Sara Gil Casanova

BIOGRAFIA I CARRERA

https://socialmediaeninvestigacion.com/sara-gil-casanova/


Sara Gil Casanova és Licienciada en física per la Universitat de València i Màster en comunicació científica per la Universitat Pompeu Fabra


Primers Anys i educació

Va estudiar física i es va especialitzar en física de partícules i astronomia. En acabar la carrera va decidir que en lloc de dedicar-se a la investigació el que l'apassionava era la divulgació.

Va fer un màster en comunicació científica i el seu primer treball va ser a l'Institut d'Astrofísica de Canàries.



Vida Personal

El seu interès per la ciència va començar de petita quan va llegir sobre la primera dona en l'espai, Valentina Tereshkova. Des de llavors va començar a llegir llibres sobre astronomia, així va ser quan va descobrir a Carl Sagan. Gràcies a ell es va adonar que la ciència no era una cosa avorrida sinó apassionant.


Vida laboral

Ha treballat en LIGO, l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València i Màster en comunicació científica per la Universitat Pompeu Fabra, i l'institut Astrofísic de Canàries, entre d'altres

Actualment, està indagant en el món de les apps i la gamificació i forma part de l'equip coordinador de la iniciativa 11defebrero.

Els seus projectes més recents són AstroChat i AstroChat Dones Espacials, dues apps de divulgació científica per aprendre sobre l'univers i les dones que han contribuït al fet que ho entenguem. Aquestes aplicacions les ha desenvolupat al costat de Fernando Liébana.




Llibres

És autora de diversos llibres per als més petits i articles de revista.


Entrevista

1-Quin és el teu nom complet?

Sara Gil Casanova


2-Què dia vas néixer? I on?

1977.02.26, València


3-On vas créixer?

València


4-Què estudis has cursat?

Universitat de València - Física, Universitat Pompeu Fabra de Barcelona - Màster de Comunicació Científica


5-En quines empreses has treballat? I has ocupat càrrecs d'importància?

Normalment he treballat per a grups d'investigació. A l'Institut d'Astrofísica de Canàries, L'Observatori de la Universitat de València, el Planetari Manfred Olson, el Grup de Relativitat de la Universitat de Wisconsin-Milwaukee ... Ara estic a la universitat complutense de madrid, en un grup de recerca de informàtica. El meu lloc normalment ha estat de responsable de comunicació o de "project manager". El millor en els grups de recerca que he treballat és que tots érem importants i el "cap" no era tan cap;)


6-veus factible compatibilitzar la feina i la família?

Bufff ... Doncs hi ha gent que ho aconsegueix;) En el meu cas vaig decidir fa anys que no volia tenir fills. Pel que veig, es podria millorar molt el sistema perquè la gent pugui tenir una vida personal més fora de la feina.


7-Com creus que podríem incidir en la nostra societat per aconseguir més igualtat?

Tant de bo ho sabés;). Crec que l'educació pot ser molt important. Que sapiguem què ha passat en el passat per no repetir errors. Visibilitzar el treball de dones d'abans i d'ara, perquè noies i nois sàpiguen que qualsevol pot ser qualsevol cosa.


8-En quin moment vas pensar escriure llibres per als més petits? ¿I en què et inspirar?

Sempre m'ha agradat escriure i va ser una de les raons per les quals vaig voler dedicar-me a la comunicació / divulgació de la ciència. Vaig començar escrivint en un bloc i després per a algunes revistes de ciència. Vaig contactar a una editorial per a un altre tema i em van oferir escriure llibres, i així va ser.


9-Ens ha agradat molt el astrochat Com vas decidir fer una aplicació d'aquest tipus i com creus que pot influir en les persones?

Va ser una idea conjunta amb un company. Era estiu, teníem temps lliure i vam veure un concurs d'aplicacions i experiments d'astronomia. El termini acabava en 15 dies i mai havíem fet una app, així que era una mica bogeria, però ... ho vam aconseguir. A través de Twitter la gent ens va dir que es divertia, sobretot amb el personatge del robot, així que seguim. Creiem que pot ajudar una mica a crear curiositat per l'astronomia i a visibilitzar el paper de les dones en aquest camp. Al principi jugava gairebé només gent a la qual li agradava ja l'astronomia, però ara a través de Twitter l'ha conegut gent que no tenia ni idea d'astronomia, però astrochat els ha molat, i ens fa moltíssima il·lusió.