Eines TAC per ajudar a l'adaptació

Definim TAC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) com el conjunt d'eines que ajudaran al professorat en la seva tasca d'ensenyament i guiaran a l'alumnat en el seu procés d'ensenyament-aprenentatge amb l'objectiu de millorar i innovar els processos d'ensenyament, aprenentatge, avaluació i organització.

L'ús de les TAC en l'ambit escolar comporta, l'adquisició d'una competència digital per part del professorat que haurà d'anar actualitzant-se per poder adaptar-se als nous entorns de treball i en l'ús de noves tecnologies.

La manera de treballar dins de l'aula també comporta un canvi, en metodologies com ABP (Aprenentatge Basat en Problemes), on la figura del professorat deixa de ser la font principal d'informació i adquireix el paper de guia de l'alumnat facilitant-los l'aprenentatge mitjançant l'ús de nous recursos.

Per altra banda, també és important tenir recursos a l'aula, disposar d'ordinadors, portàtils, tauletes, projectors, connexió a Internet i/o d'altres eines informàtiques, faciliten molt la inclusió d'eines TAC en el procés d'ensenyament-aprenentatge.

Hi ha una gran quantitat d'eines TAC que faciliten el procés d'ensenyament-aprenentatge el que a continuació es recull és un petit llistat d'algunes d'aquestes eines.

Plickers: eina per realitzar jocs i/o qüestionaris, es pot treballar de forma individual o grupal. A través de l'aplicació es generen un targes de resposta que s'han d'imprimir i donar als grups o a l'alumnat. Mostrant les targetes es dóna resposta a les qüestions plantejades. El professorat ha d'escanejar, amb un dispositiu mòbil, les respostes dels diferents grups i aquestes apareixen a l'aplicació.

Accés: el professorat es dona d'alta i crea els cursos i els qüestionaris; a través de targes generades per l'aplicació es realitza la participació de l'alumnat.

Material: només el professorat necessita un ordinador o dispositiu mòbil i targes impreses.

Enllaç: https://www.plickers.com

Imatge 1: Qüestionari “Acollida alumnat de 1-SMX”


Socrative: aplicació definida com un gestor de participació de l'alumnat. Permet realitzar tests, avaluacions, activitats, etc., on el docent pot avaluar en temps real les dades per valorar el seguiment de les activitats realitzades.

Accés: el professor s'ha de donar d'alta a la plataforma i crear les classes, i l'alumnat només cal que s'inscrigui a les classes o rooms.

Material: necessari disposar cada usuari/usuària d'un ordinador o dispositiu mòbil.

Enllaç: https://www.socrative.com/

Imatge 2: Valoració final “Acollida de l'alumnat”


Stormboard: eina per facilitar l'intercanvi d'idees. L'alumnat pot desenvolupar un rol més actiu i en temps real. Tothom pot afegir, comentar i valorar idees molt fàcilment i ràpidament.

Accés: accessible des de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet. Tant alumnat com professorat s'han de crear un compte.+

Enllaç: https://stormboard.com/

Imatge 3: Taulell creat per a l'acollida de l'alumnat


KanbanFlow: aplicació que ajuda a organitzar i guiar a l'alumnat en el desenvolupament del treball. A partir del pla de treball que han dissenyat prèviament generen el taulell amb l'organització de les tasques (Per fer | Fent | Finalitzades). La tasca del professorat és controlar i comprovar que les tasques es distribueixen de forma adequada.

Accés: accessible des de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet. És necessari que tots els usuaris estiguin enregistrats.

Enllaç: https://kanbanflow.com/

Imatge 4: Exemple Organització tasques treball de l'alumnat


Prezi: eina per crear presentacions. Utilitzada per l'alumnat com a reforç en la presentació dels seus treballs.

Accés: és necessari crear-se un compte.

Enllaç: https://prezi.com/login/?next=%2Fn7xnf8bkmr8s%2Fedit%2F%3Futm_campaign%3Dshare#9_30863873


RecordMyDestop: aplicació per a gravar la pantalla de l'ordinador, versió per a sistema Ubuntu.

Accés: l'aplicació s'instal·la en el sistema i pot ser utilitzada per qualsevol usuari que es validi sense necessitat de connexió a Internet.

Enllaç: https://recordmydesktop.uptodown.com/ubuntu


ScreenCastify: extensió per a Google Chrome que permet capturar en vídeo l'escriptori, una finestra o una pestanya de navegador. S'integra amb Google Drive i així allò que grava ho pot desar automàticament a l'espai al núvol de l'alumne.

Enllaç: https://chrome.google.com/webstore/detail/screencastify-screen-vide/mmeijimgabbpbgpdklnllpncmdofkcpn


Youtube: aplicació per a muntar i compartir vídeos realitzats per l'alumnat.

Accés: s'ha de tenir un compte Gmail.

Enllaç: www.youtube.com




El següent bloc d'eines TAC són utilitzades pel professorat en el desenvolupament de les seves classes.

Algunes d'aquestes eines són administrades i dirigides pel professorat i d'altres són facilitades a l'alumnat com a suport per al correcte desenvolupament del seu treball diari.


Google apps (email, Drive --> docs, fulls de càlcul, formularis)

Ús a l'aula: facilita la comunicació amb l'alumnat.

Compartició de documents: espai on es comparteix la documentació i es genera el treball grupal. Poden accedir diferents persones al mateix document al mateix temps.

Formularis: per realitzar enquestes de valoració.

Enllaç: https://www.google.es/intl/es/about/products/

Imatge 5: Recurs per compartir documents creat per l'alumnat


Moodle: espai on el/la docent crea el curs de la seva matèria amb tota la informació necessària per a realitzar les activitats d'ensenyament-aprenentatge.

Accés: tant l'alumnat con el professorat es valida amb un compte d'usuari.

Enllaç: https://moodle.org/

Imatge 6: Exemple d'una curs de Moodle



Kahoot.it: eina per realitzar qüestionaris en línia que es poden realitzar en grup o individual.

Accés: el/la docent s'ha de donar d'alta per crear els qüestionaris, l'alumnat necessita un dispositiu mòbil o portàtil per participar, no és necessari tenir compte.

Enllaç: https://kahoot.com/,

Imatge 7: Qüestionaris creats per a una matèria

Web-Nodes: Node_Alumnat, espai dintre de la web del centre on l'alumnat pot crear els seu fòrums i/o noticies, per publicar activitats, projectes i sortides realitzades durant el curs. El format potser text, imatges o vídeos.

Accés: dispositiu amb connexió a Internet i compte corporatiu del centre.

Imatge 8: Node Alumnat