Propostes del grup de treball

A continuació s'exposen les activitats d'acollida de l'alumnat per conèixer la metodologia ABP+Scrum dels dos darrers cursos lectius.


Activitat 1

Dinàmica de grup

Per trencar el gel es fa una dinàmica de grup, fent jugar els alumnes, de manera que així trenquin el gel i estiguin més oberts a relacionar-se. Després d'aquesta dinàmica es formaran grups i es realitzarà l'activitat ABP inicial.

Activitat ABP

Dividits en grup se'ls planteja un cas programat per al primer matí del curs. Cada grup té un enunciat diferent, el qual consisteix en preparar una sèrie de preguntes per guanyar un concurs. Al final del matí cada grup ha de presentar a la resta les respostes que ha trobat. Un exemple d'enunciat és:


Esteu participant en un concurs i per poder guanyar heu de contestar a les següents qüestions. Les respostes només seran vàlides si van acompanyades de les indicacions que calgui per a que algun altre pugui trobar la solució (fórmula utilitzada, url consultada, raonament lògic...) i del seguiment del treball en grup. Al final haureu de contestar a les qüestions davant del públic. Qualsevol membre del grup ha de poder contestar qualsevol qüestió!!

    1. ¿Quina altura té un arbre, que és 2 metres més curt que un fanal d'altura triple que la de l'arbre?
    2. Si un producte val 1000 iens, quant val aquest mateix producte en euros?
    3. Endevina, endevinalla, quin és l'animal que pon a la palla
    4. Donar l'equació de la recta que passa pels punts (1, 3) i (-2, 7)

La sessió està planificada segons el següent cronograma:

L'enunciat inclou els diferents apartats que han de completar els grups, amb espais per emplenar en cada apartat: Acords inicials, Pluja d'idees, Objectius d'aprenentatge, Pla de treball, Diari d'incidències, i el Treball, en format paper.



Activitat 2

Es planteja un cas ABP per treballar continguts previs bàsics i al mateix temps recordar el funcionament de la metodologia ABP i Scrum, utilitzant Moodle, eines multimèdia i l'eina KanbanFlow. L'enunciat demana els documents amb el format que els alumnes ja coneixen del curs anterior. Com exemple, l'enunciat per a 2n de DAW és el següent:

Heu de dissenyar i planificar el desenvolupament d'una petita web de tema lliure.

No heu de codificar-la!

Tingueu en compte els següents punts:

    • Cal tindre un servidor web local per a proves privades.
    • Cal accés a un servidor de hosting real per a proves públiques.
    • Decidir l'entorn de desenvolupament que usarem.
    • Recordar HTML/CSS a nivell bàsic de 1er i pensar quins fitxers .html i .css deuríem programar.
    • Ús de llenguatge PHP a nivell teòric: per a quines funcionalitats podria servir a la vostra web?
    • Ús de llenguatge Javascript a nivell teòric: per a quines funcionalitats podria servir a la vostra web ?
    • Ús de MySQL a nivell teòric: per a quines funcionalitats podria servir a la vostra web ?


L'alumnat disposa de 6 hores per realitzar el cas, distribuïdes de la següent manera:

A l'alumnat se'ls recorda que per arribar a la solució s'han de preguntar: què sabem? què volem aprendre? què fem per resoldre allò que no sabem i hem d'aprendre?

En cada activitat del cas els alumnes treballen de forma semblant a la que ja han treballat a 1r. A diferència del cas inicial de 1r, en què es lliuren els resultats de cada activitat en paper, en aquesta activitat inicial es lliuren els documents a Moodle, amb el format que ja coneixen per al nom del document i amb el contingut acordat. Així, han de lliurar el següent:



Activitat 3:

Dinàmica de grup

Com en el curs anterior, per trencar el gel es fa una dinàmica de grup, fent jugar els alumnes, de manera que així trenquin el gel i estiguin més oberts a relacionar-se. Després d'aquesta dinàmica es formaran grups i es realitzarà l'activitat ABP inicial.

Activitat ABP

Els alumnes, organitzats en grup, han de treballar en un cas. Aquest cas difereix del de l'any anterior. El plantejament, en comptes de plantejar la resolució de preguntes en un concurs, és proposar una situació hipotètica que provoqui més implicació en els alumnes, més motivadora. L'enunciat és el següent:

En la darrera reunió de l'associació d'antics alumnes de l'institut, de la que formem part, vàrem decidir que faríem un viatge fora de la comunitat europea cada 2 anys, ja que aquest és un somni que compartim la majoria. També vam decidir que buscaríem formes d'organitzar-nos treballant en petits grups de 3 persones, ja que pensem que així podrem tirar endavant totes les idees que se'ns acudeixen, perquè moltes vegades aquestes idees es queden sense fer.

Concretant sobre el viatge, vam acordar que:

    • El primer viatge la farem el mes de Juliol de 2018,
    • començarem a organitzar-nos avui, durant una sessió que durarà 2 hores i mitja,
    • durant tot el temps de preparació, deixarem anotades les idees principals que ens serveixin per a organitzar els viatges dels propers anys,

Concretant sobre la forma d'organitzar-nos, vam acordar que:

    • Aprofitarem la sessió d'avui per valorar com ens va una metodologia de treball en grup que alguns de nosaltres utilitzàvem en classe, i que s'anomena ABPOP (Aprenentatge Basat en Problemes O Projectes).


L'activitat s'organitza segons la següent taula:



Proposta pel curs vinent

La proposta per al curs vinent és la mateixa per al primer dia que la del curs 2017-2018. L'alumnat haurà de realitzar una introducció a la metodologia a partir d'un cas pràctic no relacionat amb els continguts del cicle però, sobre un problema que es poden trobar a la vida real i que pugui captar el seu interès. Addicionalment, perquè l'alumnat es familiaritzi amb la metodologia de treball, es proposa destinar la primera setmana lectiva a treballar-hi tot utilitzant les eines TIC i TAC que seran d'ús habitual durant el curs.

La cronologia seria la següent: