Els jocs i les dinàmiques de grup per l'acollida i l'adaptació

Jocs informals per trencar el gel

Demanem als i a les nostres alumnes, que no es coneixen entre ells, que des del primer dia, minut u, han de treballar en grup, analitzar, discutir, decidir, dissenyar, implementar, executar, defensar, ... Deixem que primer es coneguin una mica. Ajudem a que es trenqui el gel!

El nostre plantejament és que volem facilitar que ningú quedi aïllat, creant un clima d'acceptació i de cooperació dins del grup-classe. Per aquest motiu, per facilitar la cohesió del grup, hem d'afavorir que els i les participants es puguin conèixer i que s'hi puguin relacionar.

En general és millor fer poques activitats i que els alumnes no es vegin pressionats pel temps que disposen. Qualitat per davant de quantitat!

Les activitats que presentem a continuació van encaminades a que

    • Jocs de presentació: per què els i les alumnes es coneguin, parlin entre ells i hi interactuïn, i perdin una mica aquesta vergonya inicial, per d'aquesta manera facilitar el treball en grup.
    • Jocs de relació: per què els i les alumnes es coneguin millor i iniciïn una relació de confiança. També volem establir unes pautes per a les relacions en el treball en grup.
    • Joc de col·laboració: per què els i les alumnes treballin conjuntament i també per fer un primer apropament a l'arp.

La idea seria fer els jocs de presentació el primer dia abans del descans i els de relació també el primer dia després del descans, i el joc de col·laboració el segon dia.


Jocs de presentació

Aquesta activitat va destinada a que els i les alumnes es coneguin. Que sàpiguen els noms dels seus nous companys i companyes, que parlin entre ells i que riguin una estona. Volem generar situacions en les que puguin interaccionar de forma distesa.


    • La moneda de la memòria: Estem en rotllana, la mà esquerra oberta mirant el sostre damunt de la mà del veí de l'esquerra, la mà dreta oberta mirant el sostre damunt de la mà esquerra i oberta del company de la dreta. Agafem una moneda que anirà de dreta a esquerra i sense tancar la mà, la passaré al company de l'esquerra tot dient: De (el nom del company de la dreta) a (el nom del company de l'esquerre).
        • Exemple: En Josep es troba assegut entre la Mireia i la Carla. Quan li arribi el torn dirà "De la Carla a la Mireia".
        • Quan algú s'equivoca tothom es canvia de lloc.
        • L'objectiu és que la moneda faci una volta sencera.
        • Durada: 15 min
        • Es pot fer al pati


    • Simón dels noms: Els alumnes es posen en rotllana. Comença un dient el seu nom "Em dic Joan". El del seu costat diu el nom de l'anterior i el seu "Ell es diu Joan, jo em dic Anna". El següent ha de dir el nom dels anteriors i el seu "Joan, Anna, Pep" i així successivament. Si algú s'equivoca o no sap un nom torna a començar la persona el nom de la qual estava equivocat o no se sabia. S'acaba quan s'ha completat una rotllana sencera.
        • Objectiu: presentació, conèixer el nom dels companys/es de classe amb els que hem de treballar.
        • Altres: Atenció, retentiva, ... No hi ha perdedors/res. Tots/tes col·laboren per un fi comú.
        • Durada: 30 min
        • Es pot fer al pati


    • Pictionary a la pissarra. Dos grups. Una persona de cada grup dibuixa (diferent a cada dibuix). El grup intenta endevinar. Temps límit!
        • Objectius: ara el grup ha de col·laborar. Trencar el gel.
        • Material: Pictionary o similar. Alternativament un diccionari (per treure les paraules a sorts), 1 retolador de pissarra i un cronòmetre!!
        • Si volem fer-ho sobre un tema en particular a internet hi ha llistats de paraules per jugar (Google). Buscar "pictionary word list computer" o similar.
        • Durada: 30 min


    • Posar la coa al burro: Es fan tants grups com taulers de suro tinguem a classe. A cada tauler posem una fotocòpia o similar d'un burro sense coa, i en el lloc de la coa una diana. Una persona del grup es tapa els ulls i té una xinxeta amb fils penjant a mode de coa. El membres del grup l'han de guiar des de la porta de classe fins al tauler per posar la coa al burro.
        • Els membres del grup han d'estar davant de la pissarra (no es poden moure)
        • Material: fotocòpies burro, xinxeta amb la coa. També es pot fer amb celo o similar.
        • Es pot fer 2-3 cops per grup i veure qui guanya. La primera o primeres vegades millor fer cada grup per separat.
        • Més difícil: tots els grups alhora, a veure qui crida més!
        • Durada: 45 min

Aquests jocs són per trencar el gel. De tota manera les col·laboracions que generaran seran caòtiques. Tothom parlarà a l'hora, no hi ha torns, potser no intervindrà tothom per igual... Hem de millorar la interacció per afavorir el treball en grup.

Jocs de relació

Aquesta activitat va destinada a que els i les alumnes es relacionin, per a que es puguin conèixer millor. En aquest cas tots i cada un dels alumnes ha de parlar amb la resta del grup. Cada alumne/a ha de proposar alguna cosa i decidir algun tipus de posada en comú o resultat. Els grups, mitjançant portaveus, han de comunicar els resultats a la resta de la classe.

Val la pena establir algunes pautes a l'inici de l'activitat: s'ha d'evitar tant la manca com l'excés de comunicació, respectar el torn de paraula, no tallar als altres, no competir dins del grup, si no col·laborar, no perdre de vista l'objectiu del treball encomanant, reconèixer les aportacions dels companys. Remarcar que l'èxit del grup és un èxit per tots i depèn de totes les aportacions individuals, el fracàs del grup és un fracàs de tots i molts cops prové de la desconnexió dels individus respecte del grup.

En les dinàmiques de grup és important tenir en compte que alguns participants són més tímids o necessiten més temps per realitzar les activitats. Per això, és important que el professor o professora ajudi als equips en l'activitat, marcant els temps, donant ànims per seguir amb la conversa si un equip es troba travat i recordant que tota resposta serà correcta, perquè l'objectiu de la dinàmica és entretenir-se i conèixer-se una mica millor.

Top 5 de jocs. Una revista ens ha proposat que els ajudem a triar el top 5 dels millors jocs, ja que volen publicar un article.

Desenvolupament: dividir la classe en grups de 4-5 alumnes. Dins de cada grup han de fer un llistat amb els millors jocs, ja sigui d'ordinador, consola, online o el que sigui. Han de justificar la seva elecció. Cada equip ha de presentar el seu top 5 davant el grup-classe. Finalment confeccionar un únic top 5 joc entre tots els equips.

    • Objectius: relacional
    • Material: paper i bolígraf
    • Durada 1h


Una paraula per resposta: Dividir els participants en grups de 4-5 persones aleatòriament. Es tracta de proposar un seguit d'interrogants als quals els participants hauran de donar resposta, en forma d'una sola paraula. Més avall us proposem algunes preguntes.

Desenvolupament: Primer presentar la Pregunta als equips. Subratllar que el propòsit de la pregunta és motivar comentaris i debats. Llavors cada participant pot prendre 1 minut a pensar la resposta. Quan la tingui escriurà la seva paraula. Després, dins cada equip, s'ha de posar en comú les paraules escollides, i la seva motivació. Després de la primera discussió, demana voluntaris per compartir els resultats amb tots els assistents. Si cap s'ofereix, els pots interpel·lar directament amb la pregunta: "Escolta Maria, ¿què és el que més et molesta en un company de grup treball? Finalment cada equip ha de seleccionar una paraula d'entre totes les proposades. Després, cada equip exposarà a la resta d'equips la seva paraula i podrà respondre a les preguntes dels altres sobre els motius pels què l'ha escollit. Finalment, entre tot el grup classe s'ha de seleccionar una paraula entre les proposades. Aquesta dinàmica genera converses dins dels equips i del grup relatives a la temàtica del curs que van a començar.

Alguns exemples d'aquest tipus de preguntes: Què et motiva? De què us queixeu els alumnes? Què és el que més et preocupa de la feina aquest trimestre? Què és el que més valores en un company de grup de treball? Què és el que més et molesta en un company de grup de treball? Què és el que més et il·lusiona de la teva feina aquest any? Quina paraula t'agradaria sentir-li dir al teu professor/a? Defineix, resumeix o descriu en una paraula el curs que acabes de començar.

    • Objectius: relacional
    • Altres: És interessant perquè estimula la conversa espontània, atès que no hi ha cap resposta correcta o incorrecta, ja que del que es tracta és que comparteixin les seves opinions.
    • Durada: 10-15 minuts per pregunta.



Joc de col·laboració

Aquesta activitat aprofundeix en la col·laboració entre l'alumnat, al mateix temps que introdueix de forma intuïtiva la metodologia ABP. Es tracta d'una activitat que conté alguns moments claus en la metodologia: enunciat, pluja d'idees, objectius aprenentatge, planificació, resolució, posada en comú de les solucions, presentació, co-avaluació, auto-avaluació. No és un projecte, no contempla la gestió del projecte ni l'SCRUM, que quedaria per una altra activitat.


Formació dels grups

Dividir el grup en equips de 3 a 5 persones.


Enunciat

Esteu participant en un concurs i per guanyar heu de contestar a les següents qüestions. Heu d'escriure les respostes i les indicacions que calgui per poder donar la solució raonada a les qüestions. Al final haureu de contestar a les qüestions davant del públic. Qualsevol membre del grup ha de poder contestar qualsevol qüestió!!

    1. ¿Quina altura té un arbre, que és 2 metres més curt que un fanal d'altura triple que la de l'arbre?
    2. Si un producte val 1000 euros, quant val aquest mateix producte en la moneda oficial de Xina?
    3. Endevina, endevinalla, quin és l'animal que pon a la palla
    4. Donar l'equació de la recta que passa pels punts (1, 3) i (-2, 7)


Cronograma

Com resoldre el cas? Pluja d'idees

    1. .................................................................................................................
    2. .................................................................................................................
    3. .................................................................................................................
    4. .................................................................................................................
    5. .................................................................................................................
    6. .................................................................................................................
    7. .................................................................................................................

Què és el que ja sabem? Què ens falta saber? Com ho farem?


Pla de treball

Històries: A què volem donar solució (Resolució de la pregunta 4) Tasques: Feines entregables (escriure l'equació de la recta que passa per dos punts donats)Subtasques: Feines no lliurables (buscar l'equació que passa per dos punts donats de la recta a internet)


Treball

S'elaborarà un treball on es recollirà la solució raonada a totes les qüestions.