Verónica Pascual

BIOGRAFIA I CARRERA

Verónica Pascual va néixer el 1979 a Burgos.

Els seus pares, Àngel Pascual i Colette Boé, van fundar a principis dels vuitanta l'empresa que ella ara dirigeix. En concret el seu pare, a qui defineix com un "visionari avançat al seu temps", ha estat el seu gran referent. Verónica Pascual, guanyadora en la categoria d'Economia dels Premis Dones a Seguir 2017, sempre va saber que volia seguir els seus passos en el món de l'enginyeria. "Vaig triar aeronàutica perquè em fascinen els avions i l'aerodinàmica. Quan era molt nena, l'única manera de calmar-me era portar-me a l'estació de Burgos a veure els trens, i ja més gran m'encantava veure els avions solcant el cel ". Verónica Pascual va començar la seva carrera a l'estranger i va recollir els seus primers èxits treballant com a consultora per a una multinacional. Però després de rebre una trucada d'alerta, va tornar al nostre país amb un important repte: reinventar l'empresa familiar. El seu talent i esforç han convertit a la companyia ASTI en un referent en el sector de la transformació tecnològica de vehicles automatitzats i intel·ligent per a la indústria 4.0.

Després de llicenciar-va començar a treballar en el grup industrial multinacional Bouygues, fins que el 2004 es va incorporar a l'empresa familiar, Asti, que ofereix solucions per a l'automatització de la logística. Des de la seu de Madrigalejo de la Muntanya (Burgos), el seu equip, format per professionals de sis nacionalitats diferents, dóna servei a empreses de quinze països a Europa, Amèrica i Àsia. Després de passar per diferents posicions, a finals de 2006 es va convertir en la directora general de la companyia. Un parell d'anys després, ja ben acomodada en les seves noves funcions, va prendre una decisió que marcaria un canvi estratègic en la gestió de l'empresa: va comprar el 100% de les seves accions. Des de llavors ha passat gairebé una dècada. En aquest temps, la facturació s'ha multiplicat per tretze i la plantilla, per vuit. I Asti s'ha convertit també en un referent mundial del seu sector. Ho han aconseguit apostant per la internacionalització i el treball de R + D. També pel nou talent, amb programes com Asti Robotics o Asti Academy Verónica Pascual és CEO de ASTI i presideix la Comissió Indústria 4.0 d'AMETIC. Va tornar al país per treure a flotació el negoci familiar i va liderar el procés de gestió del canvi que va suposar un important creixement i enfortiment de les activitats d'I + D. Ha triplicat els seus empleats, quadruplicat la facturació i aconseguit un any abans, els objectius de 2012 per al següent lustre. La internacionalització, li ha suposat més d'un 50% de la facturació el producte estrella són els vehicles de guiat automàtic (AGV) per a grans fàbriques i dipòsits. Enginyera Aeronàutica amb extensa formació en tecnologia, va començar la seva carrera internacional a la multinacional Bouygues. El 2006 es converteix en CEO d'ASTI i el 2008 compra el 100% de les seves accions. És presidenta de AMETIC, Multisectorial que nuclea Electrònica, TIC, Telecomunicacions i Continguts Digitals. Creu que la diversitat del talent és un factor clau per afrontar amb èxit el repte de la 4a revolució industrial.


Ja que és la presidenta de la Comissió d'Indústria 4.0 d'AMETIC (Associació d'Empreses d'Electrònica, Tecnologies de la Informació, Telecomunicacions i Continguts Digitals) i CEO de ASTI, una companyia d'enginyeria situada a Burgos i dedicada a l'estudi, disseny, fabricació , posada en marxa i manteniment de solucions per a l'automatització del transport intern, és a dir, del moviment de materials i productes dins de la indústria

Concretament, ASTI està especialitzada en vehicles de guiat automàtic, anomenats AGVs.


En aquesta línia, Pascual ha explicat que un dels seus pilars més importants és l'equip que conforma l'empresa.

Enginyera en aeronàutica amb àmplia formació internacional en gestió i tecnologia, Pascual va iniciar la seva carrera professional en el grup industrial multinacional Bouygues i, més endavant, el 2004 es va incorporar al projecte empresarial familiar d'ASTI. El 2006, va ocupar la Direcció General i, dos anys més tard, va adquirir la companyia en adquirir el cent per cent de les seves accions.


Al llarg d'aquest camí, Pascual ha explicat que no ha deixat mai de formar-se, aprofundint en àmbits com les vendes, la gestió i el lideratge positiu. I és que, com CEO d'ASTI, Pascual té una gran responsabilitat encarregant-se de la visió estratègica i d'afavorir l'evolució de la companyia en aquesta direcció, coordinant l'equip directiu.

Sobre la Indústria 4.0, Pascual ha afirmat que és ja una realitat i tenen dues opcions. D'una banda, renegar de la nova situació i quedar-nos passius davant els canvis. O, de l'altra, construir els pilars que donin suport al futur i liderar aquesta transformació.

El seu caràcter emprenedor i visió transformadora, fan de Pascual una persona fermament convençuda del poder de l'educació multicultural com a clau per transformar el món, a més d'una forta promotora de les oportunitats que brinda la globalització i la Indústria 4.0.


http://www.mujeresaseguir.com/empresas/noticia/1110911048515/ingeniera-brilla-empresaria.1.html

https://www.nobbot.com/general/entrevista-veronica-pascual/


FORMACIÓ

1997/2002- Escola Tècnica Superior d'Enginyers Aeronàutics, U. Politècnica de Madrid

Enginyer superior aeronàutic. Especialitat Vehicles Espacials

2002/2003- Advanced Management Program IE Business School, Valladolid

2004/2005- MBA Collège des Ingénieurs: CDI Paris, Stuttgart

2006/2007- Programa Superior de Direcció de Vendes ESIC, Burgos

2014/2015- Executive Master in Positive Leadership and Strategy IE Business School, Madrid


IDIOMES

Català: Llengua materna

Francès: Nivell alt

Anglès: Nivell molt alt

Noruec: nivell baix

Italià: nivell mitjà


ENTREVISTA A VERÓNICA PASCUAL


1. Per què vas triar estudiar aeronàutica?

Vaig triar aeronàutica perquè em fascinen els avions i l'aerodinàmica.


2. Creu que hi ha més oportunitats per a ells a Espanya ara que fa deu anys? O seguim deixant volar el talent?

Sí, efectivament, vaig iniciar la meva carrera professional en el grup industrial multinacional Bouygues i, el 2004, em vaig incorporar al projecte empresarial ASTI. Considero que avui hi ha més oportunitats que fa deu anys, sí.


3. Quines han estat les claus del teu èxit?

En l'actualitat, ASTI TechGroup és un conjunt d'empreses creades per liderar la transformació digital. I sí, un dels seus eixos, l'empresa històrica és ASTI Mobile Robotics.


4. Els seus clients estan repartits per més d'una desena de països i la majoria són companyies internacionals. Per què els han triat?

Una de les peculiaritats d'ASTI, i al mateix temps, un dels nostres punts forts, és que ofereix al client solucions integrals a mida per a l'automatització dels seus processos de logística interna.

5. Què tenen els seus robots que els diferenciïn de la resta?

Com deia anteriorment, la nostra missió és incrementar la competitivitat dels nostres clients, augmentar la seva flexibilitat i, per descomptat, reduir el temps a mercat.


6. Quina diversitat podem trobar a la plantilla de ASTI?

El talent internacional d'ASTI TechGroup, amb una plantilla dominada pels perfils tècnics, està format per més de 200 persones provinents de vuit nacionalitats i cultures diferents amb un factor comú: la motivació per desenvolupar amb energia i servei al client un gran treball en equip .


7. Considera que al nostre país hi ha un suport suficient a les startups tecnològiques que ho arrisquen tot per la innovació i el canvi?

Sempre cal més. L'Administració ha de treballar més. S'estan impulsant iniciatives encaminades a construir una Espanya Digital necessària, amb un paper fonamental de les startups tecnològiques, però és imprescindible anar més enllà.


8. Què es pot fer per trencar el sostre de vidre i per acabar amb la bretxa salarial de gènere? Pot explicar-nos com va viure el Dia de la Dona, celebrat el 8 de març?

En el meu cas vaig treballar i ho vaig fer presentant en l'IE Business School un dels programes de Talent 4.0 que desenvolupa ASTI Talent Tech Foundation: STEM Talent Girl, un projecte que busca fomentar les vocacions STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) entre les dones.


9. Què podem fer perquè augmentin les vocacions STEM entre les dones?

És fonamentalment una qüestió d'educació, que cal treballar des de la infància. En aquest sentit, en ASTI som molt conscients d'aquesta necessitat i, per tant, dins el programa Talent 4.0, vam crear 'Stem Talent Girl'. Hem de canviar aquesta tendència i aconseguir que les estudiants de 13 i 14 anys tinguin uns referents que els convidin a decantar-se per les branques STEM.