Sèrie de Televisió

Les sèries es poden dividir en quatre tipus segons la manera de tractar la línia argumental:

  • Després del primer capítol, anomenat sovint "pilot", en què es presenten els personatges fixos, o una part d'ells, que apareixeran en els capítols següents, cada capítol és completament independent i no segueix cap línia, de manera que és indiferent veure'ls en ordre o no. Com a molt, cada final de temporada pot continuar en el primer capítol de la temporada següent, de vegades en forma de capítol doble, per tal de mantenir l'interès de l'espectador i intentar que vegi el primer capítol de la temporada següent. Aquest esquema és propi de les sèries més antigues, com ara Charlie's Angels, The A-Team, McGyver, Starsky & Hutch, Star Trek, etc.
  • La història iniciada en el pilot segueix i es desenvolupa, però cada capítol presenta, a més, una o diverses històries paral·leles que comencen i acaben en un mateix capítol o bé s'allarguen durant un nombre reduït de capítols. Sovint, la història que continua durant tota la sèrie presenta l'evolució de la vida personal dels personatges o una trama argumental paral·lela, mentre que les històries de durada reduïda, de vegades fins i tot amb molta menys rellevància que l'altra, estan relacionades amb la seva professió. En alguns casos, durant alguns capítols la història de fons no apareix, i per tant aquests capítols poden ser omesos, o vistos en desordre, sense perdre el fil de l'argument. Exemples d'aquesta mena de sèries són The Practice, House, MD, Weeds, E.R., Ally McBeal, Smallville, Grey's Anatomy, Dr. Quinn, Medicine Woman, etc.
  • L'argument iniciat en el pilot continua i es desenvolupa durant els capítols següents, sense històries para·leles, de manera que es fa necessari veure tots els capítols per tal de no perdre el fil argumental, com si es tractés d'una pel·lícula molt llarga. Algunes de les sèries d'aquest tipus són Lost, Prison Break, Heroes, Dynasty, Alias, etc.
  • No hi ha capítol pilot, personatges fixos ni línia argumental. Cada capítol és completament independent dels altres; és el cas d'Outer Limits, Alfred Hitchcock Presents, The Twilight Zone, etc.

Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/S%C3%A8rie_de_televisi%C3%B3

ANÀLISI D'UN CAPÍTOL PILOT

El capítol pilot (o primer capítol, capítol de prova) d’una sèrie és el més important, principalment perquè és la primera presa de contacte dels espectadors amb la sèrie i, del seu èxit, se’n determinarà el seu compromís de seguir-la i, conseqüentment, la continuïtat i èxit de la sèrie. En la majoria de casos, en aquest capítol pilot es configuren els elements principals que situen a l’espectador en un espai i un temps determinats, se li presenten els personatges més importants i, com a mínim, el primer conflicte dramàtic.

Us proposem que mireu el primer capítol de la sèrie Crims (2000) de TV3 que, tot i no estar ambientada en l’Edat Mitjana, con el seu títol indica, es relaciona de manera directa amb la temàtica que haurà de tenir el vostre capítol pilot.

Mireu el capítol a través d’aquest enllaç i responeu les preguntes que es plantegen a continuació en un document amb el nom Anàlisi_capítol_pilot_G(N)

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/crims/umbra/video/5792446/


L’ESPAI I EL TEMPS

  1. Descriviu en quina època s’ambienta la sèrie. Quins elements o recursos es fan servir per recrear el temps històric?
  2. Pel que fa al temps intern, quant de temps passa des que s’inicia el capítol fins que acaba (un dia, una setmana, dos mesos, tres anys…)? Considereu que el ritme és ràpid o lent?
  3. Es tracta d’un espai únic (tot passa a un sol indret, una habitació, un carrer...) o múltiple? La trama es succeeix a un espai urbà o rural? Quines són les característiques principals d’aquests espais (foscos, agradables, tètrics…)?
  4. Creieu que està ben aconseguida l’ambientació espaciotemporal del capítol? Quines qüestions podrien millorar?

ELS PERSONATGES

5. Quins són els personatges que se’ns presenten, el seu rol al capítol i les seves característiques principals? Seguint l’exemple, elaboreu el perfil dels personatges que apareixen al capítol:

Maruta Picaia. Personatge secundari. Dona adulta d’uns 40 anys, metgessa, molt intel·ligent i atenta als detalls.

EL CONFLICTE DRAMÀTIC

6. Descriviu breument el conflicte principal que s’hi planteja (l’acció o trama argumental) fins al punt de la seva resolució, si és que es resol. Valoreu si creieu que és un conflicte que pot ser interessant, que capta l’atenció de l’espectador, que l’engresca per continuar mirant la sèrie i per què.

EL FINAL

7. Aquest és l’element clau per engrescar l’espectador a continuar mirant el segon capítol: a generar-se expectatives, hipòtesis… El capítol que has vist, té un final obert o tancat? Soluciona el conflicte plantejat? N’obre de nous? Per què creieu que l’espectador voldrà veure (o no) un segon capítol?

Etapes del procés de producció televisiva:

Sabeu quins passos es segueixen per produir una Sèrie de Televisió? Alguns ja els heu treballat anteriorment en algun projecte però d'altres són nous! Pareu atenció a cadascuna de les fases i planifiqueu bé els temps de cadascuna així com les tasques a fer.