Ana Payo Payo

BIOGRAFIA I CARRERA

Ana Payo Payo (Zamora, 1986), però actualment viu a Mallorca, a Sa Roqueta.


L'Anna és una oceanògrafa i ambientòloga, té el seu màster (Gestió i Conservació de la Biodiversitat) i durant els últims anys a treballat a l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea), a les Illes Balears en l'elaboració de la tesi en ecologia de poblacions d'aus marines. IMEDEA-CSI. Amb formació en Oceanografia i Ciències Ambientals, una investigadora amb la qual va col·laborar va participar en any anterior i li va suggerir que podria interessar-li, aquesta científica va sol·licitar entrar en el programa, que cerca el lideratge i l'apoderament femení en la lluita contra el canvi climàtic i la van agafar.


La oceanografia Ana Payo va partir el proper 14 de febrer cap a l'Antàrtida per embarcar-se al Homeward Bound Project, va ser triada, al costat de les espanyoles Alícia Pérez-Porro, Alexandra Dubini i Uxua López, entre les cent dones que han format part aquest any del projecte Homeward Bound.


Actualment Ana Payo treballa a la Universitat d'Aberdeen com a investigadora postdoctoral, particularment es dedica a desenvolupar models teòrics sobre els efectes grans pertorbacions (com les que produeix el canvi climàtic) en la dinàmica poblacional d'espècies migratòries. El projecte va fer un canvi en la seva vida professional i el seu perfil públic que en la social ja que gràcies al Homeward Bound és molt més coneguda i té una altra manera de veure el món que mai hagués aconseguit.


Ana d'petita li agradava llegir i fer esport. Passava moltes hores llegint llibres que treia de la biblioteca, llibres d'aventures i novel·les. Participava sobretot en la natació i el tennis. Passava moltes hores jugant a un joc anomenat frontó.


PROJECTE

Homeward Bound és una iniciativa internacional pionera i innovadora, que integra la igualtat de gènere, el canvi climàtic i el lideratge en l'àmbit científic, polític i social. El programa reuneix 70 científiques de tot el món que al llarg de l'any que rebran formació personal i especialitzada en tècniques de lideratge, gestió d'equips, relacions internacionals, elaboració i finançament de projectes i intel·ligència col·lectiva. El fermall d'or del programa és una expedició a l'Antàrtida de tres setmanes. El projecte està recolzat per grans personalitats com Christiana Figueres (Ex Secretària executiva de la Convenció de Canvi Climàtic de Nacions Unides); la Dr Sylvia Earle (primera dona en liderar l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica, NOAA) i professora a la universitat de Duke); la Dr Jane Goodall (primatòloga i activista mediambiental); Franny Armstrong (cineasta, inclosa en el top100 de dones més influents segons FORBES) o la Dr Amy Edmondson (Experta en Lideratge i Catedràtica de la Universitat de Harvard).


Objectius:

Convertir cadascuna de les participants en expertes en lideratge.

Crear una xarxa col·laborativa, no jerarquitzada de científiques que treballen per contribuir a la protecció del planeta.

Impulsar la visibilització de les dones i facilitar la seva incorporació en el procés de presa de decisions.


Com?

A través d'un programa virtual de formació en lideratge de 12 mesos.

3 setmanes d'Expedició Antàrtica.

12 dies de formació intensiva en lideratge i estratègia de la mà d'experts com Kit Jackson o Fabián Dattner.

6 dies de formació especialitzada en canvi climàtic impartida per acadèmiques australianes.

Homeward Bound cobreix el 60% del cost de la meva participació. Jo necessito recaptar la resta unes 20000 €.

Faré servir els USD $ 4000 restants per costejar els bitllets a Ushuaia, l'allotjament i els àpats a Ushuaia, la roba i material tècnic per anar a l'Antàrtida (botes, roba tèrmica, mitjons, gorres, guants, ulleres de sol, prismàtics, càmera de fotos, motxilles), l'assegurança de viatge, l'enviament de les recompenses, les taxes de canvi de moneda i cost de transferències.


Per què una expedició només de dones?

Les estadístiques són clares, tot i que el nombre d'homes i dones que inicien els estudis de doctorat són similars, a mesura que avancem en la carrera investigadora la presència de les dones disminueix. Sent tot just un 11% les investigadores que arriben càrrecs de responsabilitat en el món de la ciència. El que suposa una preocupant pèrdua de potencial econòmic i talent científic.

Darrere d'aquestes xifres es troben diverses raons:

La bretxa salarial (encara massa gran a Europa) juntament amb el context històric i cultural fomenten l'assignació de les cures familiars a la dona dificultant el seu avanç professional.

L'absència de referents femenins en llocs de responsabilitat fomenta que joves i adolescents no tenen perpetuïn els estereotips gènere en decidir les seves orientacions professionals.

La imatge irreal de la dona que es projecta en mitjans de comunicació en el qual preval l'aparença física. L'absència d'una representació real de les dones, ha ce que nenes i joves no tinguin l'autoestima i confiança necessàries per intentar arribar a llocs de responsabilitat.

Nosaltres com científiques i com a dones sabem que tenim gran potencial per transformar la societat i la manera en què aquesta es relaciona amb el medi ambient. Sabem que podem contribuir i volem fer-ho. Per això hem creat una plataforma des d'on se'ns de la visibilitat necessària per impulsar un canvi.

Per què l'Antàrtida?

L'Antàrtida és un lloc simbòlic. Probablement, no haguessis llegit fins aquí si en comptes de l'Antàrtida estigués parlant d'Albacete. ¿M'equivoco? L'Antàrtida és un referent científic, on es desenvolupen gran part dels estudis sobre els efectes del canvi climàtic. És una icona de l'exploració del desconegut. És un repte. Una experiència única. Durant el nostre viatge de 3 setmanes, compartirem les 24 hores de cada dia amb altres 69 científiques. Serà un espai d'aprenentatge, intens, però inoblidable. A més, ens permetrà conèixer-nos millor a nosaltres mateixes. Posarà en evidència els nostres límits i establirà les bases per poder construir tot un futur ple de possibilitats.



EXPERIÈNCIA

Ana Payo Payo encara que no tenia esperances que la agafessin tot i així va pensar en intentar-ho perquè una cosa així valia la pena.


Realitzant una entrevista a Ana Payo ens va ajudar a entendre més la seva experiència del viatge que va fer. A Ana Payo li va semblar impressionant per tres motius, principalment la primera era perquè portava tot l'any treballant per aconseguir-ho i al final va arribar el moment. La segona finalment va conèixer a totes aquestes investigadores amb les que havia estat parlant per adreça electrònica i per skype; poder aprendre d'elles i gaudir de tot el que sabien. I finalment la tercera, per què l'Antàrtida és un lloc excepcional. Diu que té una bellesa tan magnífica que és molt difícil de descriure. Posa en escala les coses i et fa adonar-te que moltes vegades ens preocupem per coses que no són tan importants. Però Ana també va tenir problemes, feia una mica de fred però el que més complicat era totes les coses que estaven passant, és a dir, tenien formació cada dia i havien d'aprendre a compaginar i dirigir tot allò amb gaudir del viatge. En tornar va ser dur ja que havia de tornar a la realitat i posar el que s'ha après en pràctica però al vegada se sentia orgullosa i contenta per haver aconseguit el seu objectiu. Els Homeward Bound li va semblar un projecte bonic i molt útil però tot i així té algunes coses en les que pot millorar com ara augmentar la diversitat l'accessibilitat al programa a col·lectius menys afavorits. Pel que fa al suport que va aconseguir i també dels seus suports familiars està molt agraïda. Va aconseguir finançar la seva participació gràcies a les milers de persones que el van recolzar i van confiar en ella i això és difícil d'oblidar.


INFORMACIÓ

Ana Payo Payo conserva una pàgina web, també posseeix en un vídeo on explica detalladament tot sobre els Homeward Bound


http://www.anapayopayo.es/