d'aquest dispositiu MiFi.